1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Noter araç satış ücreti 2020 ne kadar? İşte araç alım satım noter ücreti
Noter araç satış ücreti 2020 ne kadar? İşte araç alım satım noter ücreti

Noter araç satış ücreti 2020 ne kadar? İşte araç alım satım noter ücreti

Noter araç satış ücreti 2020 araştırılan konular arasında. Araç alım satım yapacak vatandaşlar noter üzerinden işlem yapmaktadırlar. Peki noter araç satış ücreti ne kadar, araç devir ücreti kaç TL? işte bu sorularınızın yanıtını haberimizden bulabilirsiniz.

A+A-

Herkesin hayalinde bir araç almak vardır. Ancak günümüzde araç satın almak o kadarda kolay değildir. Bir çok masrafı vardır. Bunlardan bir tanesi de araç alırken Noter araç satış ücretidir.  Haberimizden Noter araç satış ücreti 2020 ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Noter araç satış ücreti 2020 ne kadar?

Noter araç satış ücreti her sene fiyatlarına belli oranlarda zam gelmektedir. Araç devir işlemi sadece ruhsat ve T.C. kimlik belgenizle notere başvurarak yapılmaktadır. 2020 yılı itibariyle 224,07 TL ‘dir. Bu ücretin içerisinde Noter Evrak bedeli, noter ücreti ve belge baskı ücreti yer almaktadır.

2020 Noter Araç Satış Masrafları Detayları

Noterde ödenen 224,07TL'nin 145,50 Noter evrak bedeli, 54 TL'si Noter ücreti, 22 TL'si ise  Belge baskı ücretidir.

Noter Masraflarını Kim Öder ?

Bu sorunun yanıtı çok fazla merak edildiği için açıklık getirmek istedik.  Noter’de araç satışı yapılırken araç devir ücretini alıcı ödemesi gerekiyor. Satıcının bu konuyla ilgili harhangi bir masraf  ödemesi söz konusu degildir.

NOTER ÜCRETLERİ GENEL TABLO

1-

2020 Yılı Noter Araç Satış Ücreti

Fiyatlar (TL)

1.a- Sıfır Araç Tescili 171,00 TL
1.b- Araç Plakası Değiştirmeden 224,00 TL
1.c- Aracın Plakası Değişirse* 224,00 TL
(*Yeni yapılan düzenlemeye göre araç plakası değişse de değişmese de devir ücreti aynıdır. Plaka değişikliği için devir esnasında noterde herhangi bir ek ücret ödenmeyecektir. Noter ihtarname ücretleri 155 TL‘den başlamakta olup, ihtarnamenin türüne göre fiyatlar değişmektedir. Net fiyatı öğrenmek için en yakın notere başvurabilirsiniz.)

2-

2020 Yılı Aslı Gibidir Noter Ücreti

Fiyatlar (TL)

2.a- 1 Adet Tek Taraflı Evrak 51,00 TL
2.b- 2 Adet Tek Taraflı Evrak 75,00 TL
2.c- 1 Adet Çift Taraflı Evrak 70,00 TL
2.d- 2 Adet Çift Taraflı Evrak 104,00 TL
3- Standart Sayfa Tercüme Onay Ücreti 136,00 TL
4- Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti 150,00 TL
5- Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti 150,00 TL
6- Noterden Genel Vekalet Ücreti 550,00 – 1.000,00 TL
7- Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti 170,00 TL
8- Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme) 111,00 TL
9- Diploma Noter Onayı Ücreti (Aslı Gibidir) 55,00 – 65,00 TL
10- Noter İhtarname Ücretleri 155,00 – 1.000,00 TL
11- Noter Silah Devir Ücreti 280 – 300 TL
12- Vasiyetname Ücreti 700,00 – 3.000,00 TL

 

Araç alım satımına Engel Olabilecek Bazı Durumlar :

Araç satın almak için satıcıyla anlaşmanız tek başına yeterli değildir. Araç alım satımına engel olabilecek birden fazla sebep olabilir. Gelin araç satışna engel olacak durumları birlikte incelyelim

Yeni aracınızı satın almaya gittiğinizde bazı durumlar araç satışına engel olabilir. Bu durumları önceden bilerek aracı satan kişi/kişilere sormanız daha sonra başınızın ağrımamasına neden olur.

MTV Sorgulaması:

Arıcın alım satımı için öncelikle Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olması gerekmektedir.

Hak Mahrumiyeti (haciz-rehin):

Aracın üzerinde kredi çekilmiş olmasından dolayı veya herhangi bir nedenle haciz yada rehin bulunması, gerekir aksi halde üzerine arabayı alamazsanız.

Araç Muayene Kontrolü:

Aracın  muayene tarihinin geçmiş olması gerekmektedir. Bu ticari araçlarda her yıl hussi araçlarda 3 yılda birdir. Bu konuyada dikkat etmenzide fayda vardır.

Trafik Cezaları:

Aracın ödenmemiş trafik cezası bulunması gerekmektedir.

Adres Kayıt Sistemi:

Noterde satış işlemleri yapılırken alıcı ve satıcının adres bilgiler Nüfus Müdürlüğü Adres Kayıt sisteminden alındığı için her iki tarafın da adreslerinin kayıtlı olması gerekmektedir.

Nüfus cüzdanın eski olması:

Satıcının nüfus cüzdanı uzun zamandır değiştirmiyorsa bu da satışa engel olabilmektedir. Burada noter memurun insiyatifindesiniz. Sizi kimlikteki bulunan resimle seçemiyorsa kimliğinizi yenilenmesi talep ederek işlemi yapmaya bilir.

Hgs veya OGS borçları:

Araç satışı için son olarakda satışı gerçekleşecek aracın herhangi birşekilde geçmişe dönük otoyollarda geçişlerde kullanılan HGS ve OGS’nin borcu bulunmamasına bakılmaktadır.

Eğer yukardaki konulardan birtanesi bile bulunursa aracın alım satımı yapılamaz. Bu konuların önüne geçmek için aracın ruhsat sahibine yukarıdaki maddelerin tek tek  hepsini sorun bilgi isteyin. Eğer bu konularda size garanti verirse notere gitmek için kendinizi ayarlayabilirsiniz. Noterde işlemlere başlarkan memura araç satışına mani yoktur dediği anda parayı satıcının hesabına internet bankacılığı kullanarak gönderin. Burada dikkat edilmesi gereken bir konuda transfer aşamasında aracın plakasını ve alımı için ödendiğini belirtin.

ÖRNEK : 34 ABC 34 plakalı aracın alım için diye belirtin.

Editör notu:: Hiçbir şekilde aracın ruhsatındaki yazan şahıs veya şirketten başkasına para göndermeyin. Ağabeyim satışı verecek, babam verecek, annem parayı alacak gibi muhabbetlere kanmayın bu konuda çeşitli dolandırıcılık yöntemleri uygulanmaktadır.

Bu içeriğimizde sizlere Noter araç satış ücreti 2019 ne kadar, araç alım satım noter ücreti nedir gibi bilgileri aktardık. Yukardaki maddelere ek yapmak isterseniz yorum yap bölümünden bu makalenin geliştirilmesine destek sunabilirsiniz.

Hafta sonları Nöbetçi noter uygulaması başladı

Nöbetçi noterlik uygulaması ilk olarak 6 Nisan 2019 tarihinde başladı. Uygulama kapsamında İstanbul'da 4, Ankara ve İzmir'de 2 'şer, diğer illerimizde ise birer nöbetçi bir noter vatandaşlara hizmet verecek.

Nöbetçi noterlik uygulaması İstanbul'da hafta sonları 2'si Anadolu yakası, 2'si ise Avupa yakasında hizmet verecelk. Nöbetçi olan noterler ise Türkiye Noterler Birliği intenet adresinden belirtilecek.

Hangi noterlerin nöbetçi noter olduğunu öğrenmek için;

Nöbetçi Noter Sorgula adresine tıklayın!

NOTERDE YAPILACAK İŞLEMLER NELERDİR?

– Evlenme sözleşmesi,

– Gayrimenkul satış vaadi sözleşme

– Zilyetlik devri sözleşmesi

– Miras taksimi Gayrimenkul, hibe vaadi sözleşmesi,

– Şirket sözleşmesi,

– İrtifak hakkı vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşmesi,

– Medeni Kanunun 748. maddesine müstenit sükna hakkı sözleşmesi,

– Kaydı hayat ile irat bağlanması sözleşmesi (Borçlar Kanunu 507),

– Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, (Borçlar Kanunu 511),

– Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmesi,

– Kira sözleşmesi,

– Menkul mallarda hibe sözleşmesi,

– Taksim ve ifraz sözleşmesi,

– Evlat edinme sözleşmesi,

– Temlik,

– Taahhütname,

– Kefaletname,

– Vasiyetname,

– Vakıf senedi,

– Aile vakfı senedi,

– Tanıma senedi,

– Muvafakatname,

– Sulhname,

– Yeddiemin senedi,

– Rehin senedi,

– Borç senedi,

– Fesihname,

– İbraname,

– Beyanname,

– Şahadetname,

– Piyango – Kur'a ve toplantı tutanağı,

– Emanetleri saklama tutanağı,

– İfade tutanağı,

– Tespit tutanağı,

– Vekaletname,

– Defter onaylanması,

– Çevirme,

– Örnek çıkartma,

– İmza sirküleri,

– Protesto işleri,

– İhbar – ihtarname işleri ve tebliği,

– Tescil,

Noterler tarafından özel olarak yapılabilecek işlemler

– Tespit işleri,

– Emanet işleri,

– Vasiyetname ve ölüme bağlı tasarruflarla ilgili işler,

– Tebligat işleri

NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ 2020! KAÇTA AÇILIYOR?

Noterler saat kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor ve kaça kadar açık sorularının cevabı için doğru adrestesiniz!

Noterler sabah 09.00'da açılıyor ve mesaiye başlıyor.

Ülkemizin her yerinde bu saatte işleme başlanmış olsa da, yoğunluktan dolayı işlemlerin aksadığı durumlar olabiliyor. Bilindiği gibi, bazı işlemler devlet kurumlarına gitmeye gerek kalmadan E Devlet üzerinden halledilebiliyor. Yoğunluğa girmeden, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak e Devlet üzerinden de işlemlerinizin bir kısmını gerçekleştirebilirsiniz. Eğer, yapacağınız işlem e-Devlet üzerinden gerçekleşmiyorsa erkenden kuruma gitmenizi tavsiye ederiz.

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

NOTERLERİN ÖĞLE ARASI TATİLİ SAAT KAÇTA?

Kurum bünyesinde çalışanları ilgilendiren öğle arası tatili genellikle 12.30 ile 13.30 arasında yapılıyor. Yaşanan yoğunluğa göre bu durum erkene çekilip 12.00 ile 13.00 arasında öğle molası da yapılabilmektedir. Bu zaman aralığında noterler işlem kabul etmiyor.

NOTER SAAT KAÇTA KAPANIYOR?

Öğle tatili arasından sonra başlayan mesai, 17.00'ye (duruma göre 17.30) kadar sürüyor.

RESMİ TATİL GÜNLERİ ÇALIŞIYOR MU?

Noterler, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Arefe günü gibi dini bayramlarda ve ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde de hizmet vermemektedir.

NOTERLER CUMARTESİ VE PAZAR GÜNÜ AÇIK MI? NÖBETÇİ NOTERLER KAÇA KADAR AÇIK?

Devlet daireleri oldukları için hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri çalışmamaktadır; ancak getirilen nöbetçi noter sistemi ile bu durumun önüne geçilmiştir. Nöbetçi Noterlikler Cumartesi ve Pazar Günleri saat 10.00 - 16.00 aralığında hizmet vermektedir.

NOTER NEDİR?

Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf noterlikler, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iş yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.

İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır. Bu sürenin sonunda noterin sınıfının yükselebilmesi, Adalet müfettişi tarafından hakkında düzenlenen son hal kağıdında olumlu kanaat belirtilmiş olmasına bağlıdır.

HABERE YORUM KAT