1. HABERLER

  2. YEREL

  3. İtlaf etmek nedir? itlaf nasıl yapılır? Büyükada'da itlaf edilen atlar olayı!
İtlaf etmek nedir? itlaf nasıl yapılır? Büyükada'da itlaf edilen atlar olayı!

İtlaf etmek nedir? itlaf nasıl yapılır? Büyükada'da itlaf edilen atlar olayı!

Büyükada’da Ruam hastalığına yakalandığı düşünülen 81 at itilaf edildi. Böylece mer Büyükadaya Atların itilaf edilmesi, itilaf etmek nedir, itilaf nasıl yapılır sorularının araştırılmasını sebep oldu.

A+A-

Büyükada’da yaklaşık  1500  at faytonlara koşturuluyor. Ancak şu sıralar Büyükada’da atların at vebası olarak bilinen ve tedavisi olmayan RUAM HASTALIĞI ‘na yakalandığı tespit edildi. Bu kapsamda  Adalar kaymakamlığı konuyla ilgili açıklama yaparak hastalığı bulunan atların itlafına karar verdiğini duyurdu. Peki İtlaf etmek nedir? itlaf nasıl yapılır? İşte detayları haberimizde.

İtlaf etmek nedir?

İtlaf kelimesinin 3 anlamı bulunuyor. Türk Dil Kurumu (TDK) itlaf etmeyi “Öldürme, yok etme, telef etme” olarak açıklıyor.

Peki İtlaf nasıl yapılır?

İtilaf dev çukurlar kazılarak yapılır. Ruam hastalığından ölen veya öldürülmesine karar verilen hayvanlar imha edilecekleri yerlere kapalı vasıtalarla sevk edilir. Nakil sırasında burun akıntılarının çevreye bulaşmaması için gerekli tedbirler alınır. Nakilden sonra vasıtalar dezenfekte edilir.  Bulaşıcı bir hastalığı olduğu düşünülen hayvanlar can çektirilmeden zehirli iğnelerle veya kesilerek öldürüldükten sonra, kazılan büyük derin çukurlara üzerine sönmemiş kireç dökülerek derin çukurlara gömülür. Böylece itlaf tamamlanmış olur.

Ruam hastalığı çıkan veya hasta hayvanların muhafaza edildiği işletmeye dışarıdan hastalığa duyarlı hayvan girişine izin verilmez. Hastalık teyit edilen işletmeden her türlü madde ve malzeme ile hayvan yemlerinin çıkarılması yasaklanır, hasta hayvanlara ait gübreler yakılır.

Kaymakamlık’tan  İtlaf açıklaması

İstanbul Büyükada'da yapılan testler sonucu atlarda "ruam" hastalığına ilişkin Adalar Kaymakamlığı'ndan bir açıklama yapıldı.

Hastalığa ilişkin açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

SAĞLIK TARAMALARINDA TESPİT EDİLDİ

"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir.

Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda ruam hastalığı tespit edilmiştir.

“İTLAF EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.

İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur."

Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen hastalıkla ilgili 81 atın itlaf edildiğini açıkladı. Kaymakamlık adaya hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu da belirtti. 

İMAMOĞLU'NDAN RUAM HASTALIĞI AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, "Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi"nde açıklamalarda bulundu. İmamoğlu Adalar'daki atlarda Ruam hastalığı bulunduğuna yönelik bir soru üzerine, "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz. Adalar'da yıllardır var olan kontrolsüzlüğü, tanımsızlığı ama ulaşım, ama başka konularda; bu sadece atların korunması değil, doğanın da korunması, birçok konu var. Adalar'ın bu anlamda ihmal edilmişliği… Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş, fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız. Yüzde 90'ını çözmüş bir şekilde Adalar halkına ve İstanbulluya güzel müjdeler vereceğiz.  Ama söylediğiniz süreci de takip ediyoruz" dedi.

RESMİ GAZETE

6 Mart 2013 tarihli Resmî Gazete’nin 28579 sayılı HAYVAN HASTALIKLARINDA TAZMİNAT YÖNETMELİĞİ’nde itlafla ilgili olarak bazı açıklamalar yapılmıştır.

“Bu Yönetmelikte belirtilen tazminatlı hastalıklara yakalanan ya da hastalıktan şüpheli hayvanlara, tazminatı ödenmek üzere Bakanlık tarafından el konur ve bakım masrafları sahibi tarafından karşılanmak üzere, sahibine yediemin olarak teslim edilir.

(2) Bakanlık, hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi ve halk sağlığının korunması amacıyla, bu Yönetmelikte belirtilen tazminatlı hastalıklara yakalanmış ya da tazminatlı hastalıktan şüpheli hayvanlar hakkında kesim, itlaf ya da imha kararı verir. Ancak kuduz hastalığında, kuduz hayvan tarafından ısırılan ya da hastalıktan şüpheli hayvanların sahipleri, hayvanlarının öldürülmelerine rıza göstermez ise sığırlar altı ay, koyun ve keçiler üç ay, masrafları sahibine ait olmak üzere karantinaya alınır ve karantina süresince sahibine yediemin olarak teslim edilir.”

Kaynak: Sondakika.net.tr

 

HABERE YORUM KAT