1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Rakı içmenin etkileri nelerdir? İşte Alkol içmenin zararları
Rakı içmenin etkileri nelerdir? İşte Alkol içmenin zararları

Rakı içmenin etkileri nelerdir? İşte Alkol içmenin zararları

Alkol sadece kişinin kendisine değil çevresine de büyük zararlar verir. Bu yazımızda Rakı içmenin etkileri nelerdir? Sorunuzla birlilkte alkol içmenin zararlarını anlayacağız.

A+A-

Alkol renksiz, kokulu ve acı bir sıvı maddedir. Çok yanıcı bir maddedir ve kuvvetli ısı verir. Bu nedenle, bazı füze motorlarında yakıt olarak kullanılır. Pek çok çeşidi olan alkolün etanol denilen türü içki olarak tüketilmektedir. Ancak dilimizde genel olarak bütün sarhoşluk yapıcı ve alkol içeren içeceklere alkol denilmektedir.

Kişi alkollü olduğunda kontrolünü kaybeder ve her türlü tehlikeye açık hâle gelir. Uyuşturucu maddeler kendisine teklif edildiği zaman, “hayır” deme şansı da ortadan kalkar. Bu yüzden alkol tüketiminin yapıldığı mekânların çevresinde, uyuşturucu madde satıcıları daha çok bulunur. Araştırmalar uyuşturucu kullanan kişilerin aynı zamanda yüzde 57’sinin alkol kullandığını da ortaya koymaktadır. Alkol kullanmayı hemen bırakmak ve alkol kullanımının erken fark edilmesi, alkol ve diğer madde bağımlılığına geçişte önleyici bir role sahiptir.

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkollü içki tüketmektedir. Bunların yaklaşık 76 milyon kadarında alkol bağımlılığı olduğu tahmin edilmektedir. Alkol kullanımına bağlı olarak yılda 1 milyon 800 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 17 milyon civarında alkol kullanan kişi bulunmaktadır. Alkolü ilk kez kullanma yaşı ülkemizde maalesef 11’e kadar inmiştir. Alkol kullanımına başlama yaşı düştükçe ileriki yaşlarda bağımlı olma riski artmaktadır.

Alkol Vücuda Alındıktan Sonra Nasıl Bir Yol İzler?

Alkollü bir içki içildiğinde alkol ağız ve yemek borusundan az miktarlarda emilerek mideye geçer. Alkol molekülleri çok küçük olduğu için mide yüzeyinden hemen hücrelere geçiş yapabilir. Alkolün kana karışma süresi midenin boş ya da dolu olmasına göre değişkenlik gösterir. Alkolün büyük bir kısmı, midede emilmeyi beklemeden doğrudan ince bağırsağa geçer ve oradan emilerek kana geçer. Alkol alındıktan sonra % 20’si mideden, % 80’i ince bağırsaklardan kana karışır. Sonraki durak karaciğerdir.

Alkol içmenin zararları

Alkolün kısa dönem etkileri arasında şunlar sayılabilir:

geveleyerek konuşma, uyku hâli, kusma, ishal, mide rahatsızlığı, baş ağrısı, solunum güçlüğü, görme ve işitmede bozukluk, muhakeme bozukluğu, koordinasyon kaybı, bilinçsizlik, madde etkisindeyken olanları hatırlamama...
Beyinde: Mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerinde bozulma; bu nedenle ciddi kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümler

Başta: Baş ağrısı Yüzde: Damarlarda genişleme ve yüze daha fazla kan gelmesi, bu sebeple de yüzde kızarıklık ve şişkinlikler Burunda: Koku alma duyusunda azalma, özellikle derinin ince olduğu burun çevresi bölgesinde kılcal damarlarda kırılma veya patlamalar, bu sebeple burun kanamaları

Ağızda: Ağız kuruluğu, tat alma duyusunda bozulma, ağız kokusu, ağız içi enfeksiyonlar

 Dişlerde: Çeşitli diş eti hastalıkları Boğazda: Öksürük, zamanla ses telleri üzerindeki ince kan damarlarında genişleme ve ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir ses

Alkol Hakkında Yanlış Bilinenler

 “Alkollü içecekler vücudu ısıtır.”

Yanlış! Tam tersine alkol alındığında vücut ısısı düşer. Çünkü alkol vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlar ve bu da vücutta ısı kaybına sebep olur. Alkol aldıktan sonra görülen sıcaklık hissi, kanın yüzeye doğru akışının cildi ve ciltteki sinir uçlarını ısıtması ve bunların beyne sıcaklık algısını iletmesi sebebiyledir. Yanıltıcı bir histir.

“Bira bağımlılık yapmaz.”

 Yanlış! Alkollü içkilerin içinde bulunan alkol miktarı cinsine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle “standart içki” adı verilen terim oluşturulmuştur. Örneğin bir bardak bira; bir kadeh rakıya, cine, votkaya, viskiye ya da bir kadeh şaraba eşittir. Dolayısıyla diğer içkiler gibi bira da bağımlılık yapabilir. “Alkol, uykuyu düzenler.” Yanlış! Alkol kullanımı, oluşturduğu gevşekliğin etkisiyle uyku verebilir. Ancak alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve kalitesi bozulur. Alkolün etkisiyle uyunan uyku, tam ve gerçek bir uyku olmadığı için kişi aslında uykusuz kalır. Bu nedenle ciddi sağlık sorunları oluşur.

“Alkol, cinsel gücü arttırır.”

 Yanlış! Aksine erkeklerde cinsel gücü azaltır ve iktidarsızlık oluşmasına sebep olur. Alkol kullanımı, yalnızca kişideki öz kontrol yeterliliklerini işlevsiz bıraktığı için utanma, çekinme, sakınma gibi davranışları saf dışı bırakır ve bu da cinsel olarak daha rahat davranmayı sağlayabilir.

“Alkol, bazı hastalıklara iyi gelir.”

Yanlış! Alkollü içkilerin kalp ve damar rahatsızlıklarına ya da boşaltım sistemine faydalı olduğu şeklindeki bazı iddia ve kanaatler asılsızdır. Her türlü sağlık sorununda öncelikle uzman doktora başvurulmalı ve yalnızca hekimin tavsiye ve tedavisi uygulanmalıdır.

“Alkol, sesi açar, bu nedenle bazıları kürsüye ya da sahneye çıkmadan alkol alırlar.”

Yanlış! Alkol vücuttaki su miktarını azaltır ve vücudu susuz bırakır. Bu durum konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz olarak yansır. Ayrıca aç karnına alkol almak kan şekerini düşürür ve sahne performansı sergilenirken korunması gereken enerji seviyesi de kan şekeriyle birlikte düşer. 28 “Alkol, iştah açıcıdır.” Yanlış! Alkollü içkiler iştah açmaz. Aksine mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluğuna sebep olur.

“Hamile kadınların alkol kullanması bebeğe zarar vermez.”

Yanlış! Hamile kadınların kullanımı durumunda alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşır. Alkol fetüsü her safhasında etkileyebilir ancak özellikle ilk aylarda çok daha ciddi zararlara neden olur. Bebekte büyüme eksikliği, yüzde anormallikler, beyin ve sinir sisteminde hasarlar gibi alkole bağlı doğum kusurları görülebilir.

“Alkolün kan yapıcı özelliği vardır.”

 Yanlış! Alkolün hiçbir besin değeri olmadığı gibi, kan yapıcı bir özelliğe de sahip değildir. Özellikle yaralanma durumlarında, kanın pıhtılaşmasını önlediği için, ciddi kan kaybına yol açar.

 

HABERE YORUM KAT