1. HABERLER

  2. YEREL

  3. Çiftçiler Sarımsak İçin Nöbette
Çiftçiler Sarımsak İçin Nöbette

Çiftçiler Sarımsak İçin Nöbette

Kastamonu’da üreticiler sarımsaklarını korumak için nöbet tutuyor.

A+A-

Sarımsak hasat edilirken yaklaşık on gün kadar tarlada kurumaya bırakılıyordu. Çiftçiler gündüz hasada giderken gece de büyük emek verdikleri sarımsağı hırsızlığa karşı korumak için nöbet tuttuğu öğrenildi.

Kastamonu’nun Ayvalı köyü, sarımsak üretiminin yoğun yapıldığı yerlerden. Köyün muhtarı Sabri Karabacak, şubat mart ayı gibi sarımsağın dikildiğini paylaştı. Sarımsağın temmuz aydından itibaren hasadının yapıldığını ve sarımsağa dair sıkıntıları anlattı. Muhtar Karabacak, sarımsağın hasadının bin bir zahmetle yaptıklarını ayrıntılarıyla açıklarken sarımsağın kurumasının yaklaşık 8-10 günde gerçekleştiğini de ifade etti. Tarlada kurumaya bırakılan sarımsağı hırsızlığa karşı korumak için sabaha kadar nöbet tuttuklarını da ekledi.

Üreticilerden olan Turhan Başören de nöbet tuttukları günlerde sabaha kadar tarlaların etrafında dolaştıklarını anlattı. Dolaşmaktan yoruldukları zaman traktör ve arabalarda beklediklerini dile getirdi. Arabaların ve traktörlerin içine yatak koyduklarını böylelikle içinde dinlendiklerini paylaştı. Ürettikleri Taşköprü sarımsağının çok uğraş gerektirdiğini, herkes evinde dinlenirken kendilerinin tarlalarda olduklarını vurguladı. Hem de bu beklemenin soğuk, yağış fark etmeden devam ettiğini belirtti. Her şeye rağmen de geçim kaynakları olduğunu ve nöbete devam ettiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT