1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dünyanın Ciğerleri Yanıyor
Dünyanın Ciğerleri Yanıyor

Dünyanın Ciğerleri Yanıyor

Amazon Ormanlarının bulunduğu Kolombiya, Peru, Brezilya, başta olmak üzere 9 Güney Amerika ülkesinin sınırları içerisinde yer alan birçok hayvan ve bitki türüne yaşam alanı olan Dünyanın Akciğeri diye adlandırılan ormanlar haftalardır yangınlarıyla mücadele ediyor.

A+A-

Dünyadaki oksijenin yüzde 20'sini üreten bu bölgede 2019 un başından itibaren 72 bin yangın meydana geldi. Her yıl yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Amazon ormanlarındaki haftalar önce başlayan yangın halen söndürülemedi. Brezilya Başbakanı ise tamamen yangınların sebebi olarak çevrecileri suçladı.

Ormanların doğal yaşamı içerisinde 1 milyon yerli halk, 3 milyondan fazla bitki ve hayvan türünü içinde barındırıyor. Bu bölge dünya ekoloji sisteminin korunması için çok önemli bir yerdir.

Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre 2018 den bu yana bölgedeki orman yangınlarında yüzde 83 gibi korkunç bir artış oldu.

Konu ile ilgili en sert ve çarpıcı açıklamayı Brezilyanın yeni Devlet Başkanı yaptı, bazı çevrecilerin bilerek kendine komplo kurduğunu yangın çıkardığını iddia ediyor. Başkan seçildiği günden beri yangınlarla ilgili sert bir şekilde suçlanıyor.

Çevreye zarar veren yasalarda cezaların indirilmesi Amazon Ormanlarını ve oradaki yaşam alanlarını tehlikeye açık hale getirmiş halde, konu ile ilgili araştırma yapan yerel gazeteler ise köylüleri suçluyor.

Cezaların indirilmesi ile kendilerine tarım alanı açmak isteyen köylülerin bilerek yangın çıkardığını hatta bu yangınlar için ortak bir gün belirleyip ormanları ateşe verdikleri yerel gazetelerde yer alan iddialardan.

HABERE YORUM KAT