1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Türkiye'de kanserin yol açtığı ölümler, kalp hastalıklarının yol açtığı ölümleri geçti!
Türkiye'de kanserin yol açtığı ölümler, kalp hastalıklarının yol açtığı ölümleri geçti!

Türkiye'de kanserin yol açtığı ölümler, kalp hastalıklarının yol açtığı ölümleri geçti!

Dünya üzerinde neredeyse 5 kıtada, içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu onlarca ülke arasında yapılan bir araştırma sonucunda, kanserin kalp hastalıklarını geçerek ana ölüm nedeni olmaya başladığı açıklandı.

A+A-

Kanada McMaster Üniversitesi Nüfus ve Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün yaşları hemen hemen 35 ila 70 arasında gidip gelen yüz altmış binden fazla hastanın ölüm ve hastalık kayıtlarını inceleyerek yaptığı araştırmaya bakılarak kalp hastalıklarının küresel olarak hala ana ölüm nedeni olduğu söylenilebilir.

Fakat İsveç, Kanada, Şili, Arjantin, Polonya ve Türkiye olmak üzere 6 ülke gibi yüksek ve orta gelirli ülkelerde kanserin sebebiyet verdiği ölümlerin daha yaygın olduğu açıklandı.

Sonuçlarının yayımlandığı tıp dergisi Lancet'te ve yaklaşık olarak sadece 2005-2016 yıllarını kapsadığını bildiğimiz bu araştırmadaki değişim, yüksek ölçüde, yüksek gelir grubundaki ülkelerde kalp-damar hastalıklarının önlenmesi ve tedavisine yönelik ilerlemeyle beraber kanser hastalıklarını da aynı biçimde önleme ve tedavide henüz yeterince yol alınmamasıyla açıklanıyor.

'Maddi bakımdan düşük gelirli ülkelerde kalp-damar hastalıklarının sebebiyet verdiği ölümler, kanserin sebebiyet verdiği ölümlerin neredeyse üç katı kadar,' açıklaması yapılarak bu konunun altı da çizildi.

Yapılan bu geniş kapsamlı araştırmaya göre, yukarıdaki açıklamaların aksine yüksek gelir grubundaki ülkelerde kanserin sebebiyet verdiği ölümler kalp rahatsızlıklarının sebebiyet verdiği ölümlerin neredeyse iki katına ulaştı.

 

HABERE YORUM KAT