1. HABERLER

  2. Akdeniz Bölgesi İlleri nelerdir? Akdeniz bölgesi hakkında bilgiler
Akdeniz Bölgesi İlleri nelerdir? Akdeniz bölgesi hakkında bilgiler

Akdeniz Bölgesi İlleri nelerdir? Akdeniz bölgesi hakkında bilgiler

Akdeniz Bölgesi İlleri nelerdir? araştırılan konular arasında. Öncelikle Türkiye haritası toplam 7 ayrı bölgeden oluşmaktadır. Haberimizden Akdeniz bölgesi hakkında bir çok bilgiyi bulabilirsiniz.

A+A-

Akdeniz bölgesi illeri nelerdir? en detaylı en net yanıtı burada. Akdeniz bölgesi Türkiye'nin 7 bölgesinden birisidir. Sondakika.NET.TR ekibi Akdeniz bölgesi hakkında bir çok bilgiyi bu sayfada sizler için derledi.

Akdeniz bölgesi Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur.

Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye’nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi’nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

İPUCU: 2017 nüfus sayımı sonuçlarına göre Akdeniz Bölgesi'nin nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon 182 bin 776'dır. Akdeniz Bölgesi kıyı bölgelerimize göre daha az nüfusludur. Akdeniz Bölgesinde 104 ilçeyle 556 köy vardır . Türkiye topraklarının ~ %11'ine tekabül eder. Nüfus yoğunluğunun en az olduğu yerler Teke ve Taşeli Platosu ile dağlık alanlardır. Akdeniz Bölgesi sulak ve kurak olmayan bir bölge olduğundan nüfus dağınıktır.

Akdeniz Bölgesi İlleri Nelerdir?

Akdeniz bölgesinde toplam 8 il bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinde En çok nüfusa sahip il Antalya'dır. Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindeki iller şunlardır:

1- Adana
2- Antalya
3- Burdur
4- Hatay
5- Isparta
6- Mersin
7- Kahramanmaraş
8- Osmaniye

Akdeniz Bölgesi Haritası

Akdeniz bölgesindeki iller batıdan doğuya göre Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş olup toplam 8 tane il vardır.
 

Akdeniz Bölgesi İlleri Hakkında kısa bilgiler

Akdeniz bölgesi illeri hakkında bilgi edeneceğiniz bilgileri bu kısımda aktarıyoruz.

1- Adana Hakkında kısa bilgi

Ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Adana, Toros dağlarının güneyinde bulunan ve Mersin, Osmaniye, Hatay illerini içine alan Çukurova'nın merkezinde, Seyhan nehri üzerinde yer alır. Madeni zenginlikleriyle de öne çıkan şehri özellikle Nisan ve Mayıs aylarında ziyaret etmek ayrı bir keyiftir.

Yemek kültürüyle çok zengin olan şehre gidip de, mutfağını es geçmek olmaz. Adana kebabı başta olmaz üzere kesme ve yüzük çorbası, acılı şalgam, süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, şırdan, karakuş tatlısı, bici bici, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemekleri arasındadır.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Şehrin sembolü denilebilecek Seyhan Nehri üzerindeki Taş Köprü, Ulu Camii, Türkiye'nin en uzun saat kulesi olan ve 1882'de inşa edilen Büyük Saat, Kazancılar Çarşısı, 15. yy'a ait Ramazanoğlu Konağı, Orta Doğu'daki en büyük camilerden biri olması nedeniyle dikkat çeken Sabancı Merkez Camii.

NE ALINIR?

Cezerye, narenciye, yemeni, kilim ve bakır eşya.

Coğrafi işaretli ürünü:

Adana Kebabı.

2- Antalya Hakkında kısa bilgi

Antalya Hakkında

Akdeniz bölgesinin batısında ve Antalya Körfezi ile Batı Toroslar arasında yer alan Antalya, özellikle turizmin etkisiyle hızla nüfus alan ve gelişen, en güzel şehirlerimizden biridir. Şehir ismini, kurucusu sayılan Bergama Kralı II. Attalos'tan alır. Mavi bayraklı plajları, sevimli ilçeleri, doğal güzellikleriyle her zaman ilgi odaklarından olan şehir, tarihi buluntuları ve Antalya Müzesi ile de dikkat çeker.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

13. yy'a ait bir Selçuklu eseri olan Yivli Minare, Roma İmparatorluğu döneminden kalan ve Üçkapılar diye de bilinen Hadrianus Kapısı, 1901 yılına ait Saat Kulesi, M.S. 2.yy'da yapıldığı tahmin edilen Hıdırlık Kulesi, meşhur Yat Limanı, Konyaaltı Sahili.

Coğrafi işaretli ürünleri: Antalya Piyazı.

NE ALINIR?

Finike portakalı, bağaça, Alanya muzu, Arap kadayıfı, tirmis, serpme börek, Elmalı leblebisi, Turunç reçeli, Serik bıçağı, Döşemealtı halısı, Fığla bardağı, Su kabağı, bademli kaşığı, Gılamık dokuma.

3- Burdur Hakkında kısa bilgi

Akdeniz Bölgesinde, Orta ve Batı Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan yolların kavşağında yer alan Burdur, bu özelliğiyle tarih boyunca çeşitli uygarlıkların da kavşağı konumunda olmuştur.

lk yerleşim izlerinin 12 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen Sagalassos Antik Kenti, oldukça iyi korunmuş, enfes bir tarihi değer niteliğinde. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Ulusal Listesi'ne alınan kentte en dikkat çeken yapı, Antoninler Çeşmesi.

Şehrin önemli diğer ören yerleri ise Hacılar Höyüğü ile Kibyra, Kremna, Boubon ve Sia Antik Kentleridir. Burdur Müzesi ve Doğa Tarihi Müzesi, yine tarih meraklıların uğrayacağı noktalar olacaktır.
1807 yılına uzanan tarihiyle Derviş Mehmet Paşa Kütüphanesi, Selçuklu döneminden kalan Kayaaltı Köprüsü, Ulu Camii, Dengere Camii, 13. yy’a ait Susuz Han ile İncir Han, geziniz sırasında görmeniz gereken yerlerden birkaç tanesi.

300 yıllık bir geçmişe sahip dokumacılık, ilin en eski el sanatlarından biri. İbecik bezi ve bebeği, hatıra ya da hediyelik olarak alabileceğiniz el işleri. Yine sipsi, şehre özgü ve su kamışından yapılan bir çalgı.
Şehir merkezine 72 km mesafede Salda Kayak Merkezi adlı bir tesis bulunuyor. Bu merkez, kayak ve kış sporları için güzel bir seçenek. Yine sualtı dalışları, dağcılık, kampçılık, yamaç paraşütü gibi aktivitelere de uygun olan Burdur, sizi şaşırtacak güzelliklerle dolu.
Burdur Gölü’nde dünyada nesli tükenmek üzere olan Dik Kuyruk Ördeği ile pek çok kuş türünü gözlemlemeniz mümkün.

Coğrafi işaretli ürünleri:

Burdur Ceviz Ezmesi, Burdur Şiş Köftesi.

NE ALINIR?

Ceviz ezmesi, Alaca dokuma, kabak kemane, sipsi ve cura.

4- Hatay Hakkında kısa bilgi

Doğusunda ve güneyinde Suriye, batısında Akdeniz, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep’in yer aldığı Hatay, arkeolojik olarak da oldukça değerli ve eski bir yerleşim yeridir.

Verimli ve muhteşem güzellikte Amik Ovası, demir-çelik üretimindeki yeri, önemli bir liman şehri olan İskenderun, Lübnan’dan doğup Suriye’den geçerek Samandağ’dan Akdeniz’e ulaşan Asi nehri ve 25-30 Eylül 2005 tarihleri arasında Medeniyetler Buluşması’nın ilk olarak gerçekleştirildiği Antakya ilçesi ile Hatay, inanç turizminin de önemli noktalarından biridir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi Antakya Arkeoloji Müzesi, şehre 2 km uzaklıkta Habib-i Neccar Dağı yakınındaki St. Pierre Kilisesi, Sarıseki Kalesi, Cin Kulesi, Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesi, Habib-i Neccar Camii, Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve 14 km ile dünyanın en uzun sahil şeritlerinden birine sahip Samandağ Sahili, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında sayılabilir.

07.07.1939 tarihinde, 3711 sayılı kanun ile kurulmuştur.

Coğrafi İşaretli Ürünler:

Hatay Defne Sabunu, Hatay İpeği.

NE ALINIR?

Defne sabunu, sürk (sürki), zeytinyağı, nar ekşisi.

5- Isparta Hakkında kısa bilgi

Lezzetli, uzun saplı, sert meyveli kirazı, gülü ve halısıyla meşhur, ayrıca ülkemizde en çok elma üretiminin yapıldığı Isparta, Göller bölgesinde yer alıyor. Floral ve yaban hayatı çeşitliliği bakımından oldukça zengin ve koruma altındaki milli parkları, antik kentleri, cami ve kiliseleri, üstelik kış sporlarına olanak tanıyan Davraz Kayak Merkezi ile ilde keşfedebileceğiniz çok şey var.

Özellikle doğa meraklıları için bu güzel şehirde pek çok seçenek sıralayabiliriz: Pınargözü Mağarası, Yazılı Kanyon ya da Sağrak köyüne yakın Adada Antik Kenti Yürüyüş Parkurlarında doğayı keşfe çıkabilirsiniz. Bisiklet severler için, Eğirdir Boyalı Koyu, Aksu Yaka Kanyonu gibi bisiklet parkurları da mevcut.
Yaz ziyaretçileri için, yüzme, yelken, kürek, sörf gibi su sporlarına elverişli olan ve il merkezine 36 km mesafede yer alan Eğirdir Gölü’nü öneriyoruz. Tertemiz kumuyla Altınkum Plajı, huzurlu ve keyifli bir tatil için uğramanız gereken bir yer.

Isparta ilinin yukarıda saydıklarımız dışında yayla turizmi, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi etkinlikler için de uygun olduğunu hatırlatalım.


Coğrafi İşaretli Ürünler: Isparta Gülü, Isparta Kabune Pilavı, İnce Isparta Hasgül El Halısı

NE ALINIR?

El halısı, gül yağı, gül suyu, gül lokumu, gül kremi, peynir baklavası, şekerleme, tahinli pide, haşhaş helvası, ceviz helvası.

6- Mersin Hakkında kısa bilgi

Türkiye'nin güneyinde bulunan Mersin, ülkenin en büyük limanı (Mersin Limanı) ile bir liman kentidir. Mersin Serbest Bölgesi, tekstil firmaları yoğunlukta olmak üzere pek çok şirkete ev sahipliği yapar. İlde ayrıca değerli Tarsus, Berdan ve Anamur Ovaları bulunmaktadır. Anamur muzu dünyaca ünlü olan ilde, UNESCO Dünya Mirası arasında bulunan Alahan Manastırı ile St. Paul Kuyusu ve Anıt Müzesi yer alır. Kültürel, turistik değerleriyle önemli ilde, birçok festival de gerçekleştirilmektedir. İlde bulunan Mertim (Mersin Ticaret Merkezi) şehrin birinci, ülkenin en yüksek üçüncü gökdelenidir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Mersin Atatürk Evi ve Müzesi, Mersin Müzesi, Tarsus Müzesi, Mersin Limanı, Aynalıgöl Mağarası, Uzuncaburç Olba Antik Kenti, Alahan Manastırı, Cennet ve Cehennem Çökükleri, Yumuktepe.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Mersin Cezeryesi, Mersin Tantunisi.

NE ALINIR?

Cezerye, bandırma, muska, keçiboynuzu, çilek.

7- Kahramanmaraş Hakkında

2012 yılında Büyükşehir unvanı alan, dövme dondurmasıyla dünyaca meşhur Kahramanmaraş’a, Kurtuluş Savaşı’ndaki direnişi nedeniyle İstiklal Madalyası verilmiştir.

Mesire yerleri, yaylaları, mağaraları, çarşıları, tarihi evleri ve yemek kültürüyle ülkemizde önemli bir yere sahip olan ilde, milyonlarca uğur böceğini görme imkânı sunan Geleneksel Uludaz Uğur Böcekleri Festivali düzenlenmektedir.

GEZİLEBİLECEK YERLER:

Kahramanmaraş Müzesi, Maraş Ulu Camii (Cami-i Kebir), Abdulhamid Han Cami, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Germenicia Antik Kenti, Taş Han.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Hartlap Bıçağı, Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Burma Bileziği, Maraş Biberi, Maraş Dondurması, Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı, Maraş Tarhanası, Maraş Çöreği.

NE ALINIR?

Tarhana, çörek, el işleri, Çağlayancerit cevizi, dövme bakır, burma bilezik, yemeni, Maraş işi, biber, fıstık ezmesi, Hartlap bıçağı, file nakışı.

8- Osmaniye

Osmaniye Hakkında

Akdeniz bölgesi ile Çukurova’nın doğusunda bulunan, yer fıstığıyla meşhur Osmaniye, 1933 yılına kadar vilayet iken, kazaya indirilmiş; ancak 1996 yılında tekrar il statüsüne kavuşmuştur. Akarsu ve bitki örtüsü zenginliğiyle dikkati çeken il, Zorkun-Olukbaşı-Ürün ve Kadirli Almacık gibi güzel yaylalara sahip.
Tarihe ilgi duyanlar için Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin, oldukça güzel bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Harun Reşit Kalesi, Toprakkale Kalesi, Çardak Kalesi, oldukça eski dönemlerden bu yana varlığını koruyan yapılar. Yine Kastabala-Hierapolis, tarihi M.Ö. 2 bin yılına dek uzanan bir antik kent.
Osmaniye merkeze yaklaşık 11 km uzaklıktaki, Kırmıtlı kasabasında yer alan ve bir kuş alanı statüsü kapsamında olan Kastabala Vadisi Kırmıtlı Kuş Cenneti, doğa turizmi açısından önemli bir nokta. İzmir ve Alaca yalıçapkını ile gece balıkçılı gibi 250 civarında türün gözlemlenebileceği bu alan, fotoğraf çekmek isteyenler için enfes bir potansiyele sahip.

24.10.1996 tarihinde, 4200 sayılı kanun ile kurulmuştur.

Coğrafi İşaretli Ürünler: Osmaniye Yer Fıstığı

NE ALINIR?

Yer fıstığı, Osmaniye bıçağı, Kiriştek (topaç), Andız tespihi, Karatepe kilimi.

Akdeniz bölgesinde ne yetişir?

Yaz mevsiminin sıcak ve kurak kış mevsiminin ise ılık ve yağışlı olması sebebiyle muz ve turunçgiller üretimi yapmaya uygun bir bölgedir. Ülkemizde üretilen muzun tamamı Akdeniz Bölgesinde yapılır. Turungillerin ise % 90’a yakını Akdeniz Bölgesinde üretilmektedirler. Bunların yanı sıra pamuk, yer fıstığı, susam üreitimlerinin de büyük bir bölümü bu bölgede üretilir.

Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri

Buğday

Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

Pirinç

Hatay’da Amik Ovası’nda, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

Pamuk

Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %33’ü bölgeden karşılanır.

Tütün

Göller Yöresinde ve Hatay çevresinde yetiştirilir.

Gül

Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

Turunçgiller

Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık %89’u bölgeden karşılanır.

Muz

Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

Haşhaş ve ve Şekerpancarı

Özellikle Göller Yöresinin ürünleridir.

Zeytin ve Üzüm

Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir​.

Akdeniz Bölgesi iklimi nedir?

Akdeniz, Ege bölgesi kıyıları ve Marmara Denizi çevresinde Akdeniz İklimi görülür. Bu iklimde yazlar sıcak ve kuraktır. Kışlar ise ılık ve yağışlıdır ,yaz ve kış mevsimindeki yağış miktarı arasında, büyük bir fark bulunmaz.İç kesimlere doğru karasal iklim görülür.

Dağların denize bakan yamaçlarında makilikler ve yer yer yüksek ormanlar kaplı ve arkalarında çukur alanlar ise karasal etkilerin arttığı bir iklim tipine rastlanır. Yine de Akdeniz’in etkisi nedeniyle bu kesimlerdeki iklim, İç Anadolu’daki kadar şiddetli karasal özellikler taşımaz.

En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner. Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiye'nin ortalama sıcaklıgı en yüksek noktası da buradadır Mersin kent merkezinin ortama sıcakklığı yıllık 22 °C dir. Bu sayede turizm gelişmiştir.

Turizm bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır. Aynı zamanda iklim şartları nedeniyle bitki örtüsü makidir ve aynı zamanda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yine de bu bölgede ortalama derece yazları 18°-30° derece kışları ise ortalama 8°-10° derece arasında yer alır. Bitki örtüsü maki, defne, keçiboynuzu, zeytin gibi bodur ve kısa ağaçlardan oluşur. Ancak bu ağaçlar orman ağaçlarına nispeten sıcağa ve soğuğa daha dayanıklıdır.

HABERE YORUM KAT