1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Türk doktorun araştırması Amerika'da bir dergide yayınlandı
Türk doktorun araştırması Amerika'da bir dergide yayınlandı

Türk doktorun araştırması Amerika'da bir dergide yayınlandı

Türk doktor Doç. Dr. Ercan Baştu'nun tüp bebek ile ilgili yapmış olduğu araştırma Amerikan Üreme ve Araştırma Derneği dergisinde yayınlandı. Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıkları inceleyen Doç. Dr. Ercan Baştu, nedensiz şekilde tutunamayan embriyolar için rahmin iç dokusunu inceledi.

A+A-

İyi kalite embriyonun dahi rahme tutunamamasının ve gebelik oluşamamasının en çok  karşılaşılan problemlerden biri olduğunu belirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Acıbadem Fulya Tüp Bebek ve Endometriozis Merkezi'nden Doç.Dr. Ercan Baştu, 24'er kişilik 2 gruptan oluşan ve toplam 48 kişinin katıldığı bir araştırma grubu üzerinde bu projeyi yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Araştırmamızda iki grubu karşılaştırdık. Birinci grupta en az iki kez tüp bebek tedavisi sonucu, oluşan sağlıklı embriyonun kadın rahmine herhangi bir sebep olmaksızın tutunamayan hastaları dahil ettik. Diğer karşılaştırdığımız gruba ise doğal yollarla gebe kalmış ve doğum yapmış sağlıklı kadınları dahil ettik."

MOLEKÜLER DÜZEYDE TEDAVİ ÜSTÜNDE ÇALIŞILIYOR

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Yeh ile iş birliği içerisinde  araştırma yürüttüklerini belirten Doç. Dr. Baştu, araştırmanın Amerikan Üreme Araştırma Derneği'nin (Society for Reproductive Investigation) resmi dergisi Reproductive Science'da yayımlandığını belirtti ve konu hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda rahim içi bozuk olan  dokuların moleküler düzeyde tedavisini içeren yeni bir araştırma başlatıyoruz. Araştırma sayısı arttıkça var olan klinik bilgilerimizin çok yüzeysel kalacağını ve birçok problemin derinine inmek için moleküler düzeyde saptanıp çözüleceğini düşünmekteyiz. Başarısız tüp bebek denemelerinin birçok nedeni olabilir. Örneğin, kadınların yumurtalıklarında çikolata kistleri (endometrioma) olması, yumurtalık rezervlerinin azlığı, rahimlerinde miyom olması, rahim içinde var olabilen yapışıklıklar, tüplerin şişliği olabilir Erkeklerde ise spermlerin sayısının az olması yada spermlerin hareketlerinin yavaş, şekillerinin bozuk olmasıı gibi nedenler sayılabilir. Ayrıca hastaların seçtiği tüp bebek merkezindeki embriyoloji laboratuvarının dünya standartlarına uygun olması, deneyimi ve işleyişindeki titizlik de başarıyı etkileyen en önemli nedenlerin başında gelir. Bazen tekrarlayan başarısızlıklar çiftleri olumsuz etkilese de çiftlerin umutlarını kaybetmemesi için bu konuda onlara destek olmak, düzgün ve  detaylı bir değerlendirme yaparak başarıya ulaşmayı sağlamak gerekmektedir. Rahim içi dokunun genetik yapısının incelenmesi, oluşan embriyonun genetik incelenmesi, spermchip yöntemiyle en sağlıklı spermin seçilmesi gibi çifte uygun tedavi yöntemleri ile başarıya sonuçlar elde edilebilir."

 

HABERE YORUM KAT