1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TürkAkım Projesi nedir? TürkAkım Doğalgaz boru hattı Projesi ne işe yarar?
TürkAkım Projesi nedir? TürkAkım Doğalgaz boru hattı Projesi ne işe yarar?

TürkAkım Projesi nedir? TürkAkım Doğalgaz boru hattı Projesi ne işe yarar?

Türkakım projesi bugün vanaların açılmasıyla Rus doğalgazı herhangi bir ülkeye uğramadan direk Türkiye’ye girdi. Peki TürkAkım Projesi nedir? TürkAkım doğalgaz boru hattı ne işe yarar? İşte detayları haberimizde.

A+A-

Rusya ve Türkiye arasında hayata geçirilen TürkAkım projesi 8 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde İtanbul, Haliç Kongre Merkezi'ndeki törenle, gerçekleştirildi.

Vana açılış törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katıldı.

TürkAkım Doğalgaz boru hattı Projesi nedir?

Proje Rusya'dan gelecek doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıma hedefidir.Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 31.5 milyar metreküp'tür.Türkiye'nin bu projeden yılda 15.75 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 15.75 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir.

‘Güney Akımı’ adı verilen ve 2014’te iptal edilen projenin yerine yapılmış olan bu hat projesi de Türkiye’nin Kasım 2015’te Rus jetini düşürmesinin ardından askıya alınmıştı. İlişkiler 2016’da normale döndükten sonra Mayıs 2017’de yapımına başlanan hat bugün ilk gazını vermeye başladı.

TÜRK AKIM PROJESİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Hattın deniz kesimi, Karadeniz’de birbirine paralel ilerleyen 930 km’lik iki adet borudan oluşuyor. Bunun 700 km’si Türk karasuları içerisinde yer alıyor.

Yer yer 2 bin 200 metre derinliklere kadar inen borular Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında başlayıp Trakya’daki Kıyıköy beldesinde Türkiye kıyısına çıkıyor. İki kilometreyi aşan derinlikte inşa edilen 81 cm çapındaki bu boru hattı sistemi her biri 12 metre uzunluğunda olan binlerce borunun birleştirilmesi ile oluştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum