1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Londra’da Yer Alan Fatih’in Portresi Tekrar Bizlerle
Londra’da Yer Alan Fatih’in Portresi Tekrar Bizlerle

Londra’da Yer Alan Fatih’in Portresi Tekrar Bizlerle

Fatih Sultan Mehmet’in yer aldığı eser İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı.

A+A-

Tablonun neden hala Londra’da bulunduğu kafaları karıştırdı. Fatih Sultan’ın oğlunun şeriat sebebiyle tabloyu saraydan çıkardığı tahmin ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet’in ünlü portrelerinden olan tablo İtalyan sanatçı tarafından çizilmişti. Tablo, Londra’da açık arttırma yoluyla satıldı. İBB tabloyu 770 bin sterline aldığı da gelen haberler arasında yer almaktaydı.

İlber Ortaylı portrede Fatih Sultan Mehmet ile birlikte bulunanın Cem Sultan olduğunu iddia etti. Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet’in Cem Sultanı tuttuğunu ve kendisine oldukça yakın hissettiğini ifade etti.

Prof.Dr.Halil İnalcık bu portre de olduğu gibi birçok tablonun 2.Bayezid tarafından Topkapı Sarayı’ndan çıkarıldığı ve satıldığını ifade etti. Fatih’in oğlu 2.Bayezid’ın alkol gibi bağımlılıklarının bulunduğu sonrasında ise tövbe edip dine yöneldiği biliniyordu. Bu sebeple şeriata da uygun olmadığını düşünerek fotoğraf, heykel gibi eserleri saraydan uzaklaştırdığı da bilinen diğer bilgiler arasında bulunuyor. 2.Bayezid’in tersine Fatih Sultan Mehmet’in şiirler yazdığı, resimlere ve diğer sanatlara da ilgi duyduğu tarih kitaplarında yer alıyordu.

HABERE YORUM KAT