1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Swift Kodu nedir, ne işe yarar?
Swift Kodu nedir, ne işe yarar?

Swift Kodu nedir, ne işe yarar?

Swift Kodu nedir, ne işe yarar? diye araştırma yapıyorsanız, haberimizden bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Swift kodunu günlük yaşatımızda duyduğumuz fakat anlamını bilmediğimiz bir bankacılık teremidir. Haberimizde detaylı bir şekilde swift kodunu anlatacağız.

A+A-

Swift işlemi yine finans liberatüründe döviz transfer işlemlerini tanımlama amacı ile kullanılmakta olan bir çeşit kısaltma olarak bilinmektedir. Kısaltmaların açılımları da vardır. Türkçe olarak Dünya Bankalar arası Finansal Telekomüniskasyon Derneği olarak biliniyor.

Swift işlemi beraberinde yurt içi veya yurt dışında olan banka hesaplarına da döviz transferleri yapılıyor. Bahsi geçen bu veriler ile de döviz hesaplarınıza ödemeler alabilmektesiniz veya da bu bahsi geçen kod ile bir yakınınızın da döviz hesabına hızlıca ödeme yapabilmektesiniz.

Dünya üstünde her bankanın döviz hesapları için yine ayrı kodlar var. Swift kodu is bankaların döviz hesaplarına yapılmakta olan transferlerin gerçekleşebilmesini sağlamakta olan bir çeşit koddur.

Swift kodunun da tamamı yine büyük harften oluşur ve yine transfer esnasında banka şubesinde olan yetkiliye veya internetten transfer ediliyorsa transfer bilgilerinin girilmiş olduğu ekrana yazılıp belirtilmesi son derece önem arz eden unsurlar arasında yer almaktadır.

Swift Kodları ve Teknik Detay

Swift kodları kaç haneden oluşur dersek 11 haneden oluşurlar ve bütün dünya standardıdır. Kod açılımlarında da ilk 4 hane yine bankanın kodunu belirtiyorken diğer 2 hane ülke kodunu ve bundan sonraki 2 veya 4 hane de çeşitli ülkelerde hanenin yerel kodudur ve sonraki oluşan 3 hane de şube kodudur.

Eğer bu kod birleşimi yine 11 haneyi oluşturmamakta ise sonuna X eklenip 11 haneye tamamlanmaktadır.

Garanti Bankası Swift Kodu nedir?

Eğer örnek verecek olursak garanti bankası swift kodu yine TGBATRIS şeklinde kayıtlara geçmiştir. Bahsi geçen bu kod içerisinde TGBA Türkiye Garanti Bankası kısaltması olarak biliniyor. Devamında ki TR ise Türkiye bankasına ait olduğunu belirtmektedir.

Yine bu kodun son iki hanesi de IS ise Türkiye’nin kodu olarak biliniyor. Bahsi geçen bu rakamlardan sonra transferin yapılacağı hesabın olduğu şube kodu da eklenip para transferinin yapılabileceği swift kodu ele geçiriliyor ki bu da kolaydır.

İnternet üstünden yapılacak olan swift işlemlerinde de swift kodunun tam kısmı bilinmemekte ise Transferi yapmayı istediğiniz bankaların olduğu şehrin ilk 3 harfini de girebilirsiniz ve bu halde tanıma uyan tüm bankalar listelenir ve devamında kolay bir şekilde seimlerin yapılması sağlanır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT