1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Hafter, Libya Tavsiyesiyle Gelebilir
Hafter, Libya Tavsiyesiyle Gelebilir

Hafter, Libya Tavsiyesiyle Gelebilir

Yazar Levent Yılmaz, köşe yazısında Hafter’in Libya-Batı Libya tavsiyesi ile gelebileceğini ve Fransa’nın Libya hakkında Türkiye’ye olan öfkesinden bahsettiği bir yazı yazdı.

A+A-

 Yeni Şafak Gazatesi’nin yazarlarından Levent Yılmaz köşe yazısına bir yazı ekledi. Yazısında Hafter’in doğuda yer alan beş terminalinin ablukaya alındığını ve bu yüzden ülkenin petrol ihracatının düştüğüne değindi. Yaşananlar sebebiyle Libya halkının milyarlarca dolar zarara uğradığından bahsetti.

Yazar Yılmaz, ülkenin havzalarından Sirte’nin çok kıymetli olduğunu, petrol ve ihracatı için ülke için öneminin tartışılamayacağını yazısında anlattı. Normalde petrol ticaretinde, ihracattan kazanılanın Libya hükümetinin kontrolünde yer alan Libya Merkez Bankası’na konulduğunu açıkladı. Ancak Sirte’nin darbeci Hafter’de bulunduğunu bu yüzden Trablus’u almanın zor olması durumunda ileri ki dönemde tavsiyeyle gelebileceğini yazdı. Yılmaz, bu tavsiyenin Doğu-Batı Libya şeklinde olabileceğini bunun bir benzerinin Irak ve Sudan’da yaşandığını ifade etti.

Yılmaz, yazısında Hafter’in birçok destekçisi bulunduğunu bunların başında gelenlerden birinin de Fransa olduğunu belirtti. Hafter’i destekleyen ülkelerin Libya’dan yasal olmayan bir şekilde petrol satın aldığının duyulduğunu da yazdı. Bu yasa dışı alımların nedeninin ise petroldeki kükürt oranının az olması ve bu azlığın petrolün işenip maliyetleri azaltması olduğuna da değindi. Birçok ülkenin rafinerinin yapımının da düşük kükürt bulunan petrole göre yapıldığını eklemeyi de unutmadı.

HABERE YORUM KAT