1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Koronavirüs’e Karşı Etkili İlaç İçin Artık Dışa Bağımlı Olunmayacak
Koronavirüs’e Karşı Etkili İlaç İçin Artık Dışa Bağımlı Olunmayacak

Koronavirüs’e Karşı Etkili İlaç İçin Artık Dışa Bağımlı Olunmayacak

Koronavirüs ilacının yapıldığı laboratuvarlar ilk defa görüntülendi.

A+A-

Koronavirüs’e karşı kullanılan ve başarılı sonuçlar veren ilacın yerli sentezi yapıldı. İlaç Doç. Dr. Mustafa Güzel, Zeynep Atabay Taşkent’in önderliğinde otuz iki kişilik takımla üretildi. İlaç temmuz ayında da Bakanlık’tan ruhsatı aldı. Bu sayede artık üretim Türkiye’de yapılacak ve dışa bağımlı olmak zorunda kalınmayacak.

Uzun yıllar ABD’de bulunan, ilaç geliştirmeye dair deneyimli ve bu konuda birçok patenti bulunan Doç. Dr. Mustafa Güzel, yerli ilaç üretimi için ülkeye döndüğünü anlattı. Doç. Dr. Güzel, ABD’de birçok ilaç firmalarında görev aldığını artık ülkesi için de güzel bir şeyler yapmak istediğini belirtti. Yerli ilaç için çok fazla sayıda çalışma yaptıklarını, Favipiravir’in bunların başında yer aldığını paylaştı. Bayram, tatil demeden sürekli çalıştıklarını ve yaklaşık kırk günde başardıklarını ifade etti. Aynı zamanda kendisi için babalar günü hediyesi olduğunu çünkü o gün sonuç aldıklarını açıkladı. Ruhsatı da temmuz ayında alarak üretime başladıklarını duyurdu.

Doç. Dr. Güzel, ilacın Çin’de üretilse de Japonya menşeili olduğunu dile getirdi. Birçok firmanın hammadde ithal edip ürettiğini ama şu anda salgından dolayı ithalin imkansız olduğunu da ekledi.

HABERE YORUM KAT