1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye’deki gıda israfı açıklandı!
Türkiye’deki gıda israfı açıklandı!

Türkiye’deki gıda israfı açıklandı!

Türkiye’de 1 yıl boyunca 214 milyar liralık gıda israfı olduğu açıklandı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Gül, 214 milyar liralık israf ile ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Aziz Akgül, Türkiye’ de yetişen bir senede 49 milyon ton sebze ve meyvenin yüzde 25-40 civarının kaybolduğunu veya israf edildiğini açıkladı.

İsraf edilen bu sebze ve meyvenin 26 milyon ton olduğunu bunun da 214 milyar liraya tekabül ettiğini belirten Aziz Akgül, TÜBİTAK tarafından araştırmalara göre sebze ve meyve miktarının 12 milyon ton olup bunun da 25 milyar liraya tekabül ettiğinin açıklamasında bulundu.

Bu rakamların toplam sebze ve meyvenin ihracatından dört kat fazla olduğunun altını çizerek Türkiye’ de günde 4,9 milyon ve yılda 1,7 milyar ekmek israfının da bulunduğunu bildirdi.

Aziz Akgül, Türkiye’nin en hızlı nehirlerine sahip olmasına rağmen su rezervesi bakımından alt sıralarda olduğunu belirterek, Türkiye’ de ki su kaynaklarının geleceğe yönelik tehditlerinde ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi. Bir insanın biyolojik ve yaşamsal olarak asgari su tüketimi 25 litredir.

Akgül, “Türkiye’de ise, kişi başına günlük 217 litredir.” ifadelerini kullandı. 

Ülkemizin üç tarafı suyla çevrili bir ülke olsa da tatlı su varlığı açısından zengin bir ülke olmadığını kaydeden Akgül, “Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarı yaklaşık 643 kilometreküp olup, bu rakam dünya ortalamasının (800 kilometreküp) altında, ortalama 501 kilometreküptür.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT