1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sağlığınız için haftada iki kez kırmızı et tüketin
Sağlığınız için haftada iki kez kırmızı et tüketin

Sağlığınız için haftada iki kez kırmızı et tüketin

Dengeli beslenmede ve önerilen çoğu diyette proteinler ağrlıktadır ve önemli rol oynar. Protein ihtiyacını karşılamak için uzmanlar genellikle et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt gibi besinleri önerirler.

A+A-

Bu nedenle kırmızı etin önemini vurgulayan diyetisyen Nida Doğan, “Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli” diyor.

Kırmızı etin türüne ve porsiyon ölçüsüne dikkat ettiğiniz sürece sağlıklı bir diyette yer alabilir. Etli rosto ve biftek, yuvarlak bonfile, dana bonfile ve yüzde 95 kıyma, sağlıklı seçenekler sunar. Yağsız kırmızı et için bizonu da seçebilirsiniz.

Haftalık diyetinize bir veya iki porsiyon taze veya organik yağsız kırmızı et eklemenin vücuda birçok yaşamsal besin sağlayacağını belirten Diyetisyen Nida Doğan, etin besin değerlerinden maksimum düzeyde fayda sağlayabilmek için ise et ile birlikte mutlaka yeşil yapraklı besinlerin tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Sözlerine şu şekilde devam eden Doğan: Gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin toplam kalorisi % 55-60 karbonhidratlardan, % 12-15 proteinlerden ve % 25-30 yağlardan oluşturmalıdır. Protein ihtiyacınız kilo başına 1-1,5g/gün olacak şekilde hesaplanarak kişiye özel diyet listesi hazırlanabilir. Örneğin; "90 kilo olan bir kişinin günlük protein ihtiyacı 90-135g/gündür. Protein ihtiyacımızı kırmızı et, beyaz et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurtlardan sağlayabiliriz. Hangi protein çeşidinin daha fazla tüketileceği bireysel olarak değişir ve ona göre planlanır. Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlik olan bireyler için kırmızı et tüketimi büyük önem arz etmektedir.”

Uzman Diyetisyen Doğan, protein, yağ, su ve minerallerden oluşan etin az miktarda da glikojen ve B vitaminlerini içerdiğini ve yarısından fazlasının ise su olduğunu belirtiyor.

Peki kırmızı et nasıl tüketilmelidir?

  • Kırmızı et iyi bir şekilde pişmelidir. Pişirme sırasında etin merkezi sıcaklığının 72°C olması gerekmektedir.
  • Izgara ya da kızartma şeklinde tüketmek yerine etler yahni olarak ya da buharda pişirilmelidir.
  • Et yüksek sıcaklıklarda pişirilecekse kısa sürede pişirilmeli, sürekli çevrilerek yanması önlenmeli ve ateşle temas halinde olmamalıdır. Aralarında en az 15 cm kadar mesafe bulunmalıdır.
  • Eğet kırmızı et sarımsak, limon suyu ya da zeytinyağı ile marine edilirse kanserojen oluşum riski azalacaktır.
  • Çiğ ette kullanılan hiçbir malzemenin pişmiş et ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.

HABERE YORUM KAT