1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bireysel Emeklilik sisteminde hareketsizlik dikkat çekiyor
Bireysel Emeklilik sisteminde hareketsizlik dikkat çekiyor

Bireysel Emeklilik sisteminde hareketsizlik dikkat çekiyor

Bireysel emeklilik sistemine dahil olmuş katılımcıların, sistemde biriktirdikleri paraya ilişkin haklarını bütünüyle kullanmadıkları dikkat çekiyor. Katılımcıların önemli bir kısmının, fon yönetimiyle ilgili haklarını unuttuğu yahut ihmal ettiği tespit ediliyor.

A+A-

Yapılan değişiklikler ve getirilen çeşitli avantajlarla son yıllarda çokça konuşulan Bireysel Emeklilik Sistemi, şimdi iştirak edenlerin fon yönetimine dair ihmalleri ile gündeme geldi.

Sisteme dahil olmuş 12 milyon kişinin (Bu sayının 6.8 milyonu gönüllü, 5.2 milyonu otomatik katılım) toplam tasarrufu 115 milyar liraya ulaşıyor. Bireysel emeklilik şirketleri ve fon yönetim şirketleri tarafından bu tasarrufların çeşitli yollarla değerlendirildiği gözlemleniyor. Fon tercihi ve dağılımını belirleme hakkı katılımcılara sunuluyor.

Mevzuatın katılımcılara tanıdığı fon seçme ve dağılımlarını değiştirme (yılda altı defa) haklarının, katılımcıların çok önemli bir kısmında kullanılamadığı görülüyor. Bu durumun, katılımcıların bir kısmının bu yasal hakka dair bilgi sahibi olmamasından kaynaklandığı vurgulanıyor.

Anadolu Hayat Emeklilik’in kendi kayıtları üzerinden ortaya koyduğu duruma göre, sisteme giriş yaptığı günden bu zamana dek fon dağılımına hiç dokunmayan katılımcı oranı yüzde 83 gibi yüksek bir oranı işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT