1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Doğu Anadolu bölgesi illeri nelerdir? Doğu Anadolu bölgesi haritası
Doğu Anadolu bölgesi illeri nelerdir? Doğu Anadolu bölgesi haritası

Doğu Anadolu bölgesi illeri nelerdir? Doğu Anadolu bölgesi haritası

Türkiye haritası toplam 7 ayrı bölgeden oluşmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Doğu Anadolu bölgesi'dir. Bu sayfamızda Doğu Anadolu bölgesi illeri nelerdir? sorusuna yanıt vereceğiz.

A+A-

Doğu Anadolu bölgesi illeri nelerdir? sorusunun yanıtı en detaylı en net burada. Sondakika.NET.TR ekibi Doğu Anadolu bölgesi haritasınıda sizler için araştırdı.

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir.

Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüz ölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

Doğu Anadolu Bölgesinin yüz ölçümü 164.000 km²'dir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye topraklarının %21′ini kaplar.

2012 yılındaki nüfus sayımına göre bölgenin nüfusu 5.906.680 kişidir. Nüfus bakımından en büyük il Van, yüz ölçümü bakımından en büyük il Erzurum'dur. Başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve tarımcılıktır.

Doğu Anadolu Bölgesi İlleri nelerdir?

Doğu anadolu bölgesinde 14 tane ili bulunmaktadır.. Doğu Anadolu bölgesinde En çok nüfusa sahip il Van'dır.

1 - Ağrı

Ağrı Hakkında

1927 yılından bu yana il statüsünde bulunan Ağrı, İran, Kars, Erzurum, Muş, Bitlis, Van ve Iğdır ile komşudur. Büyük Tufan’dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yaptığına inanılan Ağrı Dağı, il sınırları içerisinde, enfes güzellikte bir doğa harikasıdır. Batılılarca Ararat diye bilinen bu dağ, 5165 metre yüksekliğiyle ülkemizin en büyük dağıdır. Aras-Murat Nehirleri arasında, İran sınırına yakın olan dağ, Avrupa'nın da en yüksek doruğudur. Bölgeye gelecek dağcılar için Doğubeyazıt’ta konaklama imkânı bulunuyor.

Doğubayazıt'a 8 km. mesafede, İshak Paşa Sarayının üst tarafında bulunan Ahmedi Hani Türbesi, ili ziyaret edecekler için görülmesi gereken yerlerden biri. İshak Paşa Sarayı ise, yüksek bir tepe üzerine kurulmuş, yapımı 17-18. yüzyıllar arasında tamamlanabilmiş, oldukça görkemli bir yapı. Ağrı’ya gidecekler için ziyaret edilmeden dönülmemesi gereken bir eser olduğunu söyleyebiliriz.

Doğa turizmine meraklı olanlar içinse özellikle doğal bir anıt mağarası olan Buz Mağarası’nı görmelerini öneriyoruz. Doğubayazıt’a 25 km mesafedeki Hallaç köyünün yaklaşık 3 km kuzey doğusunda bulunuyor. Yine Gürbulak Gümrük Kapısı’nın 2 km. Kuzeydoğusunda bulunan ve derinliği 60 m., çapı 35 m.’yi bulan meteor çukuru da başka bir seçenek. Ülkemizin en yüksek rakımlı göllerinden biri olan Balık Gölü, güzel manzarası ve temiz doğasıyla başka bir görülmeye değer nokta.
Kaplıca turizmi için de tercih edilebilecek olan ilde, Diyadin İlçe Merkezine 5 km mesafede Diyadin Kaplıcaları yer alıyor. Romatizma, cilt, kemik ve kireçlenme gibi birçok hastalığa şifa özelliği bulunan kaplıcalar, geniş bir alana yayılmış.

2 - Bingöl

Bingöl Hakkında

Doğu Anadolu bölgesindeki ilimiz Bingöl, doğal ve tarihi güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek potansiyele sahip.
Şehir merkezine 25 km mesafede bulunan Bingöl Yolçatı ve Haserek Kayak Merkezleri, kış sporları için uygun. Ayrıca termal turizm açısından da Kös Kaplıcaları tercih edilebilir.

İlin diğer bir doğal güzelliği ise, yüzen ada. Hazarşah köyü yakınlarındaki bu doğa harikası, bir krater gölü niteliğinde ve göldeki iki ada hareket edebiliyor. Bingöl’e gidenlerin mutlaka görmeleri gereken eşsiz bir doğa olayı olduğunu anımsatalım.

Diğer doğal güzelliklerinden Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Zağ Mağarası, Kübik Mağarası keşfedilesi yerler arasında.
Şehir aynı zamanda yöresel yemekleri ve el sanatlarıyla da zihninize kazınacak. Geleneksel lezzetlerinden mastuva, tutmaç çorbası, löl, sırına pel, gömme-keldöş gibi yemeklerinden tatmayı, yöresel halı, kilim, heybe, palas, çorap, yazma gibi el işlerinden hatıra almayı unutmayın.

25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı yasa ile kurulmuştur.

3 - Bitlis

Bitlis Hakkında

Tarihte Urartuların yerleşim yeri olmuş, 1514 yılında Osmanlı egemenliğine giren Bitlis, en çok Tatvan’dan ulaşılabilecek Nemrut Yanardağı ve Nemrut Krater Gölü ile turistlerin ilgisini çekiyor.
Bitlis Kalesi, Büyük İskender zamanında inşa edilen bir yapı. 1528 yılında yaptırılan Şerefiye Külliyesi, camii, medrese, türbe ve imaretten meydana geliyor.

Kesme taştan, düz toprak damlı yapılan geleneksel Bitlis evleri yürüyüşleriniz sırasında keşfedebileceğiniz bir diğer güzellik.

Kışın gelmek isteyen ziyaretçiler için Nemrut Kayak Merkezi, kayağın tadını çıkarabileceğiniz, giderek gelişmekte olan bir turizm noktası.

Bitlis’in bir diğer tarihsel açıdan önemli ilçesi de Ahlat. Anadolu’nun en büyük Selçuklu mezarlığı burada yer alıyor. Ziyaret edebileceğiniz camii, kümbet ve türbelerin bulunduğu ilde İskender Paşa Camii’nin Mimar Sinan’a ait olduğu tahmin ediliyor.
Hediyelik olarak Bitlis’ten kök boyalı dokuma bir kilim veyahut Ahlat bastonu satın alabilirsiniz.

25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı kanun ile kurulmuştur.

4 - Elazığ

Elazığ Hakkında

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzasında bulunan, ülkemizin önemli barajlarından biri olan Keban Barajı ile Hazar Gölü’nün ve doğa harikası Buzluk Mağarası’nın bulunduğu Elazığ, Harput’un devamı niteliğindedir. Tarih boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan il, UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi'ne kabul edilen ve kürsübaşı adıyla bilinen bir geleneğe sahiptir. 2008 yılından bu yana Uluslararası Çayda Çıra Film Festivali yine burada düzenlenmeye devam ediyor.

Şehirde bir de havalimanı yer alıyor.

5 - Erzincan

Erzincan Hakkında

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve ülkemizin Doğu Anadolu Yukarı Fırat bölümünde bulunan Erzincan, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan önemli bir yer olmuştur. Altıntepe’de yer alan Urartu kalıntıları şehrin tarihi hakkında fikir verecektir.

Kış sporları için çok uygun olan ilde, Ergan Dağı ve Doğa Turizmi Merkezi, kayak, snowboard, kızak, buz pateni gibi birçok keyifli aktiviteye olanak tanıyor.

Yamaç paraşütüne ilgi duyanlar için, Yaylabaşı Munzur-Ata Doğa ve Hava Sporları Derneği tarafından eğitim verildiğini belirtmeden geçmeyelim. Fırat Nehri rafting için müsait ve yıllardır burada rafting yapılıyor. Erzincan’ın iklimi, coğrafyası, yukarıda saydıklarımız dışında dağcılık, kampçılık, trekking gibi doğa sporları için de gayet uygun. Ekşisu Mesire Alanı ise ailece güzel vakit geçirmek isteyenlere hitap ediyor.

Tarihi yerler görmek isteyenler, Abrenk Kilisesi’ni, Hıdır Abdal Sultan Türbesi, Terzibaba Türbesi ve Melik Gazi Türbesi’ni, Mama Hatun Külliyesi’ni, Anadolu’nun en eski kalelerinden olan Kemah Kalesi’ni ve Altıntepe Şehir Kalıntılarını gezebilirler.

Son olarak şehre özel tulum peynirinden, bakır eşyalarından, tava leblebisinden almadan dönmeyin.

6 - Erzurum

Erzurum Hakkında

23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Kurtuluş Mücadelesi'nde önemli ölçüde belirleyici kararların alındığı Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan ilin tarihimizde önemli bir yeri var.

Doğu Anadolu’nun bu en büyük ili, kış sporlarına ve termal turizme elverişli olması, tarihi ve kültürel değerleri nedeniyle ziyaretçileri kendine çekiyor.

7 - Hakkari

Hakkari Hakkında

Güneyinde Irak, doğusunda İran ile komşu olan Hakkari, tarih boyunca Urartu, Pers, Arap ardından Selçuklu hakimiyetinde bulunup, 16. yy’da ise Osmanlı İmparatorluğuna dahil edildi.

Dağlık yapısı, yüksek zirveleri, doğal güzellikleriyle dikkat çeken il, yayla ve dağ turizmine olanak tanıyor. Özellikle Berçelan Yaylası ve Golen Yaylası ile Cilo ve Sat Dağları, karlı tepeleri, sert iklimi ve zengin florasıyla dağcılık, kayak, yürüyüş, kampçılık gibi aktiviteler açısından oldukça elverişli yerler. Cilo Buzul Sıradağları, buzul gölleri, enfes yaban hayatıyla sadece tırmanışçıların değil, doğaya ilgi duyanların da araştırma için seçebilecekleri yerlerden biri.
Gezip görebileceğiniz tarihi yerler arasında ise, Mar Abdişo Manastırı, Çölemerik Kalesi, Bay Kalesi, Koçanis (Konak) Kilisesi, Kayme Sarayı, Kelat Sarayı, Meydan Medresesi, Şemdinli Çayı üzerindeki Nehri (Bağlar) Taş Köprü ve Hoşap Kalesi’ni sayabiliriz.

Şehirden dönerken, yöresel kıyafet mağazalarından ya da el işlerinden hediyelik alabilirsiniz. Özellikle yöreye özel kilim, heybe, çanta, çorap, şal, yazma, oya gibi değerli el işleri ilginizi çekecektir.

25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı kanun ile kurulmuştur.

8 - Kars

Kars Hakkında

Ülkemizin en doğusunda, Ermenistan’la komşu Kars, çok eski kültürlere ev sahipliği yapmış, pek çok kıymetli halk ozanının yetiştiği önemli bir ilimiz.

Doğal pistleri, uzun süren kışıyla şehirde kış sporlarına elverişli olan Sarıkamış Kış Turizm Merkezi, etrafı sarıçamlarla çevrili, bilinirliği giderek artan bir yer. Ayrıca Şubat aylarında düzenlenen Kar Festivali de kızak yarışları gibi pek çok etkinliği izleme olanağı sunuyor.

2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine giren Ani Ören Yeri, Türkiye-Ermenistan sınırında, İpek Yolu üzerinde bulunuyor. M.Ö. 5 bin yıllarına dek uzanan geçmişiyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir tarihi değer burası. Şehri kuşatan surların uzunluğu ise 4,5 km. Yine bu bölgede, kilise ve katedrallerden kalan enfes güzellikteki tarihi yapıları görmeniz mümkün.

Bunca tarihsel zenginliği ve binlerce yıl boyunca çok çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapması nedeniyle, kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ziyaret edebileceğiniz bir başka nokta. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi ile Boğatepe Köyünde bulunan Peynir Müzesi de aklınızda bulunsun.
Ebul Hasan Harakani türbesi, Kümbet Camii, Abukhamrents (Polatoğlu) Kilisesi, Büyük Katedral, Genç Kızlar Kilisesi, Fethiye Camii, Kars Kalesi, Selçuklu Sarayı ve 17. yy başlarında Osmanlı mimari tekniğiyle inşa edilmiş tarihi hamamlar Kars’ta bulunan pek çok tarihi değerlerden birkaç tanesi.

9 - Malatya

Malatya Hakkında

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan Malatya, kayısılarıyla dünya çapında bir üne sahiptir. Bu vesileyle her sene Malatya Fuarı ve Uluslararası Kültür, Sanat ve Kayısı Festivali yapılmaktadır. 2014 yılında büyükşehir unvanını da alan şehrin ilk yerleşim alanı, ülkemizin de en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü'dür. Kazılarda, M.Ö. 3600 yıllarına dek uzanan buluntular ele geçirilmiştir. Şehrin önemli ilçelerinden ve Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi, Selçuklu dönemine ait değerli eserlere evsahipliği yapar.

10 - Muş

Muş Hakkında

Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ilimiz, M.Ö. 2000’e uzanan tarihi, kendine özgü lalesi ve merkeze 8 km mesafede bulunan Güzeltepe Kayak Merkezi ile dikkat çekiyor.

Büyük ve küçük Hamurpet gölleri, Malazgirt Kalesi, Ulu Camii, Haspet Kalesi, Varto Kayalıdere Ören Yeri, kaya mezarları, Arak Manastırı, şehirde gezilebilecek belli başlı yerlerden birkaçı.

Özellikle kayak severleri cezbedecek bir doğası olan Muş, kış sporları konusunda giderek öne çıkan bir yer haline gelmeye başladı.

Doğaseverler için kuş gözlem alanları olarak değerlendirilen Haçlı Gölü ve Bulanık Ovası, görmenizi önerebileceğimiz yerlerden. Yine enfes birer manzaraya sahip olduğu için ilde bulunan gölleri de gezmenizi tavsiye ediyoruz: Haçlı Gölü, Akdoğan Gölleri ve Kaz Gölü.

Şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede yer alan Murat Irmağı Köprüsü, ildeki tarihi yapılardan biri. Diğerleri ise Muş Kalesi, Hasbet Kalesi, Hacı Şeref Camii ve Alaaddin Bey Camii.

11- Tunceli

Tunceli Hakkında

Yerleşimin M.Ö. 5500-3500 yıllarına dek uzandığı, Doğu Anadolu’nun Yukarı Fırat bölümünde bulunan Tunceli, ülkemizin en az nüfusu olan illerinden biri.  Munzur’la birleşerek Keban Barajı'na dökülen Mercan Irmağı, Mercan Dağları, Munzur Suyu şehrin karakteristik güzelliklerinden birkaç tanesi.

1971 yılında milli park ilan edilen Munzur Vadisi, zengin bitki ve yaban hayatı, enfes doğasıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Pek çok aktiviteye de olanak vermesi, turistlerin bölgeye olan ilgisini artırıyor: Piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, rafting, bisiklet sporu ve dağcılık bunlardan yalnızca birkaçı. Kırk Merdiven Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyükleri yine bu bölgede görebileceğiniz yerler.

Bunlar dışında Çemişgezek Kalesi, Yusuf Ziya Paşa Köprüsü, Elti Hatun Türbesi, Tahar ve Sivdin Köprüleri’ni gezebilirsiniz.

25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı kanun ile kurulmuştur.

12 - Van

Van Hakkında

Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ili olan Van, Urartular’dan kalma ve hâlâ yaşanılan dünya üzerindeki en eski bir yerleşim yerlerinden biridir.

Kedisi, otlu peyniri ve kahvaltısıyla meşhur il, 2011 yılında iki yıkıcı deprem atlatmış ve 2012’de büyükşehir unvanı almıştır.

Van Gölü Film Festivali’ne ev sahipliği yapan şehirde mavi bayraklı bir plaj da bulunmaktadır.

13 - Ardahan

Ardahan Hakkında

Tarihi boyunca Urartu, Pers, Roma, Selçuklu, Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan, ülkemizin Kafkaslara açılan kapısı niteliğindeki Ardahan, 1992 yılında Kars’tan ayrılarak il statüsüne kavuştu.

Ardahan Kalesi, Kalecik Kalesi, Posof Merkez Camii, Merkez Mevlit Efendi Camii, Derviş Bey Camii, ilde gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Geziniz sırasında şehrin meşhur halı ve kilimlerinden, balından, peynirinden ve 1996 yılında Japonya’da gerçekleştirilen “Yöresel Folklorik Bebekler” yarışmasında el emeği kategorisinde Dünya birincisi olan Damal bebeğinden satın alabilirsiniz.

27.05.1992 tarihinde, 3806 sayılı kanun ile kurulmuştur.

14 - Iğdır

Iğdır Hakkında

Ülkemizin en doğusun yer alan Iğdır, 1992 yılında Kars’tan ayrılarak il statüsüne kavuştu. Ermenistan, İran ve Azerbaycan ile sınır komşusu olması nedeniyle hem kültürel anlamda çeşitliliğe sahiptir, hem de ülkemizin üç ülkeyle sınırı olan tek şehridir. Sönmüş eski bir volkanik dağ olan Ağrı dağı, ilin İran ile sınırını belirler. Avrupa’nın da en yüksek doruğu olması nedeniyle ulusal ve uluslararası dağcıların ilgi odağı olan Büyük Ağrı Dağı, 5.165 m yüksekliğe sahip.

İlde Selçuklular döneminden günümüze ulaşan Harmandöven Kervansarayı ile Karakoyunlular döneminden kalan Koçbaşı Mezarlar, görebileceğiniz yerler arasında.

Piknik ve doğayla iç içe bir tatil için ise Aras Nehri kenarı tercih edilebilir.

27.05.1992 tarihinde, 3806 sayılı kanun ile kurulmuştur.

Doğu Anadolu bölgesi haritası

Bölgedeki iklim karasal iklimdir. Sadece iki ilde, Elazığ ve Malatya illerinde bozkır bitki örtüsü görülür.

 

Van Gölü'nün etkisi sayesinde Van ve çevre iller ılıman bir iklime sahiptir. Erzurum ili kışları soğuk olmasına rağmen yazları yemyeşil bitki örtüsüne sahiptir


(Resmi büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum