1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Kulunç ağrısı nedir, Kulunç neden olur?
Kulunç ağrısı nedir, Kulunç neden olur?

Kulunç ağrısı nedir, Kulunç neden olur?

Kulunç ağrısı nedir, Kulunç neden olur? soruları kas rahatsızlığı yaşayan vatandaşların araştırdığı konuların başında geliyor. Kulunç bir kas rahatsızlığıdır. Gelin Kulunç tıptaki adıyla Fibrositis yakından tanıyalım..

A+A-

Tıpta fibrositis adı verilen halk arasında kulunç olarak ifade edilen, sırtın üst kısmında ağrılarla meydana gelen bir kas rahatsızlığıdır. Peki Kulunç ağrısı nedir, neden olur? gelin detaylıca inceleyelim

Halk arasında kulunç olarak tabir edilen kas ağrısı, sırtın üstünde oluşan bir adele kasılmasından ibarettir. Hemen hemen her yaşta ve her cinste görülebilmektedir.  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar yaptığı bir açıklamada kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmekte olduğunu dile getirmiştir.

KULUNÇ AĞRISI NEDİR?

Kulunçun tıbbi adı 'fibromiyalji'dir ve genelikle sebebi tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar basit ifadeyle kuluncun tanımı şu şekilde yapıyor, "gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi durumu"

Vücutta Kasların olduğu her bölgede görülen kulunç, en sık boyun, sırt ve omuz bölgesinde gözlemlense de vücudun her bölgesinde görülebiliyor. Ağrılar dışında hiçbir tehlikesi olmayan bu kas rahatsızlığı, basit yöntemlerle giderilebiliyor.

PEKİ KULUNÇ NEDEN OLUR

Hareketsiz kalan vatandaşlar sık görülen bir rahatsızlıktır. Bazı insanlarda kronik olduğu da görünmektedir.
Kulunç rahatsızlığının nedenleri ise özetle şöyle:

  • Soğuk algınlığı
  • Rüzgarda Kalmak
  • Kasların gereğinden fazla zorlanması
  • Hareketsiz bir yaşam sonucu kasların zayıflaması
  • Strese ve gerilime bağlı olarak kasların kasılması
  • Duruş ve Oturuş bozukluğu
  • Dengesiz yük kaldırma,
  • Ani vücut hareketleri,
  • Uzun süre aynı vücut pozisyonunda kalma
  • Ruhsal sorunlar,
  • Bilinçsizce omuz ve sırt kırarak oturma,

Vitamin Ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Çapar, Stres, gerilim, soğuk algınlığı, rüzgarda kalmak, duruş ve oturuş bozukluğu sebebi ile oluşan kuluncun ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmadığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru tedavi yöntemleri ile bu ağrılar giderilebilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı tarafından yapılan muayene sonrası, fizik tedavi, sıcak uygulama, bölgesel medikal masaj, kuru iğneleme tedavisi, nöralterapi, proloterapi, manuel terapi, şok dalga tedavisi, lazer tedavisi, germe ve gevşeme egzersizleri ile başarılı ve olumlu sonuçlar alınabilir. Kulunç uzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle bahsedilen tedavi yöntemlerine ve ilaç tedavisine rağmen yanıt alınamayan ağrılı durumlarda kaygı bozukluğu, depresyon, panik atak, B, D vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, potasyum eksikliği gibi farklı rahatsızlıkların kulunç gibi ağrılara neden olabileceği unutulmamalı ve sorgulanmalıdır.  Kulunç ağrısının hafife alınması ve tedavinin geciktirilmesi basit tedavi edilebilir bir ağrının kronik, uzun süreli tedavisi zor bir ağrı şekline dönüşmesine neden olur” dedi.

KULUNÇ NASIL TEDAVİ EDİLİR

Teşhisi kolay bir rahatsızlık olan kulunç, romatizmal şikayetlerden hastaneye giderin yüzde 11'de rastlanmaktadır. Boyna ve kollara yayılma riski olan bu adele kasılmasının tedavi mümkündür. Uzmanlar tarafından teşhisi konulan kulunç ağrıları, gevşeme hareketleri ve egzersizlerle giderilmektedir.

Kulunç tedavisini yöntemleri ise özetle şöyle:

- Gevşeme hareketleri düzenli egzersiz
- Oturma pozisyonların düzeltilmesi
- Stresten uzak bir yaşam
- Aşırı bilgisayar ve telefon kullanımından uzaklaşma
- Bölgesel ve genel masaj uygulamaları
- Fizik tedavi uygulamaları
- Sağlıklı ve dengeli beslenme

Kulunç Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir? 

Kulunç ağrısı için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olabilirsiniz. Kas kaynaklı ağrılar büyük oranda fizik tedavinin alanına girer. Bazen iç organlardan yansıyan ağrılar hasta tarafından kulunç ağrısı sanılabilir. Doktor şikayetlerinizi dinleyerek sizi muayene eder. Sorun gerçekten miyofasiyal tetik noktaya bağlı ise fizik tedavi, egzersiz, kuru iğneleme gibi yöntemlerle tedavi eder.

  

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?

Genel olarak gün boyu koşuşturmanın ve yorgunluğun içinde bulunan kişiler birde bunun üzerine yaşadıkları gerginlikler ve stresli ortamların sonucunda kendilerinde bir kasılma ile karşı karşıya kalabilirler. İşte bunun sonucunda bu kişilerde kulunç daha fazla görülmekte ve oldukça rahatsız bir durum oluşturmaktadır bir de bunun üzerinde çekilen ağrı ise oldukça zahmet vericidir. İlk iş olarak kulunçların oluşumunu engellemekte kişinin ruhsal gerginliğinden kurtularak kendisini motive ederek rahatlatması gelmelidir.

Elleri ve boyun bölgesini çalıştıran spor hareketlerinin en basit şekillerinden başlanılarak bu bölgeler rahatlatılarak gevşemesinden itibaren daha ileri ki hareketlerden yararlanılarak hastanın bir daha kulunçla karşı karşıya gelmesini engellemek için gerekli yöntemlerden gerekli şekilde istifade edilebilir.Fizik tedavi ile eski sağlığa kavuşmak mümkün olacağı gibi faydasını göreceğiniz pek çokta mevcuttur.

Özellikle fizik tedavide kullanılan sıcak tedaviler ve elektrik akımları çok çabuk rahatlama sağlayabilir.

Ama enjeksiyon yöntemi de çok sık kullanıldığından yabana atılmamalıdır. Hızlı bir şekilde ağrının kesilmesine yardımcı olduğu için hayatımızı kolaylaştıracaktır. Evde de yapılacak tedavilerle ağrılarımıza şifa bulabiliriz.

Sırttaki kulunç nasıl geçer oturduğumuzda, kalktığımızda, yattığımızda pozisyonumuzun çok iyi ayarlanması ağrının geçmesinde önemli olacaktır. Evde kendimiz yapabileceğimiz yöntemler arasında buz tedavisi ilk sırada gelir. Dikkat edeceğimiz bir püf noktası ise buz ağrıyan yerle direk temas etmesin.

Şiddetli ağrınıza , olmasıyla sıcak tedaviye geçebilirsiniz.

Sıcak su torbalarıyla tedavinizi tamamlayabilirsiniz. Ve kulunç ağrısı nasıl geçer diye kara kara düşünmeye başlamamız ise büyük ihtimalle klimayla karşılaştığımız andan sonra gerçekleşecektir.

HABERE YORUM KAT