1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Hz Yuşa Kimdir? İşte Yuşa tepesi ve Yaşa hazretleri hakkında bilgiler
Hz Yuşa Kimdir? İşte Yuşa tepesi ve Yaşa hazretleri hakkında bilgiler

Hz Yuşa Kimdir? İşte Yuşa tepesi ve Yaşa hazretleri hakkında bilgiler

Yuşa Hazretleri kimdir? sorusu Yuşa Tepesini ziyaret edenlerin sıkça aradığı konuların başında gelmektedir. Son dakika haber ekibi olarak Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Beykoz Müftülüğü’nün HZ Yuşa hakkında verdiği bilgileri sizler için bu sayfada yer veriyoruz.

A+A-

YUŞA TEPESİ HAKKINDA

Yuşa Tepesi Boğaziçi’nde sahile en yakın ve en yüksek tepedir. Yuşa Camii ve Yuşa Aleyhisselâm ‘ın Türbesi, bu tepenin zirvesinde Karadeniz’i ve Boğaz’ı aynı anda gören muhteşem bir konumdadır. Burası tarihin ilk dönemlerinden itibaren kutsal bir yer olarak kabul edilmiş ve çeşitli uygarlıklar burada kendi dinlerinin mabet ve tapınaklarını inşa etmişlerdir.

Osmanlı döneminde bu tepeye Sadrazam Yirmisekiz Çelebizade Mehmet Sait Paşa ( Ö.1761 ) tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırılmıştır. III. Osman’ın sadrazamlarından olan bu zat aynı zamanda, burada bulunan ve halk arasında Yuşa peygambere izafe edilen mezarın etrafına kâgir bir duvar çektirmiş, bir türbedar ile türbenin bakımını ifa etmek için görevliler tayin ettirmiş ve onlar için odalar yaptırmıştır.

Yuşa peygambere izafe edilen kabrin 17 metre uzunlukta olması, her zaman insanların zihnini meşgul eden sorulardan birisi olmuştur. Bu konuda 3 yorum yapılmaktadır.

  1.  O bir peygamberdir, ona duyulan saygı ve sevgiden dolayı böyle uzun ve büyük bir mezar yapılmış olabilir...
  2. Yeri manevi bir keşifle bulunduğu için, isabet eder düşüncesiyle geniş ve uzun tutulmuş olabilir...
  3. Yuşa Hazretlerinin metrelerce uzunluğundaki mezarı, çok eski inançlarda, dağların zirvesinde yaşadığı kabul edilen “ devler ” in, başka bir inançla kaynaştırılması şeklinde de anlaşılabilir... Zira bu tepenin bir adı da “Dev Dağı” dır.

Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III. Selim Han (1789 -1808) döneminin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı fitneye mahal olmasın düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.

Kâgir duvarlı, kırma çatılı küçük bir yapı olan bu tepedeki camii yangına maruz kaldığından, Sultan Abdülaziz döneminde (1863) aynı biçimde yenilenmiştir.Yuşa peygamber bir rivayete göre Musa peygamberle birlikte Mecmeul

- Bahreyn’e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür. Bir başka rivayette ise tepe adını, Karadeniz’den ilk görülen en yüksek tepe olması dolayısıyla “ Fenikeliler” tarafından “kurtarıcı” anlamına gelen YESU’dan almaktadır.

Hz Yuşa Kimdir?

Yuşa Peygamber, Yusuf (a.s.) neslinden olup, Hz. Musa’nın çağdaşıdır. Hz. Musa’nın Genç Yuşa ile “iki denizin birleştiği yere” kadar yaptıkları tarihi ve gizemli yolculukları ve burada Hızır (a.s.) ile buluşmaları Kur’ân’ı Kerim’de Kehf Suresinin 60 - 65. ayetlerinde anlatılır.

Burada, Hz. Musa’nın yanındaki genç adamın Hz.Yuşa olduğu rivayetlerden anlaşılmaktadır. Hz.Yuşa’nın Beykoz Yuşa tepesinde medfun olduğu şeklindeki inanış en çok Beşiktaş’ta türbesi bulunan Kanuni Sultan Süleyman’ın süt kardeşi Yahya Efendi’nin (1494 -1570) manevi keşfi ile irtibatiandırılarak yaygınlaşmış ve şöhret bulmuştur.

Bazı tefsirler’de Yuşa (a.s.) ‘ın, Musa (a. s.) ‘ın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hz. Musa’nın yeğeni ve yardımcısı olduğu, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri nakledilir. Yeşu ( Yuşa ) Benî İsrâîl’e gönderilen 4 büyük peygamberden biridir.

Kaynak: BEYKOZ MÜFTÜLÜĞÜ. 2002

 

HABERE YORUM KAT