1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ege Bölgesi İlleri nelerdir? Ege bölgesi illeri hangileridir?
Ege Bölgesi İlleri nelerdir? Ege bölgesi illeri hangileridir?

Ege Bölgesi İlleri nelerdir? Ege bölgesi illeri hangileridir?

Ege Bölgesi İlleri nelerdir? sorusunun yanıtı burada. Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır.

A+A-

Ege Bölgesi İlleri nelerdir? Ege bölgesi illeri hangileridir? sorusunun yanıtını arıyanlar haberimizden detaylı bir şekilde sorunun yanıtını bulabilirler.

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege (Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege)[ olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur örneğin; Efes Antik Kenti daha birçok tarihi mekanlar vardır. Ege Bölgesinin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

Ege Bölgesi İlleri  Nüfusu

Kentleşmenin en yoğun yaşandığı bölge konumundadır. Ege Bölgesi'ndeki kentler, çoğunlukla ana yolların geçtiği oluklar ve verimli ovaların kenarlarında yer alır; kıyı kesiminde ise körfezlerin kenarlarında bulunur. Kırsal yerleşmeler, genellikle ovalardaki akarsu kenarlarında ve vadi içlerinde görülür.

Türkiye nüfusunun 1/8 kadarı Ege Bölgesi'nde yaşamaktadır. Bu nüfusun yarıdan fazlası (%62,2) kentlerdedir. Ege Bölgesi'nin ortalama nüfus yoğunluğu ise Türkiye ortalamasının üzerindedir. Nüfus yoğunluğu açısından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada bulunur. Ege Bölümü'ndeki ovalar üzerinde fazla olan nüfus yoğunluğu, İç Batı Anadolu Bölümü'nde ve Menteşe Yöresi'nde azalır.

Ege Bölgesi İlleri nelerdir?

Nüfus bakımından Ege Bölgesi'ndeki illerin sırası şöyledir:

  1.     İzmir
  2.     Manisa
  3.     Aydın
  4.     Denizli
  5.     Muğla
  6.     Afyonkarahisar
  7.     Kütahya
  8.     Uşak

Ege bölgesi Haritası:

Ege Bölgesi İlleri hakkında detaylı bilgiler:

1 - İzmir Hakkında

Latince adı Smyrna olan İzmir, Ege Bölgesi'nin ortasında ve İzmir Körfezi çevresinde yer alır. Konak, kentin merkez ilçesidir ve burada gezilecek, görülecek çok şey vardır. Şehrin önemli alışveriş mekanlarından Kemeraltı Çarşısı, M.Ö. 4. yüzyılda kurulan İzmir Agorası ile birçok organizasyona evsahipliği yapan Gündoğdu Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı Konak'ta yer alır. İzmir ilinin batısında yer alan Çeşme, güzel kumsalları haricinde, en çok II. Beyazıt'ın yaptırdığı ve bugün müze olarak kullanılan kalesi ile bilinir. Alaçatı'yı ziyaret edenler, klasik Türk mimarisindeki evlerin fotoğraflarını çekebilir, rüzgar sörfü yapabilirler. İzmir'de her sene Eylül ayında İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'ü içine alacak şekilde 10 gün süren İzmir Enternasyonal Fuarı yapılmaktadır.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

1901 yılında inşa edilen ve Konak meydanında yer alan İzmir Saat kulesi (Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimar Raymond Charles Péré'e yaptırılmıştır), İzmir Arkeoloji Müzesi ile Agora Harabeleri, meşhur ve güzel Kordon Boyu, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi (Bayraklıoğlu) tarafından yaptırılan Tarihi Asansör, Selçuk ilçesindeki Efes'in arkeolojik zenginliği ve Kadifekale.

Coğrafi İşaretli Ürünler: İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi

NE ALINIR?

Bergama el halısı, kuru incir, sakızlı kahve ve lokum, üzüm, İzmir lokması, tulum peyniri.

2- Manisa Hakkında

Ege bölgesinin ortasında bulunan, 2012 yılında büyükşehir unvanını alan Manisa, bölgenin İzmir'den sonra ikinci büyük sanayi ve ticaret merkezidir.

1888-1963 yılları arasında yaşamış Manisa Tarzanı olarak bilinen Ahmet Bedevi ve mesir macunu ile tanınan il, iklim ve bitki örtüsünün elverişliliği sebebiyle, geyik, karaca, tilki, çakal, boz ayı, şahin, çulluk, yaban kazı gibi oldukça çeşitli bir yabani hayvan varlığına da sahiptir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

1969 yılında milli park ilan edilen Spil Dağı, Manisa Müzesi, Akhisar Müzesi, Süreyya Tabiat Parkı, Salihli’deki Sardes Artemis Tapınağı, Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa Yeni Han ve Muradiye Camii, görülebilecek yerlerden yalnızca birkaçıdır.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Manisa Mesir Macunu, Manisa Taban Simidi.

3- Denizli Hakkında

Sanayi, tarım, ticaret ve turizm gibi iş kollarındaki gelişimiyle dikkati çeken Denizli, termal turizm, seracılık ve konut ısıtması alanlarında jeotermal enerjiden  yararlanılan illerin de başında geliyor.
Türkiye'nin ilk cam festivali özelliğini taşıyan Uluslararası Denizli Cam Bienali’ne ev sahipliği yapan il, yılın her mevsimi devam eden sağlık turizmi alanında önemli bir yere sahip.
Kaplıcaları, antik kentleri ve yemek kültürüyle keşfedilecek pek çok özelliğe sahip şehrin sembolü, renk ve vücut yapısı, kendine has uzun ve hoş ötüşüyle bilinen Denizli Horozu’dur.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Etnografya Müzesi, Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri ile Hierapolis Antik Kenti, Saklı Göl, Acı Göl, Kaklık Mağarası, Keloğlan Mağarası, Ağlayan Kaya Şelalesi, Acıpayam Yazır Camii.
Coğrafi işaretli ürünleri: Denizli Leblebisi, Denizli Traverteni.

NE ALINIR?

Denizli leblebisi, el dokuması, tekstil ürünleri, horoz figürü, bıçak, yatağan, Çivril elması, Honaz kirazı, yanık kokulu yoğurt, kale biberi.

4- Muğla Hakkında

Fethiye, Bodrum, Marmaris gibi turistik beldeleriyle meşhur ilin topraklarının büyük kısmı Ege’de, küçük bir kısmı ise Akdeniz’de yer alıyor.
Dalaman Havalimanı ve Milas-Bodrum Havalimanı ile iki havalimanına sahip sayılı illerimizden biri olan Muğla, 2012 yılından bu yana büyükşehir unvanına sahip.
Dalyan, Ölüdeniz, Kayaköy, Akyaka, Saklıkent, Kelebekler Vadisi, Sedir Adası gibi dünyaca ünlü turistik merkezleriyle dikkati çeken ilin en önemli geçim kaynakları turizm ve tarıma dayanıyor. Ayrıca çam balı üretiminde de ülkemizde çok büyük bir paya sahip olduğunu belirtmek gerek.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Bodrum Antik Tiyatrosu, Marmaris, Datça, Fethiye, Ölü Deniz, Akbük Koyu, Marmaris Saklı Göl, Halikarnas Mozolesi, Sarıgerme Plajı, Akkum Koyu, Günlüklü Koyu, Kızkumu, Akyaka Gökova, Kelebek Vadisi.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Muğla Köftesi, Muğla Saraylısı, Muğla Çam Balı.

NE ALINIR?

Çam balı, Datça bademi, ev yapımı reçel.

Mesir macunu, taban simidi, bez bebek, Manisa oyası, güveç, halı, bakır eşya.

5- Afyonkarahisar Hakkında

Afyonkarahisar ın büyük bir bölümü Ege Bölgesinin iç batı olarak adlandırılan kesiminde yer alır. Türkiye'de kaplıca ve ılıca yönünden en önemli şehirlerden biri olan Afyonkarahisar'da, dört tane termal turizm merkezi var.
Mustafa Kemal'in yönettiği Kocatepe Savaşı ile Kurtuluş Mücadelesi'nde de önemli bir yere sahip il, ayrıca Akdağ, Acıgöl Akşehir ve Eber Gölü'nde kuş gözlemciliğine imkân tanıması, dört yönden gelen demiryollarının birleştiği kavşakta bulunması, özellikle dağlar arasında yer tutan ovalarda öne çıkan tarım faaliyeti gibi nedenlerle doğal, kültürel ve tarihi bir zenginliğe sahiptir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Gazlıgöl Kaplıcaları, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi, Bolvadin-Heybeli Termal Turizm Merkezi, Arkeoloji Müzesi, Zafer Müzesi, Afyon Gedik Ahmet Paşa Medresesi, İhsaniye/Döğer Kervansarayı.

NE ALINIR?

Kaymak, kaymaklı şeker, Afyon lokumu, Afyon ekmeği, kiraz, Şuhut patatesi, keçe, Bayat kilimi, Dazkırı halısı.

Coğrafi işaretli ürünleri: Afyon Kaymağı, pastırması, sucuğu, Afyon Mermeri ve Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği.

6- Kütahya Hakkında

Ülkemizin İç Batı Anadolu bölümünde bulunan, porselenleri, tertemiz doğası, maden yatakları ile önemli bir ilimiz olan Kütahya, jeolojik oluşum açısından da oldukça eski dönemlere dek uzanır.

Tarihi eskilere uzanan bu doğa harikası şehirde gezilecek pek çok yer var. Örneğin Kütahya Çini Müzesi hem ilin önemli bir zenginliğini tanımak hem de tarihe minik bir yolculuk için cazip bir seçenek. Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 15. yüzyılda yaptırılan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çini Müzesi olarak restore edilerek, 1999 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

İlde bulunan diğer müzeler ise şöyle: Kent Tarihi Müzesi, Milli Mücadele Müzesi ve Evliya Çelebi Müzesi.
Kütahya Saat Kulesi, ziyaretçilerin ilk elde dikkatini çekecek yapılardan bir tanesi. Hemen merkez ilçede bulunan bu kulenin aslı ise çan kulesi şeklindedir.

Doğa tutkunlarının mutlaka görmesi gereken Domaniç ilçesi, 40 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, muhteşem tarihi atmosferiyle, Eskişehir, Kütahya ve Afyon’u kapsayan Frig Vadisi, yine gezi listenizde yer almasını önerdiğimiz yerlerden. Görebileceğiniz diğer önemli yerler: Aizanoi Antik Kenti, Çinili Cami, Kütahya Kalesi, Germiyan Sokağı, Ulu Cami...

26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe'den başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlandığı Dumlupınar’daki şehitlik; Milisler Anıtı, Üç Komutan Anıtı, sembolik şehit mezarları ile kitâbeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan meydana geliyor. Burayı da ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Kütahya Çinisi.

NE ALINIR?

Kütahya porseleni, çinisi, el nakışı, haşhaşlı pide ve Simav göl fasülyesi.

 

7- Uşak Hakkında

İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş bölümü oluşturan, M.Ö. 4000 yılına uzanan geçmişiyle pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan il, aynı zamanda bir ilkler şehri. 1909 yılında elektrik kullanmaya başlayarak, ülkenin bu anlamda ilk şehri statüsüne sahip olmuştur. Türkiye’nin ilk demiryolu hattı buradan geçtiği gibi, 1926 yılında ilk şeker fabrikasının da açıldığı ildir aynı zamanda. Dolayısıyla ülke sanayileşmesinde değerli bir yeri vardır Uşak’ın.
İlde doğal güzellikler de dikkati çekiyor. Piknik yapıp, ailece keyifli vakit geçirebileceğiniz mesire yerlerinden biri, Akse Çamlığı. Şehir merkezinden sadece 3 km uzaklıkta yer alan bu mesire yerine kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Ilıcak Subaşı Parkı, Evrendede Mesire Yeri, Çokkozlar Piknik Alanı da diğer birkaç alternatif. İlde bisiklet turları, yürüyüş yapmak için uygun kanyonlar ve doğal alanlar yer alıyor. Murat Dağı’nı bu amaçla değerlendirebilirsiniz. Kaplıca turizmine ilgi duyanlar için ise, Hamamboğazı Kaplıcası ile Kayaağıl Termal Tesislerinin şehirde yer aldığını anımsatalım.

Şehirdeki önemli bir tarihi eser, Burma Camii’dir. Yapımı 16. yy’a uzandığı tahmin edilen bu camii, Belediye binasının arkasında bulunuyor. Frigyalılar döneminden kalan Cılandıras Köprüsü, görmenizi tavsiye ettiğimiz başka bir yapı. Banaz Çayı üzerine yapılan bu eser, yaklaşık 2500 yıl öncesine tarihleniyor. Çevresi aynı zamanda mesire yeri olarak değerlendirilebilir.

Ziyaretiniz sırasında ilginizi çekebilecek olan müzeleri şunlar: Uşak Arkeoloji Müzesi, 1978’de açılan Atatürk ve

Etnografya Müzesi.

Çeşitli ören yerleri de bulunan ilde, Roma döneminden günümüze ulaşan Sebaste, Blaundus, Lidya Uygarlığından kalan kalıntılarıyla Mesotimolos, meşhur Kral Yolu üzerinde yer alan Akmonia, gezebileceğiniz tarihi değerlerden birkaçı.
Alışveriş yapmadan dönmek istemeyenler için Hacı Gedik Hanı ile Paşa Hanı’nı öneriyoruz.

09.07.1953 tarihinde, 6129 sayılı yasa ile kurulmuştur.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Uşak Halısı, Uşak Tarhanası.

NE ALINIR?

Uşak halısı, tarhana, Eşme kilimi, döndürme.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT