1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor?
İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor?

İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor?

İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor 2020 sorusu işsiz kalan binlerce kişi tarafından araştırılan konular arasında. Sondakika editör ekibinden Selma Türksever sizler için bu sorunun yanıtını aradı. İşte işsizlik maaşı hakında bilinmesi gerekenler

A+A-

2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da "İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor" sorusu işçiler tarafından araştırılıyor. İşsizlik maaşı, İşverenin, işçiyi işten çıkarmasıyla işçiye belli süre ödenen paraya deniyor. Öncelikle bir sigortalı işçinin İşsizlik maaşı alabilmesi için belli şartları taşıması gerekiyor. Haberimizden bir çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Maalesef 2019 yılı adı konmayan gizli kriz olarak gerçekleşti. Bir çok işçi, işsiz kalırken bazı İşsiz kalan vatandaşlar devlete işsizlik maaşına koştu. Belli süre verilen bu parayı kimileri alabildi, kimileri alamadı. Bu içeriğimiz de "İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor 2020,  İşsizlik maaşı kimler alabilir, İşsizlik maaşı ne kadar sorularının  yanıtlayacağız.

İşsizlik maaşı özetlemek gerekirse, Sosyal güvenlik Kurumu'nca (SGK) işsiz kalan vatandaşlara belirli kanunlar çerçevesinde belli bir süre olarak geçimlerini sağlayacağı paradır.

İşsizlik Sigortası Kanunu 4447 sayılı kanunla Türkiye'de Mart 2002 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Her çalışanın İşsizlik maaşı, işveren tarafından ödenen sigorta primine göre farklılık gösterebilir.

İşsizlik maaşı kimler alabilir?

İşsizlik maaşı, İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşıyan şahıslara belli bir süre ödenen paraya deniyor. Ancak her işsiz kalan maalesef işsizlik maaşı ülkemizde alamıyor. İşsizlik maaşı için aşağıda vereceğim 4 koşulun her birinin yerine gelmesi gerekmektedir.

  1. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  2. Son 120 gün fiilen sigortalı olarak bir yerde çalışıyor olmak,
  3. Son 3 yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olunması. (yani en az 3 yıl sigortalı olmanız gerekiyor)
  4. İşten çıkarılan sigortalının 30 günü geçirmeden hemen bölgesinde bulunan en yakın İŞKUR merkezine başvuruda bulunması gerekiyor.

İşsizlik maaşı kaç ay ödeniyor 2020

Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

    600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
    900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
    1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik maaşı yatırılmaktadır.

İşsizlik maaşı nereden alınır?

İşsizlik maaşı hak eden vatandaşlar yeni kimlik kartlarıyla birlikte her hangi bir PTTBank veznelerine başvurarak ödemelerini alabilirler. Bunun dışında ödeme alma şansları yoktur.

İşsizlik maaşı ne zaman çekilir?

Bu soruda sıkça karşılaşılan sorulardan birtanesi, İşsizlik maaşları her ayın 5'inde iş akdi feshedilen vatandaşların TC kimlik numaralarına yatıyor. Eğer bu tarih hafta sonuna, resmi tatile veya dini bir bayrama denk geliyorsa maaşlar ilk iş günühesaba geçiyor. Öte yandan nöbetçi PTT'ler varsa buralardan maaş çekilebiliyor.

İşsizlik maaşı Kaç TL?

İşsizlik maaşı herkesin işverenden aldığı maaşa göre hesaplanmaktadır. Ancak işsiz kalan çalışanın maaşı son dört aylık sigorta primine bakılır. Bununla beraber günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.  Örnekle anlatmak gerekiyorsa, yıl boyunca 2020 TL maaş alıyorsanız son 4 ay içerisinde 3500 şeklinde prim ödemeye başlandıysa işsizlik maaşınız 3500 TL üzerinden hesaplanarak yapılacaktır.

2019 Asgari ücret işsizlik maaşı ne kadar?

Asgari Ücret 2019 yılı itibariyle Brüt olarak aylık 2.558,40 TL’dir. Bu bağlamda asgari ücretli çalışan birinin işsilik maaşı olarak alacağı miktar 1.023,36 TL’dir tabi burada 7,73 TL’lik damga vergisi kesiliyor.. Buda düşüldüğünde elinize geçen net miktar 1015,59 TL’dir.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi son 30 gün içerisinde İŞKUR istihdam bürolarına giderek veya www.iskur.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu üzerinden yapılmaktadır.  Başvuru süresini geçirirseniz hiçbir şekilde maaş alma hakkınız ortadan kalkacaktır.

E DEVLET’TEN İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

– e Devlet Kapısı’na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın.
– Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “İşsizlik ödeneği” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.)
– Açılan ekran üzerinden  başvurunuzu yapabilir başvurunuz varsa sonuçlarını görebilirsiniz.

İŞKUR ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

İşsizlik başvurusu sonucu ne zaman belli olur?

İşsizlik maaşı başvuru kriterlerini yerine getiriyorsanız ve başvurunuzu da zamanında gerçekleştirdiyseniz. Başvurunuz un ardından izleyen ayın sonuna kadar sonuçlanacaktır. Sonuçları yine edevlet takip edebilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği alırken bunlara dikkat!

İşsizlik maaşı alıyorsanız ve aşağıdaki durumlardan birisini yaşarsanız hemen 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya Çalışma ve Sosyal Politikalar bakanlığı iletişim hattı Alo170’e bildirilmeniz gerekmektedir.

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması, ikamet adresinin değişmesi, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması, silahaltına alınılması, yurtdışına çıkılması, bir işte çalışmaya başlanması veya mahkeme kararıyla işe iade edilmesi,

Editör Notu: İşsizlik maaşı alanlar kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.

Türkiye İş Kurumu İŞKUR Nedir, ne işe yarar?

Türkiye İş Kurumu kısa adı İŞKUR'dur. Türkiye'de istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tâbi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.

HABERE YORUM KAT