1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar?
Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar?

Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar?

Panik atak, korku anında ortaya çıkmakta olan bir korku hormonudur. Belirtileri Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, ‌göğüsde baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi vbdir. Peki Panik atak için hangi doktora gidilir?Panik atak hangi bölüm bakar? işte detaylar.

A+A-

Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar? soruları googlede aranan soruların başında. Öncelikle panik atak nedir, belirtleri neler bunları açıklayalım...

Panik atak erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir. Panik atak aniden ortaya çıkmaktadır. Panik atağın belirgin özelliklerinde nerede ve ne şekilde meydana geleceğinin bilimemesidir. Genellikle 15 dakika içinde sonlanır. Panik atak hastalığı uykuda bile kendini gösterebilir.

Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, ‌göğüsde baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, sersemlik, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, çıldıracak gibi hissetme, ölüm korkusu, uyuşma, üşüme veya ateş basmaları başlıca panik atak belirtileridir. Buna benzer rahatsızlıklar sizde varsa ve Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar? sorusunun yanıtı arıyorsanız haberimizden bu konuda bilge edinebilirsiniz.

Panik atak tanısı nasıl ‌konur?

Panik atak pek çok hastalığı taklit edebilir. Bu nedenle öncelikle hastadan ve yakınlarından doğru öykü almak önemlidir. Hastaya ‌EKG, ‌tiroid testleri , kan sayımı ve solunum fonksiyon testi yapılabilir.

Panik atak için hangi doktora gidilir? Panik atak hangi bölüm bakar?

Panik atak tanısını konulan bir hastaysanız, ilgili hastaneleri Psikiyatri bölümlerinden randevu alabilirsiniz. Şayet bir tanı konmamış bir hastaysanız öncelikle bir hastanenin kardiyoloji bölümüne veya bir kardiyoloğa (kalp doktoruna) gitmenizi tavsiye ederiz.

Panik atak tedavisi:

Panik bozukluk, tedavisi mümkün bir hastalık ve bugün için etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki türlü tedavisi bulunuyor.

İlaç tedavisi: Panik bozukluğun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek panik atakları önleyen ilaçlar kullanılıyor. Halen, ülkemizde bu hastalığa iyi gelen oldukça fazla sayıda ilaç bulunuyor. Doktor, bu ilaçlardan birini seçerek, az bir dozla başlamayı öneriyor ve düzenli kontroller ile dozu gerektiği kadar artırıyor. İlaç tedavisi en az bir yıl sürdürüldükten sonra yavaş yavaş azaltılarak kesiliyor.

Bilişsel-davranışçı tedavi: Bu tedavi yönteminde iki amaç bulunuyor. İlkinde hastanın, aslında tamamen zararsız olan atak belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanıyor. İkinci yöntemde panik atağın geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının üstüne gitmesi sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanıyor. Tedavilerin birlikte uygulanması en etkili sonucu sağlıyor.

 

HABERE YORUM KAT