1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Koronavirüs: Türkiye'de Koronavirüs vaka sayısı kaç, kaç kişi öldü? - 20 Mart 2020
Koronavirüs: Türkiye'de Koronavirüs vaka sayısı kaç, kaç kişi öldü? - 20 Mart 2020

Koronavirüs: Türkiye'de Koronavirüs vaka sayısı kaç, kaç kişi öldü? - 20 Mart 2020

20 Mart 2020 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs son durum vaka sayısını açıkladı. Peki 21 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de koronavirüs salgınına kaç kişi yakalandı, Koronavirüs'ten Türkiye'de Kaç kişi öldü? İşte bakanın açıklaması..

A+A-

Güncelleme: 00:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı'nın güncel durumu açıklamasının ardından bir video yayınladı. Videoyu izlemek için haberimizi aşağı doğru kaydırın.

-----

Ölümcül Koronavirüs salgını tüm dünyaya etkisine aldığı gibi Türkiye'yi de etkisini aldı..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulan bilim kurulu üyeleriyle ortak akıl oluşturarak başarılı bir şekilde yönetiyor.

Ancak alınan tüm tedbirlere rağmen koronavirüs salgının birtürlü engellenemiyor. Öyle ki Bakan Koca, bugün 20 Mart 2020 tarihinde saat  23:14'te yaptığı açıklamada Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının artığını açıkladı.

Koronavirüs vaka sayısı kaç?

Sağlık Bakanı Fahretti Koca, koronavirüs vakasına ait son açıklamayı 20 Mart 2020 tarihinde saat 23:14'te gerçekleştirdi. Bakan twitter'dan yaptığı açıklamada vaka sayısını 670 olduğunu duyurdu.

Peki Türkiye'de Koronavirüs'ten kaç kişi öldü?

Bakan Koca, yaptığı açıklamada Koronavirüs'ten ölen kişi sayısının 9'a yükseldiğini de duyurdu.

İŞTE BAKANIN AÇIKLAMASI

"Son 24 saatte 3656 ŞÜPHELİYE TEST yapıldı. 311’i POZİTİF ÇIKTI. Hasta sayımız 670’e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 HASTAMIZI KAYBETTİK. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. MÜCADELEMİZDE BİR AN BİLE ESNEKLİK GÖSTERMEYELİM."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞDAN'DAN SESLİ MESAJ

Sağlık bakanı Fahrettin Koca'nın güncel duruma dair mesajının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da şahsi twitter hesabından "Koronavirüs'e karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz. Bu virüs en çok yaşlıları ve kronik hastalığı bulunanları etkiliyor. Buradan tüm vatandaşlarıma şu sesli mesajı iletmek istiyorum:" açıklamasıyla bir video ve mesaj yayınladı.

 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) KORONAVİRÜS HARİTASI (CANLI)

Editör Notu: Harita Dünya sağlık örgütü tarafından güncellenmektedir. Veriler biraz geç güncellenmektedir.

KORONAVİRÜS TÜRKİYE'YE GELİŞ SÜRECİ (DETAYLI)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'ye koronavirüs'ün Türkiye'ye geliş sürecini şöyle özetlemişti:

"Bilindiği gibi yeni koronavirüs veya kovit-19 hastalığı ilk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında hastalığın tam teşhisinin konmasının ardından ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık Tayland, Japonya ve Amerika’da da görüldü.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Ocak ayının son haftasında Çin yöntemi Wuhan’dan başlayarak, virüsün görüldüğü şehirleri karantinaya almaya başladı. Kovit-19 Avrupa’da ilk olarak 27 Ocak’ta Fransa’da tespit edildi, Dünya Sağlık Örgütü Ocak ayının sonunda acil durum ilan etmeye karar verdi.

KARANTİNA TEDBİRLERİ BAŞLADI

Şubat ayı başında Çin’de ölümler hızla artarken, Avusturalya, Kanada, Almanya, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Filipinler gibi ülkelerden yeni vaka haberleri geldi. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar tüm ulaşım araçlarında karantina tedbirleri yaygınlaştırılmaya başlandı. Şubat 10’una gelindiğinde Kovit-19 teşhisi konanların sayısı 40 bini geçerken ölenlerin sayısı bine yaklaştı ve SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı.

UMRE ZİYARETLERİ ASKIYA ALINDI

Filipinler, Japonya, Fransa, Güney Kore gibi Çin dışındaki ülkelerde de ölümlerin başlamasıyla salgının dünya çapındaki faturası ağırlaştı. Şubat’ın üçüncü haftasında İran’da ve hemen ardından İtalya’da virüs salgınının hızla yayıldığı görüldü. Şubat’ın son haftasında virüs Güney Asya’dan Kuzey Avrupa’ya kadar geniş bir alanı etkisi altına almıştı. Suudi Arabistan 27 Şubat itibariyle umre ziyaretlerini askıya aldığını açıkladı. Mart’ın ilk haftasında İran’daki, ikinci haftasında ise İtalya’daki ölümler dikkat çekici şekilde arttı.

11 MARTTA HASTALIK PANDEMİ İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart’la dünya çapında koronavirüs pandemisi, yani salgını ilan etti. Pek çok ülke hava yolu ulaşımı başta olmak üzere sınırlarını insan trafiğine kapatmaya yönelik tedbirler aldı. Aynı şekilde insanların günlük hayatlarında evlerinde kalmalarını sağlamaya yönelik pek çok önlemler açıklandı.

200 BİN VAKADAN 80 BİNİ İYİLEŞTİ

Bugün itibariyle dünyada kovit-19 hastalığı teşhis edilen kişi sayısı, burası çok önemli, iki yüz bine, bu hastalıktan dolayı ölen kişi sayısı ise 8 bine yaklaşmıştır. Hastalık teşhisi konanlardan 80 bini iyileşirken, kalanlarının tedavisi sürmektedir.

Her ülke kovit-19 tehdidine karşı farklı tedbirlerle şüphesiz ki mücadele etmektedir. Kimi hızla sınırlarını kapatıp sıkı karantina yöntemlerine başvururken, kimileri de hastalığın serbestçe seyrine izin vererek, doğal bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi tercih etmektedir.

10 OCAK'TA BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

Türkiye en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak, hayata geçirmiştir. Henüz işin çok başında, 6 Ocak’ta Sağlık Bakanlığımız bünyesinde bir operasyon merkezi, 10 Ocak’ta da Bilim Kurulu oluşturarak, gelişmeleri anbean takibe aldık. 14 Ocak’ta kovit-19 hastalığı rehberinin ilk versiyonunu hazırlayarak, konuyla ilgili herkesi teşhisten tedaviye kadar tüm süreçlerle ilgili bilgilendirdik.

TEDBİRLER SÜRATLE HAYATA GEÇİRİLMEYE BAŞLADI

20 Ocak’tan itibaren hastalığın görüldüğü Çin’in Wuhan şehri, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Malezya, Myanmar,  Filipinler, Singapur, Tayland, Tayvan, Amerika, Rusya ve Vietnam’dan gelen tüm yolcuları ülkemize girişte taramadan geçirmeye başladık. YÖK’ten ve 12 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla oluşturulan Bilim Kurulumuzun belirlediği tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından süratle hayata geçirilmesini temin ettik.

VUHAN'DAKİ VATANDAŞLARIMIZI TAHLİYE ETTİK

27 Ocak’ta Dışişleri Bakanlığımız seyahat uyarılarını yayınlamaya başladı. 1 Ocak’ta Dışişleri, Sağlık ve Milli Savunma Bakanlıklarımızın iş birliğiyle Çin’in Wuhan kentindeki vatandaşlarımızı askeri bir uçakla askeri bir uçakla ülkemize getirerek karantinaya aldık. Karantina sonunda bu yolculardan hiç birinde hamdolsun virüs çıkmadı.

Riskli bölgelere yapılan tüm uçuşlarda yolcuların termal kamerayla taranması ve uçakta bilgilendirilmesi işlemine geçtik. 3 Şubat’ta Çin’e olan tüm uçuşları durdurduk. Bu tarihten sonra da aşamalı olarak önlemleri genişlettik.

BAZI AVRUPA ÜLKELERİNE SINIRLAR KAPATILDI

23 Şubat’ta hastalığın ortaya çıktığı ve yayılmaya başladığı İran’dan ülkemize olan tüm hava, kara ve demir yolu geçişlerini kapattık. 27 Şubat’ta İran, Irak ve Gürcistan’la olan 8 sınır kapımızda sahra hastaneleri kurduk. 29 Şubat’ta İtalya ile ülkemiz arasındaki tüm yolcu trafiğini durdurduk. 2 Mart’ta umreden dönen herkesin sağlık muayenesinden geçirilmesini kararlaştırdık ve vatandaşlarımıza 14 günlük karantina kuralına uymalarını tavsiye ettik. 6 Mart’ta son 14 gün içerisinde İtalya’da bulunan yabancı uyrukluların ülkemize girişini yasakladık, ülkemiz vatandaşları için de 14 günlük evde karantina zorunluluğunu getirdik. 10 Mart’ta Sağlık Bakanımız ülkemizde ilk defa Avrupa’dan gelen bir vatandaşımızda kovit-19 testinin pozitif çıktığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Ben de kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum.

HABERE YORUM KAT