1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Elektrik Artık Doğal Kaynaklardan Da Üretilebilecek
Elektrik Artık Doğal Kaynaklardan Da Üretilebilecek

Elektrik Artık Doğal Kaynaklardan Da Üretilebilecek

Tamamen Türkiye üretimi olan dalga, güneş gibi doğal kaynaklarla elektrik üretilebilen bir çalışma yapıldı. Çalışma hayata geçtiğinde 6 kilowatt kadar bir enerji elde edilecek.

A+A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi dalga, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynaklarla elektrik üretimi yapılabilmesini sağlayan bir çalışma gerçekleştirdi. Orijinal bir tasarım olan çalışma hayata geçirildiğinde temiz bir enerji üretilmesini sağlarken dışa olan bağımlılığı da bir nebze azaltacak.

Oldukça çevreci bir enerji elde edileceği hakkında Karadeniz Teknik Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, doğal kaynakların elektrik enerjisine çevrileceğini böylece enerji üretiminde yerliliğe fayda sağlanacağını belirtti. Karadeniz’deki dalgalar ile elektrik yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Altaş, dalganın gidip gelmesi, dalga sıklığı ve boyutu gibi etmenlerle oluşan hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirdiklerini anlattı.

Çalışma ile türbin ve generatörleri tasarladıklarını yani tümünün yerli olduğunu açıkladı. Tasarımların bitmiş olduğunu, çalışmanın denize montajlanma aşamasının ise devam ettiğini de ekledi. Bir ay kadar kısa bir sürede tüm çalışmanın bitmesinin umut ettiğini ama bunun için dalgaların da elverişli olması gerektiğini ifade etti.

Son olarak da Prof. Dr. Altaş, üretilen elektrik enerjisinin direk kullanılamayacağını sadece tasarladıkları filtre ile bunun mümkün olacağını söyleyerek sözlerini bitirdi.

HABERE YORUM KAT