1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD’de milyarderler işçilerden daha az vergi ödemiş
ABD’de milyarderler işçilerden daha az vergi ödemiş

ABD’de milyarderler işçilerden daha az vergi ödemiş

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, ülkedeki 400 milyarderin ödediği verginin çalışan kitleden çok daha az olduğu meydana çıktı. Bu araştırmanın, ülkedeki gelir eşitsizliğinin altını çizmesi yönünden dikkate değer olduğu ifade edildi.

A+A-

Emmanuel Saez ve Gabriel Zucman adlı, Kalifornia Üniversitesi’nde çalışan iki ekonomist bu çalışmayı yaptı. Çalışma, ülkedeki eşitsizliğin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en zengin 400 ailenin, geçtiğimiz yıl ilk defa olmak üzere, emekçi sınıfına mensup ailelerden daha az vergiyi devlete ödediği bütün açıklığıyla tespit edildi.

İşçi sınıfına mensup aileler, vergi ödeme işlemi sırasında  yüzde 24,2 düzeyinde oranlara muhatap olurken, bu oranın en zenginler için yüzde 23 düzeyinde seyrettiği saptandı.

Uzmanlar, araştırmadan yola çıkarak, ülkedeki paranın adil dağılımının söz konusu olmadığını ve mali anlamda eşit yayılmanın ihmal edildiğini dile getirdiler.

Söz konusu araştırma, Amerika Birleşik Devletleri vergi sistemindeki pürüzlere ve aksaklıklara dikkat çekmesinin yanında, artan oranlı bir vergi anlayışına geçilmesi önerisini de içeriyor.

HABERE YORUM KAT