1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar? İşte 2019 TÜVTÜRK Muayene ücreti
TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar? İşte 2019 TÜVTÜRK Muayene ücreti

TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar? İşte 2019 TÜVTÜRK Muayene ücreti

“TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar” sorusu motorlu taşıtını 2019 yılında muayene sokacak vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Haberimizden TÜVTÜRK 2019 muayene ücretlerini net ve doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz.

A+A-

TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar?, sorusunun en net yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Bu içerik 1 Ekim 2019 tarihinde düzenlenmiştir.

Yazımıza başlamadan önce TÜVTÜRK hakkında biraz bilgi verelim. TÜVTÜRK, Türkiye'de araç muayenesinde uluslararası standartlara sahip yetkili tek kuruluştur. TÜVTÜRK’ün amacı trafiği güvenli bir haletirip araçlardan kaynaklı kusurları minimuma indirmektir.

TÜVTÜRK Muayene ücretleri ne kadar 2019?

TÜVTÜRK muayene ücretlerini her yıl Haberleşme, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.  Bu bağlamda muayene ücreti şu şekildedir;

  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 279,66 TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 377,60 TL
  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet:142,78 TL

Fiyatlara KDV dahildir.

Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz.

TÜVTÜRK Ağır kusurlar neler diye merak ediyorsanız aşağıdaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Muayneden geçemeyen bir motorlu taşıt, bir ay içerisinde tekrar muayenesini ücretsiz yaptırabilirler. Ancak bir ay içerisinde tekrar muaynesini yaptırmayan sürücü, yeninde TÜVTÜRK muayene ücreti ni ödemek zorunda kalır.

TÜVTÜRK MUAYENE ÜCRETLERİ KREDİ KARTIYLA ÖDEME MEVCUTU MU?

TÜVTÜRK muayene ücretleri sadece nakit olarak yapılabilmektedir. Şuan için nakit dışında farklı ödeme kanalı bulunmamaktadır.

TÜVTÜRK MUAYENE GECİKME CEZASI NE KADAR?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesine göre, muayenesi geçirilen motorlu taşıttan, geciken her ay için muayene ücretinin yüzde 5 oranında eksra ücret talep edilir.

Ayrıca bununla beraber sadece TÜVTÜRK’ten ceza yemeceğinizi belirtelim. Trafik memurlarına muayenesiz bir şekilde yakalanırsanız 2019 yılı itibariyle ödeyeceğiniz Ceza miktarı: 235 TL’dir. Bununla beraber 10 puan ceza puanı alırsınız. Ve aracınız Trafikten men edilir.

TÜVTÜRK MUAYENE HAKKINDA SIKÇA SORULAN BAZI SORULAR

Araç muayene işlemleri hangi kanuna ve mevzuata göre yapılmaktadır?

Araç muayenelerinde TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aşağıdaki yönetmelik ve uygulamalara göre muayene hizmeti verildiğini belirtmek isteriz.

*Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik

    2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu
    Karayolları Trafik Yönetmeliği
    Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik
    Avrupa Birliği Direktifleri

Aracımın muayene tarihi gelmeden muayenesini yaptırabilir miyim?

Aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de istasyonlarımıza gelerek araç muayene işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanır ve ruhsatınıza işlenir. Örnek olarak, 28 Şubata kadar araç muayene süreniz olduğu halde 18 Ocak tarihinde aracınızı muayeneye getirecek olursanız ve aracınız muayeneden geçer ise, bir sonraki muayene süreniz aracınız periyodu çerçevesinde 18 Ocak olarak değerlendirilir.

Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı?

İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza götürerek muayene ettirebilir. Ancak yalnızca aracı getiren kişiye muayene bittikten sonra araç teslimi yapılmaktadır.

Not: Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz.

Arazi taşıtlarının muayene süresi nedir?

Arazi taşıtları hem yolcu nakli, hem de yük nakli amacı ile kullanılabilmeleri yanında her iki amaç için de ticari, hususi veya resmi olarak da tescil edilebilmektedirler. Bu durum araçların muayene ücretlerini, sürelerini ve bu ücretin esas alındığı araç gruplarını da belirlemektedir.

Araç grupları:

    Arazi taşıtı olarak tescil edilmiş otobüs, kamyon, çekici sınıfı araçlardır.
    Arazi taşıtı olarak tescil edilmiş otomobil, minibüs ve kamyonet sınıfı araçlardır.

Muayene süreleri:

    Hususi araçlar:

        1. Yolcu nakli amacıyla tescil edilen ve sürücüsü dahil en fazla 9 oturma yeri olan araçlar ilk üç yıl sonunda ve devamında her iki yılda bir
        2. Yolcu nakli amacıyla sürücüsü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan veya yük nakli amacı ile tescil edilen araçlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir
    Ticari Araçlar:
        Araç sınıfına bakılmaksızın ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir
    Resmi Araçlar:
        Resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir
        Diğer resmi araçlar ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir muayeneye tabi tutulurlar.

İstasyonumuzda yetkili personelimiz tarafından gerekli inceleme yapıldıktan sonra aracınızın sınıfı hakkında nihai karar verilecektir. Aracınız otomobil sınıfında değerlendirilir ise muayene periyodunuz ilk 3 yıl sonunda ve devamında 2 yılda bir olarak, kamyonet sınıfında değerlendirilir ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir kez olarak periyodunu sürdürecektir.

Araç üzerinde plaka yok muayeneye engel midir?

Araç üzerinde plakanın olmaması; Ağır Kusur olarak değerlendirilir. Fakat traktörler için çift / tek plaka olabilir. Ancak nakil, yeni kayıt, yeniden trafiğe çıkarma, icra satışı ve çalın-buluntu (evrakla ispatlanması gerekli) olduğu takdirde de plaka kusuru verilmemektedir.

Cam filmi muayeneden geçer mi?

Periyodik muayenelerde cam filmi, Camlar: sonradan boyanmış ve Camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "Hafif Kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.

Egzoz emisyon muayenesi için randevu alınması gerekli midir?

Egzoz emisyon muayenesi için randevu alınmasına gerek yoktur.

Motosiklet muayenesinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Motosikletler, araç muayenesine benzer şekilde muayeneye tabi tutulmaktadırlar. Araçlar gibi fren test cihazına sokulmamakta, muayene sahasında uygun bir alanda fren testi yapılmaktadır.

Zorunlu ekipman olarak motosiklet kullanıcısının mutlaka kaskı olmalıdır. Kaskta dahili bir gözlük sistemi yok ise harici olarak sürücünün bir koruma gözlüğü olmak zorundadır.

Aydınlatma sistemlerinin iyi çalışması, dayama ayağı açıkken motorun hareket etmemesi gerekmektedir.

Motosikletlerin bir kısmına sepet dediğimiz yan tarafa oturma aksesuarı takılmaktadır; bu istihap haddini, taşıyabileceği kişi sayısını ve aracın genişliğini değiştirdiği için proje gerektirmektedir.
Muayene için boyun korsesi gerekli mi?

Yolcu taşımacılığında kullanılan Karayolu Taşima Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış taşıtlarda her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurulması zorunludur; bunun haricindeki araçlarda boyun korsesi şartı aranmaz.

Muayene için randevu almak istiyorum, ne yapmalıyım?

Randevunuzu aşağıdaki yöntemlerle kolayca alabilirsiniz:

    Randevu almak için lütfen tıklayınız.
    Haftanın 6 günü 08:00-20:00 saatleri arasında hizmet veren 0 850 222 8888 numaralı Çağrı Merkezinden.

Randevu alırken ruhsatınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

0850 222 88 88 numaralı TÜVTÜRK Çağrı Merkezimizden ekstra bir ücrete tabi tutulmadan randevu alınabilmektedir.
Muayenede kontrol edilenler noktalar nelerdir?

Aracınızın periyodik muayenesi esnasında, araç tanımları, ruhsat bilgileri, direksiyon sistemi, fren tertibatı, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şasi ve şasi bağlantı parçaları, gürültü kirliliği için gerekli kontroller ve aracın diğer donanımları kontrol edilmekte ve araç güvenliği için uygun olup olmadığı tespit edilmektedir.

Muayene Rapor sonucum bir başkası ile paylaşılır mı?

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'in Bilgilerin Gizliliği başlıklı 20/A maddesi "Araçlara ve muayene raporuna ilişkin İşletici veya Alt İşletici tarafından oluşturulan veri tabanında yer alan her türlü veriler ve bilgiler ile Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı tarafından İşletici veya Alt İşleticinin kullanımına açılan araçlara ilişkin veriler ve bilgiler, Bakanlığın onayı alınmadan üçüncü kişilere açıklanamaz, verilemez ve kullandırılamaz." hükmü uyarınca talebinizi T.C. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü [email protected] adresine e-posta yollayarak değerlendirilmek üzere iletebileceğinizi belirtir, güvenli yolculuklar dileriz.

Muayene tekrarı için aynı istasyona mı gidilmesi gerekir? Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir?

Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.

Muayenesi yapılan araçlar, muayeneden geçemedikleri takdirde ücretsiz muayene tekrarı hakkı için muayenenin yapıldığı aynı istasyona veya aynı ildeki diğer tüm sabit muayene istasyonlarına gitmek zorundadırlar.

Gezici (mobil) istasyonlarda yapılan muayenelerin muayene tekrarları, aynı gezici istasyonda yapılabildiği gibi, gezici istasyonun bağlı bulunduğu ilin sabit istasyonlarında da yapılabilmektedir.

Ocak ve Temmuz aylarında motorlu taşıt vergisi (MTV) ödenmeden muayene yaptırabilir mi ?

Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, ayın son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayın son gününden önce yapılan araç muayene işlemlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teşkil etmez. Bu durum sadece Ocak ve Temmuz aylarında yapılan muayeneler için geçerlidir.

Plakama ait OGS/HGS borcu muayeneye engel midir?

Muayene hizmeti öncesi aşağıdaki sorgulamalar yapılır. Sorgulama sonucu borç çıktığı takdirde veya sistemsel bir sorun görüldüğü takdirde muayene işlemleri yapılamaz.

    Vergi borcu
    Trafik Para Cezası
    OGS/HGS geçiş ücreti cezası
    Trafik Sigortası

Plakamda vida var, muayeneden geçer miyim?

Karayolu Trafik Yönetmeliği ilgili maddesine göre tescil edilen araçlara tahsis edilen plakaların yönetmelikte tariflendiği koşullara uygun olarak araca monte edilmiş şekilde kullanılması zorunludur. Tariflere ve görsellere uygun olmayan plakaların muayenede Ağır Kusurlu değerlendirilerek değiştirilmesi zorunlu olarak istenmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Vergi borçlarımı taksitlendirdim (taksitlendirmeyi düşünüyorum) araç muayenesini yaptırabilir miyim?

Taksitlendirilmiş ve ödemesi yapılmış vergiler sistemde borç olarak gözükmeyecektir. Buna rağmen borç gözükmesi halinde fenni muayene izin belgesi istenmektedir.

Zorunlu muayene nedir ?

Trafik zabıtasınca yapılan yol kontrolü veya kaza sonucu zabıtanın öngörmesi halinde bir tutanak ile araç muayene istasyonuna yönlendirilen araçlar için uygulanan genel muayenedir.

Zorunlu muayene için periyodik araç muayenesindeki belgeler ve ücret geçerlidir.

HABERE YORUM KAT