1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. 2020 nafaka ücretleri ne kadar? Asgari ücretli ne kadar nafaka öder?
2020 nafaka ücretleri ne kadar? Asgari ücretli ne kadar nafaka öder?

2020 nafaka ücretleri ne kadar? Asgari ücretli ne kadar nafaka öder?

Boşanma arifesindeki çiftlerin araştırdığı konuları başında 2019 nafaka ücretleri de merak ediliyor. Bu haberimizde asgari ücretli ne kadar nafaka öder, çocuğa nafaka ne kadar ödenir? Nafaka hesaplaması nasıl yapılır sorularını ele alacağız.

A+A-

Son dakika ekibi olarak, 2019 nafaka ücretlerini sizler için araştırdık.  Nafaka bilindiği gibi boşanma sonrasında ihtiyaç sahibi eşe mahkeme kararıyla aylık olarak verilen  geçim parasıdır. ücretli ne kadar nafaka öder, çocuğa nafaka ne kadar ödenir? Nafaka hesaplaması nasıl yapılır İşte detaylar.

Türkiye’de 4 çeşit nafaka düzenlenmesi vardır. Bunlar Yoksulluk nafakası, İştirak Nafakası, Tedbir Nafakası ve yardım nafakası’dır.

Tedbir nafakası nedir:

Boşanma davası süren davalarda hakimin yoksulluğa düşecek tarafa ve çocuklara hükmettiği nafaka türüdür. Bu nafaka türünde bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir.

İştirak Nafakası nedir:

İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmaksızın da hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır. (Medeni Kanun m.182/2)

Yoksuluk nafakası nedir: 

Yoksulluk Nafakası; biten evliliğin sonucunda maddi olarak güçlü olan tarafın diğer tarafa “süresiz” olarak ödemesi gereken nafaka çeşidir.. Medeni Kanunun Yoksulluk Nafakası başlıklı 175. Maddesi; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceğini hükme bağlamıştır.

Yardım nafakası nedir:

Yardım nafakası, yardım edilmediği takdirde zor ve muhtaç duruma düşecek olan bir kişinin açtığı mahkeme sonrası, üstsoyu (anne, baba) altsoyu (çocuklar) ve kardeşlerinin, refah içinde yaşıyor olmaları koşuluyla o kişiye, mahkeme tarafından hükmedilen miktarda ödenen yardım ödemesidir.

2019 nafaka ücretleri

Nafaka ücretlerini hesaplarken dikkat edilecek 5 önemli madde vardır. Her kesin sosyal ekonomik yaşantısına göre ödediği nafaka miktarı farklıdır. Ancak Nafaka ücretleri belirlenmesinde aşağıda yer alan 5 maddenin önemi büyüktür.

Çiftler arasında Evli kalınan süre, Kusurlu olan taraf ve kusur oranı, Çocuk olup olmaması, Kadının yaşı,İki tarafında Gelir durumu gibi hususlar dikkate alınacak ve bir hesaplama yapılacaktır.

Bu  maddeler içinde kusur durumu en önemlisidir. Açılan davada mahkeme nafaka ödeme süresi belirlerken, kusurlu olan eşin kusur durumunun yüzde 50′ den fazla olması durumunda nafaka verilmemesi yönünde bir karar da verebilmekte olduğu belirtilmektedir.

Mahkemelerin nafaka davalarında verdiği kararlarda hakimin taktirleri önemlidir. Kadın veya erkeğin Sosyo-ekonomik durum ise en önemli kriterlerdendir. Çalışılan iş ve pozisyon, yaşam tarzı gibi durumlar hakim tarafından yapılacak olan inceleme sonrası nafaka tutarının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda nafakada hesaplamasında boşanma türüne göre de nafaka miktarı değişiyor.

Çiftler ANLAŞMALI olarak boşandıysa, nafaka tutarlarını kendileri belirleyebilir. Ancak ÇEKİŞMELİ olarak adlandırılan boşanmalarda bu durum  farklıdır. Bu yolla yapılacak olan boşanmalarda nafaka miktarları mahkemeye bakan hakim insiyetifinde belirlenecektir.

Asgari ücretli ne kadar nafaka öder 2019

Asgari ücret alan bir kişi, işyerinden aldığı ücretin 3'te birini eşine nafaka olarak öder, hem dinen hem hukuken uygun olduğu belirtilmektedir. Yani net olarak 2019 yılı içinde 2020 lira net asgari ücret alan birisi, 673,33 TL olarak nafaka öder.

Nafaka ödememenin cezası nedir?

Nafaka ödemesine hüküm verilmiş kişi eğer maddi durumunun yetersiz olmasından dolayı ya da işi ve parası olmamasından dolayı nafaka ödeyemediğini mahkemeye kanıtlayarak sunarsa nafaka ücreti indirime girer veya duruma göre komple kalkabilir.

Ancak nafakayı ödeyememe durumunu herhangi geçerli bir sebebe bağlamadan nafaka ödemezse faiz cezalarının yanı sara hapis cezası ile bile sonuçlanabilir. Bu durum icra iflas yasasına göre belirlenmiştir. Yasaya göre nafaka ödemeyenlerin cezası alacaklının şikâyeti üzerine 3 aya kadar hapis cezası verilir. Verilen bu hapis cezasının kalkması için nafaka borcunun ödenmesi gerekmektedir.

Ödenmemiş nafaka borçları hakkında alacaklı taraf 3 ay içerisinde bir şikâyette bulunmaz ise şikâyet hakkı düşecektir.

Nafaka miktarı

Boşanmalarda nafakanın ne kadar ödeneceğine ilişkin hakim, nafakayı ödeyecek kişinin geliri oranında bir miktara hükmetmektedir.

Boşanmış İnsanlar ve Aile Platformu Kurucu Temsilcisi İlknur Birsel, 1 gün bile evli kalmadan ömür boyu nafaka ödemeye mahkûm edilen mağdurların sesini duyurmak için başlattıkları imza kampanyasındaki imza sayısının 6 bini aştığını belirterek, “Kamuoyu bizim sesimizi duydu ve haklılığımızı gördü. Meclis’e ve hükümete bu imzaları en kısa sürede sunacağız” dedi.

Nafaka ile ilgili öneriler

Birsel, önerilerini anlattı:
-Boşanmak için gereken bekleme süresi 3 yıldan 1 yıla indirilsin.
-Yoksulluk nafakası en fazla 5 yıl verilsin.
-Yoksulluk nafakası, “az kusurlu” ya da “kusursuz eşe” verilsin.
-Süre sonunda mağduriyet sürüyorsa nafakayı fon kurup devlet karşılasın.
-Asgari ücretliler aleyhine hükmedilecek nafaka da bu fondan ödensin.
-Mal rejimi davası açma hakkı 1 yıl olarak düzenlensin.
-Nafakasını ödeyemeyen eşe tazyik hapsi kaldırılsın.
-Altsoya “yardım nafakası” yeniden değerlendirilsin.

HABERE YORUM KAT