1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İranlı General Kasım Süleymani’nin cenazesini binlerce İranlı karşıladı
İranlı General Kasım Süleymani’nin cenazesini binlerce İranlı karşıladı

İranlı General Kasım Süleymani’nin cenazesini binlerce İranlı karşıladı

ABD’nin hava saldırısında hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesi İran’a getirildi. Binlerce İranlı vatandaş, Süleymani’nin cenazeyi görmek için Ahvaz şehrine akın etti.

A+A-

ABD’nin  Cuma akşamı Irak'ın başkenti Bağdat’a hava saldırısı düzenlemiş, düzenlenen saldırıda Kasım Süleymani’nin de öldürüldüğü bilgisi ajanslar tarafından dünyaya duyurulmuştu. Hayatını kaybeden generalin cenazesi İran’ın Ahvaz kentine getirildi.

Ahvaz’da düzenlenen cenaze namazına bir çok şehirden kişi katıldı.

Cenaze namazı öncesinde toplanan yüzbinler  "ABD'ye ölüm, Kahrolsun Amerika" şeklinde sloganlar attı ve intikam yemini etti.

Kirman’da toprağa verilecek

Öte yandan İran haber sitelerinde yer alan bilgiye göre; Süleymani’nin cenazesi Ahvaz’ın ardından İran’ın kutsal şehri  Meşhed’e götürüleceği belirtildi. İran'ın en kutsal şehri olarak kabul edilen Meşhed’in ardından pazartesi günü Tahran’a götürülecek cenaze, salı günü Süleymani’nin memleketi Kirman’da toprağa verilecek.

NE OLMUŞTU:

ABD-İran arsındaki tansiyonu yükselten süreç ABD'nin Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları'na yönelik hava saldırıları düzenlemesiyle başladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 29 Aralık'ta ABD ordusunun Hizbullah Tugayları ile bağlantılı Irak’ta üç, Suriye’de iki yere saldırı düzenlediğini duyurdu. Haşdi Şabi'den yapılan yazılı açıklamada, hava saldırısında 4 milisin öldüğü, 30 milisin yaralandığı kaydedildi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI

İran saldırılara çok sert tepki gösterirken, 31 Aralık'ta ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği dışında toplanan binlerce kişi, Amerikan güçlerinin Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları'na yönelik hava saldırılarını protesto etti.

Göstericiler elçiliğin dış duvarını yaktı, Amerikan güçleri protestocuları uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, büyükelçilik binasının tahliye edildiğini, içeride yalnızca güvenlikten sorumlu personelin kaldığını duyurdu.

ABD, İRAN'I SORUMLU TUTTU

ABD Başkanı Donald Trump, saldırıyla ilgili olarak İran'ı suçladı. Saldırılarla ilgili bir tweet atarak İran'ın yaşanan kayıplar karşısında "çok büyük bedel ödeyeceğini" ve bunun "bir uyarı değil tehdit olduğunu" belirten Trump, Salı akşamı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı, İran'la yaşanan gerilimin savaşa dönüşme ihtimali olp olmadığıyla ilgili soruya "İran'la savaş istemediği ve böyle bir şeyi öngörmediği" yanıtını verdi.

TEHDİT ETTİ

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İran'ı tehdit ederek ""İran bizim binalarımızda kaybedilen hayatlar ve verilen zarardan sorumlu tutulacak. ÇOK BÜYÜK bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, bu bir tehdit. Mutlu yıllar!" ifadelerini kullandı.

İran ise ABD Büyükelçiği'ne yöenlik saldırıdan kendisinin sorumlu olduğunu redderken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi yaptığı açıklamada "Amerika'nın, Irak halkının Washington'ın 25 Iraklıyı vahşice öldürmesine karşı düzenlediği protestolardan İran'ı sorumlu tutacak inanılmaz bir küstahlığı var.Amerikalı yetkililerin ülkemize yönelik suçlamalarını reddediyoruz. ABD'yi yanlış değerlendirmelere ya da yanlış yönlendirilmiş bir tepkiye karşı uyarıyoruz. Beyaz Saray'ı bölgedeki yıkıcı politikalarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz." dedi.

KASIM SÜLEYMANİ'Yİ ÖLDÜRDÜK

Tüm dünya ABD-İran geriliminin azalmasını beklerken bugün ajanslara düşen haber bomba etkisi yarattı.

ABD, İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani'yi füze saldırısıyla öldürdüğünü duyurdu. İran'dan peş peşe 'intikam' açıklamaları gelirken, tüm dünya iki ülke arasındaki gelişmelere odaklandı.

 

HABERE YORUM KAT