1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Seçim Barajıyla İlgili Son Gelişme
Seçim Barajıyla İlgili Son Gelişme

Seçim Barajıyla İlgili Son Gelişme

TBMM’de seçim sistemindeki bazı özelliklerin değiştirilmesi hakkında pek çok tartışma çıkmıştı. Günler geçtikçe tartışmalar yerini somut adımlara bırakmaya başladı. Devlet Bahçeli’nin ortaya attığı ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin desteklediği “seçim barajı” konusunda dünyadan örnekler incelenmeye başladı.

A+A-

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin “Seçim barajı” konusunu etraflıca araştırmak ve tartışmak için kurduğu komisyonda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Değişikliğin gerçekleştirilebilmesi için dünyadan çeşitli örnekler inceleniyor. Seçim barajının aşağıya çekilmesi amacıyla bir araya gelinen toplantıda dört farklı yüzde dikkate alınarak çalışmalar sürdürülüyor. Yeni sunulması planlanan seçim barajı yüzdeleri yedi, beş, üç ya da sıfır olarak düşünülüyor.

Komisyon toplantısı hakkında elde edilen bilgilere göre seçimlere girecek ittifakların seçim barajlarının %10’da kalması planlanıyor. Seçime tek başına girecek partiler için değiştirilmesi planlanan baraj hakkında ise henüz netleşmiş bir karar mevcut değil. Seçim barajı konusunun yanında “Daraltılmış Seçim Bölgesi” hakkında da çalışmalar yapıldığı edinilen bilgiler arasında. Sistemin halk için yararlı olması için de simülasyonlar hazırlandığı biliniyor.

HABERE YORUM KAT