1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Özel araçta sigara içmek yasak mı 2019? Dumansız Araç uygulaması nedir?
Özel araçta sigara içmek yasak mı 2019? Dumansız Araç uygulaması nedir?

Özel araçta sigara içmek yasak mı 2019? Dumansız Araç uygulaması nedir?

Özel araçta sigara içmek yasak mı? sorusu gündemde. Dumansız araç uygulaması bugün itibariyle başladı. Birçok ilde eş zamanlı yapılan denetimlerde yüzlerce sürücüye ceza yağdı. Peki Dumansız Araç uygulaması nedir? nereden çıktı? işte tüm detaylar haberimizde.

A+A-

Dumansız Araç uygulaması nedir, nereden çıktı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında sigaraya ek yasaklarının gelmesinin sinyalini vermişti.

Erdoğan, partisinin MKYK toplantısında şahsi araçlarda da sigaranın yasaklanması, içenlere ceza verilmesini sağlayacak düzenleme yapılması konusunda talimat verdi.

19 Eylül 2019 tarihinde,  AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında bir anısını anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fahrettin Altun’la bir programa giderken trafikte bir araba gördüm. İçinde çocuklar vardı ve babaları şoför koltuğunda sigara içiyordu. Böyle şey olmaz. Niye bunlara ceza verilmiyor? Özel araçlarda da sigara tümüyle yasaklanmalı" demişti.

Bu konuşmanın ardından polis ekipleri harekete geçti.

Peki Özel Arabada Sigara içmek yasak mı 2019?

Özel araçlarda sigara yasağı aslına bakarsanız yeni bir uygulama değil. 7 Kasım 1996 yılında çıkan Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki 4207 numaralı kanunun 2 maddesi c bendinde bu yasak düzenlenmişti.

 Buna göre yasa, "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez" deniyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yasayla ilgili açıklamaları ise sadece sürücülerin değil özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Bu nedenle son yapılan denetimlerde trafik memurları sürücülere Kabahatlar Kanunu'nu gerekçe göstererek ceza keserken, yolcuları ise 1 Ekim'de yürürlüğe girecek yasa nedeniyle uyarıyor.

Özel araçta sigara içmenin cezası kaç lira, Kaç TL

Özel araçta sigara içmenin cezası Kabahatler Kanunun 39'uncu maddesine göre, 153 lira dır.

Şu anki uygulamaya göre özel araçların sürücü koltuğunda oturanlar için sigara yasağı var ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özel araçlarda da sigara tümüyle yasaklanmalı" dedi.

HABERE YORUM KAT