1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Ayasofya İle İlgili Merakla Beklenen Karar Belli Oldu
Ayasofya İle İlgili Merakla Beklenen Karar Belli Oldu

Ayasofya İle İlgili Merakla Beklenen Karar Belli Oldu

Herkesin merakla beklediği Ayasofya’nın camiye çevrilmesi konusunda karara varıldı.

A+A-

Ayasofya için beklenen sonuç sonunda Danıştay’dan geldi. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u aldıktan sonra Ayasofya’yı camiye dönüştürmüştü. Bakanlar Kurulu kararı sonrasında 1934 yılında yapı, müze olarak hizmet vermeye başlamıştı.

Bir süredir gündemde yer alan Ayasofya ile ilgili karar merakla bekleniyordu. Uzun süredir müze olarak faaliyette bulunan yapı için Danıştay bugün karara vardı. 24 Kasım 1934’te alınan müze olarak kullanma kararı Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edildi. Ayasofya artık cami olarak kullanılacak.

Birtakım dernekler görkemli Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesini alan Bakanlar Kurulu’nun kararının iptaline yönelik dava açtı. Danıştay, davayı birkaç aşamalı olarak değerlendirdi. 2 Temmuz’da iki tarafı da dinledi. Duruşmaların devamında Danıştay 10. Daire gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaparak bir karara vardı. Bugün gelen haber ile de Danıştay’ın camiden müzeye çevrilme kararını iptal ettiği öğrenildi.

Davacı olan dernekler, ilk olarak 2005 senesinde Danıştay’a dava açmıştı. Bakanlar Kurulu’nun 1934 senesinde aldığı kararın iptal edilmesi ve kararın durdurulması istenmişti. 2005 davasında Danıştay, Bakanlar Kurulu’nun kararının durdurulması konusunu reddetmişti. Daire, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasında herhangi bir sorun olmadığını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT