1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Karantina nedir? Türkiye’de karantina olacak mı?
Karantina nedir? Türkiye’de karantina olacak mı?

Karantina nedir? Türkiye’de karantina olacak mı?

Karantina, kelimesini ölümcül koronavirüs salgınını ülkemize girmesiyile sıkça duyar olduk. Peki karantina nedir, Türkiye’de karantina olacak mı? İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bu konuda 17 Mart günü Anadolu Ajansına açıklama yaptı. İşte detaylar.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanlığı sıkça sorulan Karantina nedir? Türkiye’de karantina olacak mı? sorularına yanıt verdi.

Karantina Nedir?

  • Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulup giriş çıkışların engellenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemine karantina denir.

Türkiye’de karantina olacak mı?

Türkiye’ye koronavirüs 8. gün önce girdi. Bu tarihten itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece bir kere partisinin grup toplantısında koronavirüs ile ilgili konuşarak alınan tedbirleri uyulmasını istedi.

Açıklama yapacak:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bu gün saat 14:00 açıklama yapacağını Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanı Fahrettin Altun twitterden attığı bu tweet ile duyurdu: "Cumhurbaşkanımız, millet-devlet birlikteliğiyle atmamız gereken adımlarla ilgili kamuoyunu bilgilendireceklerdir."

Bu açıklamanın ardından sosyal medya kullanıcıları  Türkiye’de karantina olacak mı? sorularının yanıtı arandı.

"Karantina, yani soğaka çıkma yasağı gündemimizde yok"

Bu açıklamanın ardından akşam saatlerinde İletişim başkanı Altun, 2. bir açıklama yaparak, "Olağanüstü hal ilan edileceği, sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ya da seyahat kısıtlamalarının getirileceği yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, bu tür kapsamlı kısıtlayıcı adımların gündemimizde olmadığını altını çizerek ifade etmek isteriz." ifade etti.

Diğer terimler:

Koronavirüs: "Soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu ve Ağır Akut Solunum Sendromu gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesi"

Kovid-19: "Çin'in Vuhan eyaletinde solunum yolu belirtileri gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüs"

Pandemi: "Dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim"

Epidemi: "(Salgın) Bir hastalığın veya başka bir durumun yaygınlaşması ve birçok kimseye birden bulaşması"

İzolasyon: "(Yalıtım) Hastalığın yayılmasını engellemek için hastaları sağlıklı bireylerden uzaklaştırma tekniği"

Enfeksiyon: "Organizmada hastalığa yol açan bir mikrobun genel veya yerel gelişmesi, yayılması"
WHO: "(World Health Organization) Dünya Sağlık Örgütü"

 

HABERE YORUM KAT