1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Regl sancısı nasıl geçer? Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir?
Regl sancısı nasıl geçer? Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir?

Regl sancısı nasıl geçer? Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir?

Adet veya Regl, bir kadının aylık döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşen normal vajinal kanamadır. Pek çok kadın, Regl sancısı çekmektedir. Peki Regl sancısı nasıl geçer? Adet ağrısı nasıl geçer, Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir? işte bu sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

A+A-

Kadınların en çok korktuğu konuların başında regl sancıları ve adet sancıları geliyor. Bu adet ve Regl sancıları bir çok kadının hayatını negatif yönde etkiliyor. Peki Regl sancısı nasıl geçer? Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir?

Adet  veya Regl sancıları,  en sık olarak karın bölgenizdeki zonklayan, kramp ağrıları olan adet kramplarıdır. Bu ağrılar bazı kadınlarda Bel ağrısı, bulantı, ishal ve baş ağrıları gibi başka semptomlarınız da olabilir.

Regl sancısı nasıl geçer? Şiddetli Adet, Regl sancısı ne iyi gelir?

Regl sancıları, adet döneminden pek çok bayanı etkileyen ve bazılarında şiddetli ağrılara neden olan bir durumdur. Peki, adet sancısı nasıl geçer? Adet sancısı için evinizde yapılabileceğiniz bazı tavsiyeleri sizler için derledik.

  • Sıcak Su Torbası
  • Bitki Çayı İçmek
  • Dengeli ve düzenli beslenme
  • Ağrıyan bölgeye masaj Yapmak
  • Sıcağa yakın bir suda duş almak
  • Spor Yapmak
  • Üşütmemeye özen göstermek

Sıcak Su Torbası:

Karnınızın alt bölgesini sıcak tutmak adet sancısını geçirmenin en sık kullanılan yöntemlerdendir. Sıcak su torbası bu iş için en uygun araçtır. Isıyla birlikte kasılmalar ve sancılar hafifleyecektir. Yine bu bölgeyi gün içinde sıcak tutmayı ihmal etmeyin.

Bitki Çayı İçmek:

Bitki çayları adet, regl sancısına iyi gelir.

Zencefil adet sancısını kesen etkili bir bitkidir. Bu bitki, ağrıya neden olan prostaglandinlerin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Tarçın, adet ağrısını, regl döneminde görülen karın ağrısını geçiren antispazmodik, antiklot ve antiinflamatuar özelliklere sahip bir baharattır.

Maydanoz, adet sancılarından kurtulmakta oldukça etkili olan iki bileşik, apiol ve miristik içerir. Bunula beraber adet döngünüzdeki düzensizlikleri dengelemeye yardımcı olur.

Dengeli ve düzenli beslenme:

Adet, Regl döneminden önce veya sora Öğünlerinizi hafif tutun ve azar azar sık sık yiyin.

Ağrıyan bölgeye masaj Yapmak:

Alt karın bölgesine avuç içi ve parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle masaj yapın. Daha sonra koltuğa oturduğunuzda ayaklarınızın altına yastık koyarak uzatın.

Sıcağa yakın bir suda duş almak:

Adet sancılarının şiddetlenmesi durumunda ılık bir duş rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Spor Yapmak

Düzenli spor yapmak adet sancılarını azaltır. Özellikle plates yapanlarda sancıların azaldığı görülür. Şiddetli regl adet sancınız varsa Hafif bir yürüyüş sancıyı hafifletebilir. Düzenli egzersizin ve fazla kilolardan kurtulmanın adet sancılarını azalttığı bilinmektedir. Adet öncesi ve sırasında ağır fiziksel güç gerektiren işlerden kaçının. Vücudunuzu çok fazla yormayın ve ağır egzersizler yapmayın.

Üşütmemeye özen göstermek:

Üşütmemeye özen gösterin. Özellikle adet döneminize yakın ayaklarınızı ve belinizi soğuktan koruyun. Soğuk günlerde sıkı giyinmeye özen gösterin.

Yukardaki bütün bu maddelere ek, adet sancılarının tedavisinde ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları doktor kontrolü ve tavsiyesinde kullanılır.

Şiddetli Adet, Regl sancısında Ne zaman doktora başvurulmalı

Adet krampları her ay yaşantınızı alt üst eder ve ağrılar giderek kötüleşirse veya 25 yaşından sonra şiddetli adet krampları yaşamaya başlarsanız bir jinekoloğa başvurmanızda fayda vardır.

Adet Sancısı neden olur?

Adet sancıları, bir kadının adet dönemi başladığı zaman ortaya çıkan ve iki ila üç gün boyunca devam edebilen ağrılardır.

Prostaglandinler, bir kadının vücudunun adet rahatsızlığına bağlı semptomların çoğuna neden olan kimyasal maddelerdir. Uterusu çevreleyen doku bu kimyasalları yapar. Prostaglandinler uterus kaslarını kasılmaları için uyarır. Prostaglandin düzeyi yüksek olan kadınlar uteruslarında daha yoğun kasılmalar ve daha fazla ağrı hissedebilir. Prostaglandinler ayrıca, ağrılı dönemlere eşlik eden kusma, ishal ve baş ağrılarından da sorumlu olabilir.

Adet sancısı bir hastalığa bağlı olabilir mi?

Adet sancısı fizyolojik bir durum olsa da; nadiren bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Bu hastalıklardan en yaygını endometriyozis adı verilen, rahim yatağındaki hücrelerin rahim dışında yerleşmesi (yumurtalıklar, karın zarları, barsak yüzeyleri ve idrar kesesi) ve adet döngüsündeki hormonal değişikliklere tepki vermesi durumudur.

Endometriyozisin ileri safhalarında ultrasonla tanısı konabilen çikolata kistleri (Endometriyoma) oluşabilmektedir. Bu tür kistlerde doğum kontrol hapı gibi hormonal yöntemler ve cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir.

Adet kanaması neden olur?

Adet döngüsünde beyinden bazı hormonlar salgılanır. Salgılanan bu hormonlar yumurtlama ile uyarılır. Bu sayede de yumurta sperm ile buluşursa döllenir ve döllenen hücrenin rahme yerleşmesi için uygun koşullar hazırlanmış olur. Şayet gebelik gerçekleşmemiş ise bu yapı regl kanaması ile dökülür.

HABERE YORUM KAT