1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milli Piyango haram mı? Diyanetten 2019 yılında yeni açıklama var!
Milli Piyango haram mı? Diyanetten 2019 yılında yeni açıklama var!

Milli Piyango haram mı? Diyanetten 2019 yılında yeni açıklama var!

Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişi için milyonlarca kişi biletlerini almaya başladı. Peki “Milli Piyango haram mı” Diyanet İşleri başkanlığı 2019 yılında şans oyunlarıyla ilgili yeni açıklama yaptı.

A+A-

Milli Piyango 2020 yılında yapılacak özel yılbaşı çekilişiyle bu yıl toplamda 436 milyon lira dağıtacağını, büyük ikramiyenin ise 80 milyon lira olduğu açıklanmıştı. Ayrıca idaresi tarafından yapılan diğer bir açıklamada 11 milyon biletin satılığa çıkarıldığı duyuruldu.

Büyük ikramiye için biletler, 29 Kasım 2019’dan itibaren yetkili bayilerde satışa çıktı.

MİLLİ PİYANGO BİLET FİYATLARI NE KADAR?

Milli Piyango büyük çekilişi için Tam bilet fiyatı 80 TL , yarım bilet fiyatı 40 TL, çeyrek bilet ise 20 liradan satılacak.

“İDAREMİZDE BİLET KALMADI”

Milli Piyango İdaresi (MPİ) Müdürü Bekir Yunus Uçar basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "37 milyon üzerinde bilet basıldığını belirterek,  Biletlerden 11 milyonun satıldığını, MPİ’de şuanda bilet kalmadığını” dile getirdi.

MİLLİ PİYANGO HARAM MI?

Öte yandan bu gelişmeler ışığında her yıl tartışılan bir konuda Milli Pyango haram mı, helal mi tartışmaları vatandaşlar arasında  gerçekleşiyor.

Diyanet 2019 yılında bu konuda yeni açıklama yaptı.

DİYANET MİLLİ PİYANGO VE ŞANS OYUNLARI ÇEKİLİŞLERİNİ BAKIN NASIL YORUMLUYOR

Diyanet'e göre; Milli Piyango ve benzer şans oyunları haram.

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili soruya verdiği cevap:

"Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları (Milli Piyango, loto, toto, at yarışı, kazı kazan ve benzeri), kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VIII, 554-555; İbn Kudame, el-Muğni, IV, 194)

Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 189)"

Milli Piyango Nasıl Oynanır?

18 yaşından büyük olan herkes, bilet satın alarak Milli Piyango oyunu oynayabilir. Satış bayilerine giderek satın alabileceğiniz bir adet ya da dilediğiniz sayıdaki biletlerle direkt olarak oynama prosedürü gerçekleştirebilirsiniz. Ekstradan rastgele bir prosedür yapmanıza gereken kalmayacak olan bu talih oyunu, tamamiyle talihınızın ne kadar bulunduğuyla bağlı olarak sizlere ikramiye kazandıracak oyunların başında gelmektedir. Alacağınız bilete vuracak olan ikramiye bedeli daha eskiden belli bulunduğu gibi; esasen hazır basılı olan biletler üstünden satın alıp gerçekleştirerek, ikramiye kazanma talihınızı deneyebilirsiniz. Genellikle 31 Aralık’ta çekilen Yılbaşı çekilişlerinde ciddi oranda ikramiye dağıtan ve talihli bilete milyonların üstünde ikramiye koyulmasıyla da, daha cazip bir oyun durumuna gelmektedir. Milli Piyango, ülkemizde uzun vakittir oynanan ve insanlara umut kapısı olarak yayılan bir oyundur.

En yüksek tutarlarda ikramiye kazanmak amacıyla ideal bir oyun olan ancak, her vakit tamamiyle talihınıza bağlı bulunduğu gibi; eskiden ikramiyelerin biletler üstünde belirlenmesi sebebiyle de, talihın dışına çıkmanıza imkan sunulmayan bir oyundur. Bunu göze aldığınız prosese rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Milli Piyango Çekilişi Nasıl Yapılır?

Milli Piyango çekilişi, ayda 3 kere yapılmaktadır. Her ayın, 9’u, 19’u ve 29’unda derli toplu olarak yapılırken; sadece yılbaşı çekilişine özel olarak 31 Aralık tarihinde ek yapılmaktadır. Bunun yanı sıra; Milli Piyango Genel Merkezi doğrulusunda düzenlenebilecek değişik tarihlerde de yapıldığı görülmektedir. Her ay 3 kere düzenlediğiyle beraber, şayet alakalı büyük ikramiyenin bulunduğu bilet satın alınmamış olursa, bir ileri çekilişe direkt olarak devredilecektir. Bununla beraber, 18 yaşından ufak olanların kazandıkları bilet ikramiyeleri ödenmemektedir.

Çekiliş, noter huzurunda ve Milli Piyango Genel Merkezi’nde, değişik kürelerden bilet üstünde tespit edilen rakamların toplamı kadar top çekilmesiyle beraber ilan edilmektedir. Kazanmak tamamiyle taliha bağlı olan ve ne kadar çok bilet alırsanız o kadar çok kazanma talihını kendinize sunacağız bir oyundur. Genellikle yılbaşı çekilişlerinde büyük yoğunluk yaşanan, bütün biletlerin satılmasıyla da; çekiliş sırasında muhakkak ikramiyenin sahibini bulduğu Milli Piyango oyunu oynamak gerektiğince keyifli ve heyecanlı da olacaktır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT