Trans yağ tehlikesi!
Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği İstanbul'da yapılan araştırma sonucunda, daha çok marketten ve açıktan alınan gıda ürünlerinin büyük bir kısmında olması gerekenden fazla oranda trans yağ bulunduğu tespit edildiğini açıkladı.
Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kadriyoloji Derneğinin birlikte çalıştığı bu araştırmanın ardından, "Trans yağ tüketiyor olabilirsiniz!" başlığı altında yazılı açıklamada, trans yağın paketli gıda etiketlerinde "hidrojenize bitkisel yağ" olarak yer aldığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Kardiyoloji Derneği Lipid Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Öner Özdoğan, bu etiketle yapılmak istenilenin, vatandaşın bitkisel olduğunu görünce sağlıklı olabileceğini düşünmesi oldu.
Dünya Sağlık Örgütünün gıdalarda her bir 100 gram yağda iki gramın üzerinde bulunmamasının önerildiği trans yağın sağlığa verdiği ciddi zararları olduğuna değinerek, 2023 yılına kadar gıda tedarik zincirlerinden trans yağların kaldırılmasını talep edilirken Özdoğan şöyle ekledi:
"Ülkemizde de Tarım ve Orman Bakanlığı trans yağın gıdalarda mevcut toplam yağ miktarının yüzde 2'si ile sınırlı olması için bir düzenleme hazırlığı içindedir. Sivil toplum kurumları bu girişimi desteklemekte ve sınırın yüzde 1'e çekilmesini önermektedir. Türkiye'de dolaşım sistemi hastalıkları ölümlerin yüzde 40'ından sorumludur. Sanayi üretimi trans yağ, kalp krizi ve ölüme neden olan zehirli gıda katkısıdır. Günde 5 gram trans yağ tüketmek kalp hastalıkları riskini yüzde 25 arttırmaktadır. Çalışmada bazı gıda ürünlerinde o denli yüksek trans yağ bulunmuştur ki, her gün bu gıdayı tüketen birinde kalp hastalığı riskinin artacağı öngörülebilir. Kalp ve damar sağlığı için satışa sunulan yiyecek maddelerinin trans yağ içeriklerini mutlaka denetlemeliyiz. Trans yağın tedarik zincirinden kaldırılması yiyeceğin tadını ve maliyetini değiştirmeyecektir."
Bunun ardından tüketiciler bilinçlendirilmeye başlanırken trans yağların kaldırılmasına ilişkin çalışmalar da başlatıldı.
HABERE YORUM KAT