1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Rüya nedir? İnsanlar neden rüya görür?
Rüya nedir? İnsanlar neden rüya görür?

Rüya nedir? İnsanlar neden rüya görür?

Rüya nedir? İnsanlar neden rüya görür? Rüyanın İslamdaki yeri nedir? en çok merak edilen bu üç soruyu haberimizde sizeler için birleştirdik.

A+A-

Rüya Nedir?

Rüya uyandıktan sonraki süre zarfında günün o etkide geçmesine neden olabilir. Aynı zamanda da bazen hemen unutulması durumu da muhtemel olarak ifade edilebilmektedir. Rüyalar uykunun RAM evresi içerisinde ortaya çıkan görsel ve duyusal algı bütünü olarak ifade edilmektedir.

Rüyanın manasını daha da detaylı verilmesi üzere ruhun bedenden ayrılması sonrasında yaşadığı olaylar bütünü olarak da görülebilmektedir. Herkes mutlaka rüya görse de istedikleri rüyaları görememektedirler. Bu rüyalar birkaç saniye içinde gerçekleşse de uzun olarak ifade edilebilmektedir. Bundan dolayı rüyalarda zaman kavramı bulunmamaktadır.

Rüya ne kadar sürer?

Rüyaların sürecinin kesin bir bilgiyle ispatlandığı söylenemez. Ancak yapılan araştırmalar kapsamında en uzun süren rüyanın 90 saniye olduğu ifade edilmiştir.

İnsanlar neden rüya görür?

Yapılan araştırmalar sonrasında rüyaların beyin faaliyetlerinin yan ürünü olarak kendini gösterdiği saptanmıştır. Aynı zamanda da bilinçaltının derinliklerinde olan yönlerin ortaya çıkması olarak da ifade edilmektedir.

Sigmund Freud’a göre bastırılan duygu ya da eylemlerin rüyalarla açığa çıktığı ifade edilmiştir. Bundan dolayı rüyada var olan tüm simgelerin yorumlanmasının önemli olduğu belirtilmiştir.

Gün içerisinde yorulmadığımız durumlarda 4 ile 7 rüya gördüğümüz ifade edilmektedir. Ancak bu rüyaların çok az bir kısmını hatırladığımız da belirtilmektedir.

Bazı zamanlarda daha önceden yaşadığımızı düşündüğümüz olaylarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Gördüğümüz rüyaları hatırlamasak bile olay yaşadığımızda hatırladığımız hissine kapılabiliriz.

Peki Rüyanın İslamdaki yeri nedir?

Rüya, anlamı bakımından Arapça’da görmek manasına gelmektedir. Kuran içerisinde rüya hakkında bir bilgiye yer verilmediği ifade edilmektedir. Ancak Yusuf Suresi içerisinde bu kelimeyi görebilmek mümkündür. Aynı zamanda da Saffat ve Fetih sureleri içinde de yer almaktadır.

Hz. Muhammed’in de rüya hakkındaki hadisleri vardır.

Buhari'nin derlediği hadis içinde “İyi kimselerin güzel rüyası peygamberliğin 48 parçasından biridir.” Şeklinde yer almaktadır.

Ebu Hureyre tarafından aktarılan hadis içinde ise, “Artık yeryüzünde müjdeleyicilerden başka peygamberlikten hiçbir şey kalmadı; müjdeleyiciler güzel rüyalardır. “ dedi.

Bir başka hadis içinde ise “Peygamberlere ilk önce gelen, kalpleri alışıp yatışıncaya kadar, uykularında olur. Bundan sonra vahiy indirilir.” denir.

Hz. Muhammed ve takipçilerinin gördüğü birçok rüyanın gerçekleştiği ifade edilmektedir. Tasavvufi söylemlerin çoğu da ryalara dayanmaktadır. Mürşitler, rüya aracılığıyla ölenler hakkında bilgi verebilirdi. Rüya konusunda görevli olan meleklerin bazı olay ve sözleri insanların rüyalarında kalplerine yerleştirmeleri sonrasında haber verme görevi içinde hareket ettikleri de bilinmektedir.

Kaç Çeşit Rüya vardır?

İbn Haldun yazdığı mukaddime içerisinde de belirttiği üzere rüyalar 3 farklı biçimde ele alınmaktadır.

  1. İlahi Kaynaklı Rüya:

Bu rüyalar açık olmasından dolayı yoruma gerek duyulmamaktadır. Aynı zamanda da salih rüya olarak da tanımlanmaktadır. Bu rüyaları sadece müminler görmemektedir. Yusuf Suresi içerisinde firavun ve iki mahkum da bu rüyayı görmüştür.

  1. Melekten Olan Rüya:

Rüya-ı Sadıka olarak da bilinmektedir. Semboller içermesinden ötürü yorum getirilmesi gerekmektedir.

  1. Şeytandan Olan Rüya:

 Bu rüyalar gerçek hayatla bağdaştırılmamalıdır. Kuran içerisinde “EdğasüAhlam” yani karmaşık düşler olarak ifade edilmektedir. Faydalı olmadığından yorumlanmaları da gereksizdir.

El Gazali de rüyaların herkese anlatılmaması gerektiğini ifade etmektedir. Ölüme malum olan durumlardan bazıları rüyayla da kendini gösterebilir. Aynı zamanda da Hz. Muhammed de rüyalarını anlatarak, sahabelerinin gördüğü rüyaları yorumlardı.

Rüyanın psikolojisi  ve psikiyatrideki yeri nedir?

Psikiyatri alanı rüyalarla bin yıldan fazladır ilgileniyor. Psikoloji bilimi ise Freud ile beraber rüyalarla ilgilenmeye başlıyor. Rüyaların iç dünyamızın yansıması olduğu ve dışarıdaki hayatla ilgili bir haber verici öge olmadığı ifade ediliyor.

Gördüğümüz rüyalar hayatımızdaki sorunları nasıl anlatır?

Eski insanlar rüya içinde var olan unsurlarla ilgilenmemektedirler. Rüyadaki simgelerin farklı bir mana taşıdığına ve hayatta bir karşılığının olduğuna inanmaktadırlar.

Psikoloji için de rüyada görülenlerin her biri sembol olarak adlandırılmaktadır. O nesnelerin kişideki yerinin değerlendirilmesi durumu ele alınmaktadır. Bu şekilde rüya görmenin temel nedenleri de araştırılmaktadır.

Rüya Türleri nelerdir?

Rüyaların pek çok değişik türü bulunmaktadır. Kimileri gün içinde yaşadıklarını rüyalarında görürken, kimileri de rüyaların aynısını hayatlarında yaşadıklarını ifade etmektedir.

Basit Rüyalar

Kişiler, gün içinde yaşadıkları olaylardan etkilenerek rüya görebilmektedir. Gün boyunca kendilerini meşgul edecek olaylarla ilişkili olarak rüya görmeleriyle beraber bu rüyalara basit rüyalar adı verilmektedir. Yorumlamaya gerek duyulmayan rüyalardır.

Gerçek Rüyalar

Kişilerin bazı rüyaları, olduğu gibi çıkabilmektedir. Ancak bu rüyaların yorumlanmasında dikkat edilmeli ve görülen sembollere yoğunlaşılmalıdır.

Güzel Rüyalar

Sabahın erken saatlerinde ve vücudun sağlıklı olduğu zaman zarfında görülebilmektedir.

Tekrarlanan Rüyalar

İnsanlar belirli aralıklarla aynı rüyayı görebilmektedir. Tekrar eden rüyaların genel olarak kişilerin mutlu olduğu anların zihinlerinde yer edinmesi halinde ortaya çıktığı söylenebilmektedir.

Rüya İçinde Rüya Görmek

Bu tip rüyaların yorumlanması konusunda dikkatli davranmak gerekmektedir. Yorumların gerçekleşmesi ihtimali oldukça yüksek olarak ifade edilmektedir.

Kabuslar

Korkulduğu zamanlar da rüyalar görülebilmektedir. Kabus ya da karabasan olarak ifade edilen bu rüyalar yorumlanmamaktadır. Bu rüyalar ilk başlarda güzel olarak başlasa da bir anda kötüye dönüşmeye başlayacaktır.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum