1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Barolar Neden Yürüyor? Avukatlar Neden Yürüyüş Düzenledi?
Barolar Neden Yürüyor? Avukatlar Neden Yürüyüş Düzenledi?

Barolar Neden Yürüyor? Avukatlar Neden Yürüyüş Düzenledi?

Son günlerde halk tarafından cevabı en çok merak edilen soruların başında “Barolar neden yürüyor?” gelmektedir. Bu soruyu “Avukatlar neden yürüyüş düzenledi?” sorusu takip etmektedir.

A+A-

İki sorunun da cevabı olarak, “Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yasa tasarısı olarak sunulan yenilikler” verilebilir.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından gündeme getirilen ve “Çoklu Baro” adıyla anılan yeni baro sisteminde değiştirilmesi planlanan iki konu göze çarpıyor. İlk değiştirilmesi planlanan konu, hali hazırdaki baro seçim sistemindeki adaletsizlik.

Yıllardan beri süregelen mevcut baro seçim sisteminde, baroların pek çoğu kendi özel hazırladıkları blok liste ile seçime gitmekteydi. Bu durumun temsili önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini savunan Adalet ve Kalkınma Partisi ‘nisbi temsil’e imkân tanıyacak bir yenilik yapılması yönünde fikre sahip.

  Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından değiştirilmesi gerektiği düşünülen konular arasında delege sayısının belirlenmesi de yer alıyor. Mevcut sistemde, sayısı 100’ün üzerinde olan barolar,Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’na her 300 avukat için bir temsilci daha gönderme hakkına sahip.

Temsil gücünü dengelemek amacıyla bu sayının her 1000 avukatta bir temsilciye düşürülmesi planlanıyor. Barolar ve avukatlar da sunulan bu önerilerin adaletli olmadığı düşündükleri için yürüyüş yapıyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT