1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Banka Hangi Durumlarda Haciz Uygular?
Banka Hangi Durumlarda Haciz Uygular?

Banka Hangi Durumlarda Haciz Uygular?

Zamanında ödenmemiş olan kredi ve kredi kartı borçları alacaklı veya vekil tayin edilen kişi tarafından haciz aşamasına getirilip borç tahsilatı gerçekleşir. Peki banka hangi durumlarda haciz uygular? işte detaylar.

A+A-

Zamanında ödenmemiş olan kredi ve kredi kartı borçları alacaklı veya vekil tayin edilen kişi tarafından haciz aşamasına getirilip borç tahsilatı gerçekleşir. Tüketici kanununda kredi borcu ödemesi gecikmiş olan borçlar belirtilmiş süreler dahilinde ödenmediği müddetçe gerçekleşecek olan haciz icra müdürlüğü tarafından yürütülerek uygulanmaktadır.

Kredi ve kredi kartı borçları kendileri için belirtilmiş olan 90 günlük süre sonunda takip aşamasına gelerek borçlu olan kişi zor duruma sokar. 90. günün sonunda 7 gün içerisinde banka ve banka müşteri arasında bir mutabakat sağlanamazsa yani bankanın yeniden yapılandırmış olduğu borç banka müşterisi tarafınca kabul görmediği takdirde yasal takip süreci başlayacak ve dosya avukat aracılığı ile yürütülmeye devam edecek.

Avukat kanalı ile yürütülen bu dosya idari takip aşamasına benzer bir süreç geçirecek ve anlaşma sağlanmaya çalışılacak. Halan daha netice alınamazsa bu defa icra müdürlüğüne borçlu yada vekil tayin edilen kişi tarafından başvurular değerlendirilecek ve borçluya yönelik bir ödeme emri düzenlenecek. Bu ödeme emrine karşı 7  günlük bir süre zarfında ödeme emrinde belirtilmiş uygulamaların yapılması gerekmektedir.

Ödeme emrinde belirtilenler; ilgili kuruma yapılacak ödeme , mal beyanında bulunulması  veya borca yönelik itiraz  şeklinde olacaktır. Bu aşamada da olumlu bir sonuç alınamadığı takdirde alacaklı tekrar kuruma başvurarak borcun haciz yolu ile tahsil edilmesini ve menkul, gayri menkul veya üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına haciz uygulamasında bulunulmasını talep ederler. Ve bu aşamada da haciz başlamış olur.

Bankalar tahsili gecikmiş kredi ve kredi kartı alacaklarını normal yollardan tahsil edemedikleri sürece cebir yoluna başvurup borçlunun çeşitli mal ve gelirlerini üzerinden haciz yoluyla gerçekleştirir. Bu yol borcu ödenmemiş banka kaynaklarının zararla sonuçlanabilecek etkilerini bertaraf etmek için başvurulmuş en son yol olup haczedilen değerler borcun tamamının kapanmasını sağlar.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT