1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Veliler dikkat: Başarının sırrı uykudan geçiyor
Veliler dikkat: Başarının sırrı uykudan geçiyor

Veliler dikkat: Başarının sırrı uykudan geçiyor

Eylül ayından okullar açılıyor ve öğrencileri yoğun bir tempo bekliyor. Bu süreçte öğrencilerin uyku düzenleri değiştiğinden dolayı uzmanlar uykunun önemini vurguluyor.

A+A-

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders çalışırken öğrencilerin ara vererek uyuyup uyanması öğrencilerin dersleri daha rahat öğrendiğini söyledi. 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre kötü uyku uyuyanlar da Alzheimer’e yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz de ilkokul öğrencilerinin ortalam 10, ortaokul öğrencilerinin 9, lise öğrencilerinin ise yaklaşık 8 saat uyumaları gerektiğini belirtti.

"SAĞLIKLI UYUYAN İNSANLARDA ÖĞRENME KALICI OLUYOR"

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, kaliteli uyuyan çocuk ve yetişkinlerde öğrenmenin daha kolay ve kalıcı olduğunu dile getirdi ve sözlerine şunları ekledi: "Sağlıklı uyuyan ve REM (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketleri) uykusunu yeterince uyuyan insanlarda öğrenme daha kalıcı ve bellek daha güçlü oluyor. Öğrendiği bilgiyi ihtiyacı olduğu zaman kullanabiliyor fakat diğer türlü bilgi uçabiliyor ve istenildiği zaman hatırlanamıyor. Belki de o an için bilgi kısa bir süre bellekte kalıyor fakat daha sonra unutulup gidiyor."

"KÖTÜ UYUYANLAR YA DA UYKUSUZ KALANLARDA ALZHEIMER RİSKİ VAR"

2017 yılında Belçika'da yapılan ve Brain isimli tıp dergisinde de yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Yılmaz, "Bu çalışmada insanları iki gruba ayırmışlar ve bazı görevler vermişlerdir. Çalışmaya katılan bireylerin beyin omurilik sıvılarından örnekler almışlar ve bu örneklerden yola çıkarak bazı protein değerlerine bakmışlardır. Yapılan araştırma sonucuna göre,Alzheimer’e yatkınlığı arttıran proteinler olarak bilinen Tau Protein ve Beta-Amiloid proteinleri sağlık uyuyanlarda diğerlerine göre daha düşük çıkmıştır. Böylelikle uyku bozukluğunun  bellek ile ilgili mekanizmaları bozarak Alzheimer gibi hastalıklara yatkınlığı arttırdığı sonucuna varılmıştır" dedi.

"DERS ÇALIŞIRKEN UYUYUP UYANMAK ÖĞRENMEYİ ARTTIRIYOR"

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için de başarıyı arttıracak önerilerde bulunan Prof. Dr. Yılmaz, "Eğer öğrenciler ders aralarında telefonla ilgilenmek, televizyon izlemek gibi aktiviteler yerine  uyuyup uyanırlar ve o şekilde çalışmaya devam ederlerse daha çabuk öğreniyorlar ve bilgiler beyinlerinde daha kalıcı oluyor. Bu bilginin edinmesinde beyindeki hipokampüs denilen bölgenin, REM uykusu döneminde sinaptogenez ile bilginin oluşumunu hızlandırdığını, karmaşık bilgileri sakladığını düşünüyoruz" dedi.

"İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ 10, ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ 9 SAAT UYUMALI"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz de kaliteli uyumanın öğrenme gücünü arttırdığını dile getirerek, şunları söyledi: "İlkokul çağında olan çocukların yaklaşık 10-10,5 saatlik bir uykuya ihtiyacı var. Ortaokul çağı çocuklarda ise bu saat genellikle 9'dur. İlkokul çağındaki çocuk sabah 07.00'de uyanıyorsa akşam 21.00 civarında yatmalıdır fakat ortaokul çağında olan çocukların 22.00 gibi uyumaları problem teşkil etmez. Fakat uyuma saatinin 23.00 geçmemesi gerekmektedir.Çünkü saat 23.00'den sonra çocukların gelişmesind önemli rol oynayan melatonin  hormonu salınıyor.  Melatonin hormonu aynı zamanda çocuklarda  kemik gelişimini sağlıyor. Bundan dolayı uyku özellikle çocuk sağlığında çok önemlidir.Uyuduğunuz zaman beyniniz sinir hücreleri arasındaki iletişimi daha çok arttırıyor."

"UYKUNUN 2 EVRESİ VAR"

Uykunun 2 evresi olduğunu belirten Prof. Dr. Uludüz, "Uykumuz derin evre ve rüya evresi olarak ikiye ayrılıyor. Rüya görmeye başladığımızda yüzeysel evreden çıkarak derin evreye giriyoruz. Derin evre gün boyu öğrendiğimiz bütün olayları hafızaya kaydetmemizi sağlıyor. Rüya evresi ise hafızaya kaydettiğimiz bu olayları temizleyip ayıklayarak önemli olanla anları kalıcı hafızaya almanızı sağlıyor" dedi.

"YATMADAN 1 SAAT ÖNCESİNE KADAR ÇALIŞILAN DERS ÖĞRENMEYİ ARTIYOR"

Prof. Dr. Uludüz, "Bu nedenle düzenli, sağlıklı ve kaliteli bir uyku öğrenme ve beyin gelişimi açısından çocuklar için çok önemlidir. Çocuklar ders çalıştıktan sonra en geç 1 saat içinde uyurlarsa öğrenme seviyeleri ciddi oranda artar" dedi.

HABERE YORUM KAT