1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Buz Adam Otzi Hakkında Çalışmalar Sürüyor
Buz Adam Otzi Hakkında Çalışmalar Sürüyor

Buz Adam Otzi Hakkında Çalışmalar Sürüyor

Bulunduğumuz dönemden 5300 yıl öncesinde, Alp Dağları üzerinde hayatını kaybetmiş olan buz adam isimli Ötzi, son kez dinlenme yerine dek yanında yosun ve kızıl yaprak taşıdığı kanısına varıldı.

A+A-

Araştırma yapan bilim insanları, bu iki maddenin üzerinden konunun üzerine gittiler. Ötzi’nin Alp Dağları’nda sona eren yolcuğunu gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.  Buz adam Ötzi, 5300 yıl önce hayatını kaybettiği esnada yanında 75 tür yosun ve kızıl yaprak yer alıyordu.

Ötzi’nin yanında bulunan bu yosunlar, buz adamın yolculuğunun nasıl geçtiğini ve nasıl bittiğini tahmin etme de araştırmacılara önemli fikirler sağlıyor.  Ötzi ismi verilen bu insan, 5300 yıl öncesinde Alp Dağları’nda hayatını kaybetmişti. Ötzi’nin vücudu doğal olarak mumyalandı ve bulunduğumuz döneme kadar ulaştı.
Ünlü mumya ile birlikte bulunan türlerin bazıları, zaten o bölge çevresinde yetişiyor. Geriye kalan türler ise dağ keçileri tarafından dağlara doğru taşınıyor.

Fakat 30 Ekim’de PLOS ONE dergisinin yayınında ortaya dökülen yeni bir makalede, bazı türlerin Ötzi ile birlikte bulunan türlerden birkaç tanesinin Ötzi’nin buraya getirmiş olduğunu tahmin ediyor.  Ötzi’nin yanında bulunan türlerin birçoğu, Alpler’deki Schnalstal Vadisi’nde yetişiyor. Ötzi’nin Alpler’de yaptığı son yolculukta bu türleri yanında getirdiği iddia ediliyor.

HABERE YORUM KAT