1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Plaka yenileme nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020
Plaka yenileme nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020

Plaka yenileme nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020

Plaka yenileme nasıl yapılır, Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020 ne kadar oldu, Plaka değiştirmenin maliyeti ne kadar? tüm bu soruların yanıtı haberimizde bulabilirsiniz.

A+A-

Plaka yenileme ve değiştirme işlemi yaptırmak isteyenler bir çok konuyu araştırıyor. Bu konuların başında Plaka yenileme nasıl yapılır? Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020 ne kadar?  konuları geliyor. Sizler için derlediğimiz yazıda bir çok konuda bilgi sahibi olacaksınız.

Bu içerik 6 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 680 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre 4 Mart 2020 yılında yazılmıştır.

Plaka yenileme ve değiştirme dediğimizde 2 çeşit tür bulunmaktadır.

1-    Yıprandığı için plaka yenileme (muayeneden geçmediği ağır kusurlu sayıldığı için)
2-    İkametgah sebebiyle plaka değiştirme (satış esnasında vs)

Bu iki sebeple plaka yenileme ve değiştirme işlemi yapabilirsiniz.

Plaka yenileme sebepleri 2020 nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde bazı araç plakaları için önemli değişiklikler yapmış bu değişikler neticesine na uygun olmayan plakaların değişmesine yönelik yönetmelik, yayınlamıştır. İşte o zorunlu haller...

  • Amerikan pres plaka olarak da bilinen APP plakalar,
  • Üzerinde vida bulunan plakalar,
  • Damgası olmayan plakalar,
  • Deforme olmuş, eskimiş plakalar,
  • Plakasında arka tarafında TR Ay Yıldız (Hologram) olmayan plakalar,
  • Silik, italik veya kalın karakterle yazılmış olan plakalar

Plaka yenileme nasıl yapılır?

Plaka yenileme için yukarıdaki sebeplerden bir tanesi bile varsa plaka yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Aksi halde ceza yeme durumunuz olabilir. Bu durumda öncelikle Plaka yenilemek için Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden randevu oluşturuluyordu ancak 2020 yılında artık randevusuz direk olarak bölgenizdei trafik tescil şube müdürlüğüne müracat edebilirsiniz.

Plaka yenileme ve değiştirme ücreti 2020

Araç plakalarının yenilenme ücreti tek plaka için 25 TL, iki plaka için 50 TL’dir. İkametgah ve araç satışı sonrası Plaka değiştirme ücreti ise daha farklıdır.

Plaka değiştirme ücreti noter masrafı ile birlikte 2020 yılı için 290 TL’dir. Ayrıca sonrasında Şoförler Odasına da 50 TL’lik bir ödeme yapmak gerekmektedir. Yani plaka değiştirme maliyeti 2020 yılında toplamda 340 TL olmaktadır.

Plaka Yenileme Nereden Yapılır?

Plakanızı az önce yukarıda saydığımız zorunlu sebepler nedeniyle yenileme yapacaksanız öncelikle araç ruhsat sahibi bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gidip başvuru yapması gerekmektedir. Bunun için birkaç evrak istenmektedir.

Plaka Yenileme için istenen evraklar

  • Araç ruhsat fotokobisi
  • Kimlik fotokobisi
  • Plaka yenileme dilekçesi
  • Aracı zorunlu trafik sigortası
  • Eski plakalar

Bunları beyan etmenizin ardından memurlar tarafından eski plakanız alınır ve tarafınıza plaka yenileme belgesi verilmektedir. Plaka yenileme belgesi ile Şoförler Odasına gidilip yeni plaka bastırılmalıdır.

Plaka Değişikliği Zorunlu mu?

Otomobil satın aldığınızda plaka değişikliği yapmak zorunda değilsiniz. Hatta yaşadığınız şehirden farklı bir şehirden otomobil satın aldığınızda da plaka değiştirme zorunluluğunuz yoktur.

Satış Sebebiyle veya ikametgah değişikliği ile Plaka Değişikliği İşlemleri nasıl yapılır?

  1. Üzerinde plaka olmayan sıfır bir araç da almış olabilirsiniz, veya üzerinde hali hazırda bir plaka olan ikinci el bir araç da satın almış olabilirsiniz. İki türlü de plakanızı değiştirmeniz gerekebilir. Bu durumda yapmanız gereken işlemler sırasıyla şunlardır.
  2. İkinci el araç alırken alım satım devir ve satış işlemleri için notere gittiğinizde, plakamı değiştirmek istiyorum diye notere bilgi vermeniz gerekiyor. Notere plaka değişikliği bildirimini yaptıktan sonra plaka değiştirme ücreti ödemesi yapmanız gerekiyor.
  3. Noterde satış ve plaka değiştirme masrafı işlerini tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne giderek plaka değiştirme başvuru yapmanız gerekiyor. Plaka değiştirme başvurusunu, aracınızı aldıktan sonra 1 ay içerisinde yapmanız lazım.
  4. Plaka Değiştirme başvurusundan sonra EGM’nin sizden istediği evrakları tamamlamanız gerekiyor.
  5. Evrakları tamamladınız. Aracın muayenesinde ve sigortasında eksiklikler varsa onları da tamamlayınız.
  6. Son olarak Trafik Tescil kuruluna giderek plaka değiştirme başvurusu yapmanız gerekiyor. Ankara, istanbul , izmir gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız randevu almanız büyük ihtimalle gerekecektir. Ayrıca ikametgah adresiniz neredeyse, o sınırlar içerisindeki Trafik tescil kuruluşuna gitmeniz gerekiyor.
  7. Trafik Tescil’e başvuru yaptıktan sonra EGM trafik tescile götürmeniz için size onay kağıdı verecek. Bu onay kağıdını alıp sonrasında şöförler odasına giderek plakanızı çıkarabilirsiniz.

Plaka Değişikliği İçin Gereken Şartlar ve Koşullar

2020 plaka değişikliği işlemlerini yapabilmeniz için, öncelikle bir takım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. 2020 yılı itibariyle gereken şartlar ve koşullar ise şun30lardır;

  • 2. el araç satın almış olmak ya da ikamet değişikliği yapmak,
  • Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması,
  •  Araca ait MTV borcunun bulunmaması,
  • Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Aracınızın, sizin belirlediğiniz harflerden oluşan, “özel plaka” denilen plakalara sahip olmasını istiyorsanız öncelikle istediğiniz plaka adresinde ikamet edip etmediğinize bakılıyor. Yani 34 kodlu bir plaka alabilmeniz için İstanbul’da ikamet etmeniz lazım. Almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığı bilgisine de noter aracılığı ile ulaşmanız gerekiyor.

Bunun dışında özel plaka işlemlerinin, normal plaka değişikliği ya da yenileme işlemlerinden bir farkı daha bulunuyor. Dolu plakalar ya da daha anlaşılır bir ifade ile başka birisi üzerine kayıtlı plakalar sorun teşkil edebiliyor. Örneğin 34 ABC 001 gibi bir plaka, halihazırda başka birinin ise o kişiden plakayı devralmanız gerekir. Özel plaka fiyatları da bu gibi durumlara göre büyük değişiklik gösterebilir. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Trabzonspor gibi köklü kulüplerin ya da siyasi partilerin kısaltmalarını içeren özel plakaların fiyatları 10.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Plaka Değiştirme ve Zorunlu Trafik Sigortası

Alım-satım ve plaka değişikliği işlemlerini tamamladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigorta yaptırmak için süreniz ise 15 gündür. Yani aracı devraldığınız tarihten itibaren ilk 15 gün boyunca aracın eski sahibinin yaptığı sigorta geçerlidir.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT