1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. RUAM hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte Ruam hastalığı hakkında merak edilenler
RUAM hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte Ruam hastalığı hakkında merak edilenler

RUAM hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte Ruam hastalığı hakkında merak edilenler

İstanbul’un Adalar ilçesinde atlarda görülen ruam hastalığı RUAM hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Aramalarını beraberinde getirdi. Son dakika haber editörlerinden Hikmet Kara, sizler için Ruam hastalığıyla ilgili merak edilen ve sıkça sorulan soruları tek sayfada topladı.

A+A-

Ruam hastalığı en son Adalar’da fayton koşturulan 81 adet atta görüldü. Adalar kaymakamı Adalar’da 81 atın itlafına karar verildiğini, adalar tırnaklı hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını duyurdu. Bunu üzerine insanlar Ruam Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Ruam insana bulaşır mı? sorularını araştırmaya başladı. İşte detaylar.

RUAM hastalığı nedir?

Ruam hastalığı At, Katır, eşek, köpek, kedi, keçi ve insanlarda görülebilen bulaşıcı kronik seyirli bir hastalıktır. Hastalığın herhangi bir tedavisi yoktur. Ruam hastalığı halk arasında “at vebası” olarak da bilinmektedir.

Ruam hastalığının varlığı ya da varlığından şüphelenildiğinde, hastalığın; hayvan sahibi, bakıcısı veya hastalığı takip eden serbest veteriner hekim tarafından yetkili otoriteye bildirilmesi zorunludur.

RUAM HASTALIĞI İNSANA BULAŞIR MI?

Ruam hastalığı hayvanlarda olduğu gibi insanlara bulaşabilmektedir. Ruam hastalığının bulaşmasında en büyük etken o hayvana ait ürünlerin tüketilmesidir. (örnek keçi sütü)

RUAM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ruam hastalığının birinci belirtisi solunum zorluğudur. Ruam İnsanlarda farklı bölgelerinde meydana çıkabilir. Ruam hastalığı hayvanların tımar takımlarının ya da benzeri eşyalarının temizlenmeden insanlar ile direkt temas etmesi durumunda bulaşabilmektedir. Ruam, akciğerleri hedef alırsa, bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir.

Birçok insanda zayıflama gibi belirtiler de ortaya çıkarır. Burnu hedef aldığında devamlı ancak tek taraflı bir akıntı söz konusu olmaktadır. Her geçen gün akıntı daha yoğun bir hale gelmeye başlar ve son dönemlerinde renk de değiştirebilir. Deriyi hedef aldığında ise apse oluşumunu tetiklemektedir. İlk olarak derinin alt katmanlarında modüllerin meydana gelmesi ile başlar ve sonrasında cildin en üst tabakasında apse oluşumu gerçekleşir.

RUAM HASTALIĞI İNSANLARDA TEDAVİSİ VAR MI?

Bu hastalığın tedavisinde insanlarda, antibiyotik kullanımı esas alınır. Yoğun bir antibiyotik kullanımı ile birlikte hastalığın belirtileri ortadan kalkmaya başlar. Bu aşamada apseler tıraşlanarak deriden uzaklaştırılır ve derinin tekrar iyileşerek eski haline gelmesi için özel işlemler uygulanır.

Ruam Hastalığından şüphe edilmesi halinde alınacak önlemler

Tektırnaklı hayvanlardaki burun akıntısı, burunda ülser, çene altı lenf yumrularının ağrısız şişkinliği veya deride ağrısız şişkinlikler yahut sebepsiz zayıflayan, vücut harareti değişiklik gösteren, öksüren ve yapılan tedaviye cevap vermeyen, testisleri şişmiş ve iltihaplı hayvanlar Ruam hastalığından şüpheli kabul edilir.

Hastalıktan şüpheli tektırnaklı hayvanlar ayrı bir yerde muhafaza edilir.

Şüpheli hayvanlara resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından mallein testi uygulanır.

İşletmeye tektırnaklı hayvan giriş çıkışı yasaklanır.

Şüpheli hayvanların bulunduğu işletmede alınan önlemler, Ruam hastalığının varlığının veya şüphe durumunun ortadan kalktığının resmi olarak tespit edilmesine kadar devam eder.

Ruam Hastalığının tespit edilmesi halinde alınacak önlemler

Mihraktaki şüpheli hayvanlara uygulanan mallein testi pozitif ise resmi veteriner hekim ya da yetkilendirilmiş veteriner hekim hastalık raporu düzenler. Toplanan hayvan sağlık zabıtası komisyonu hastalık çıkış kararı alır ve ilan eder.  Hastalık teyit edilen işletmede karantina tedbirleri uygulanır. Ruam hastalığında uygulanan karantina tedbirleri hastalık teyit edilen işletmeyle sınırlıdır.     

Mallein uygulaması sonunda hasta oldukları anlaşılan tektırnaklı hayvanlar öldürülür ve imha edilir. Şüpheli hayvanlar sahibinin göstereceği ve resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından uygun bulunan bir yerde gözetim altına alınarak yirmi gün sonra yeniden teste tabi tutulur. Bu test sonucunda müspet ve şüpheli çıkanlar ruamlı kabul edilerek öldürülür; menfi çıkanlar ise serbest bırakılır.

 Ruam tespit edilen hayvanla aynı işletmede bulunan tüm tek tırnaklı hayvanlar hastalıktan şüpheli olarak intradermik mallein testine tabi tutulur. İşletmelerde, birinci teste menfi reaksiyon veren hayvanlara yirmi gün sonra tekrar test uygulaması yapılır. Bu uygulamada menfi çıkanlar serbest bırakılır. Müspet çıkanlar öldürülür. Şüpheli çıkanlar yirmi gün sonra tekrar teste tabi tutulur. Bu üçüncü test sonucunda müspet ve şüpheli bulunanlar öldürülür, menfi sonuç verenler serbest bırakılır.

Ruam hastalığından ölen veya öldürülmesine karar verilen hayvanlar imha edilecekleri yerlere kapalı vasıtalarla sevk edilir. Nakil sırasında burun akıntılarının çevreye bulaşmaması için gerekli tedbirler alınır. Üzerine sönmemiş kireç dökülerek derin çukurlara gömülür. Nakilden sonra vasıtalar dezenfekte edilir.

Ruam hastalığı çıkan veya hasta hayvanların muhafaza edildiği işletmeye dışarıdan hastalığa duyarlı hayvan girişine izin verilmez. Hastalık teyit edilen işletmeden her türlü madde ve malzeme ile hayvan yemlerinin çıkarılması yasaklanır, hasta hayvanlara ait gübreler yakılır.

Bulaşmadan şüpheli olarak gözetim altına alınan hayvanların bulundukları yerden çıkarılmaları yasaktır.

Hasta hayvanların bulundukları yerdeki yemlikler, zemin ve duvarlar ile alet, eşya ve malzemeler dezenfekte edilir.

Ruam hastalığı insan sağlığı için tehlikeli olduğundan hastaların bulundukları yerlere bütün vücudu kapatan koruyucu giysi, maske ve eldiven olmadan girilmesine izin verilmez. Daha sonra bu kıyafetlerin uygun koşullarda imha edilmesi gerekir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT