Kandaki kemik benzeri parçacıklar arter tıkanmasına neden olabilir mi?
Bilim adamları vücutta dolaşan kanın kemik benzeri parçacıklar içerdiğini keşfetti. Kan örneklerinde parçacıkları sağlıklı insanlardan ve sıçanlardan buldular ve Kemik benzeri parçacıkların kemik iliği damarlarında kemikleşme kanıtı olabileceğini öne sürüyorlar.
Ekip ayrıca parçacıkların ateroskleroz gibi koşullara veya yağ ve diğer maddelerin birikimine katkıda bulunabileceğini ileri sürüyor. Araştırmacılar “Kemik benzeri parçacıkların çoğu çok küçük olsa da,‘vasküler ağaç boyunca küçük kan damarlarını tıkamak için’ yeterince büyüktü” dedi.
Kemik benzeri parçacıklar ve vasküler kalsifikasyon
Arlington'daki Texas Üniversitesi'nde kinesiyoloji profesörü olan ve aynı zamanda yeni çalışmanın öncüsü ve yazarı olan Rhonda D. Prisby, kemik iliği kan damarlarındaki ossifikasyon işlemlerinin kan dolaşımına girebilen kemik benzeri partiküllere yol açıp açamayacağını merak etti.
Prisby "Görünüşe göre ilişkisiz görüntüleri inceleyerek ve bunların ayrıntılarını birbirine bağlayarak,kandaki kemik benzeri parçacıkların varlığını ortaya koydum." Dedi.
Bu nedenle, yeni araştırma için, kendisi ve meslektaşları, kemikleşmiş kemik iliği kan damarlarını daha ayrıntılı incelemek için ultra yüksek mikroskop kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir ve 2016 yılında tüm küresel ölümlerin yaklaşık %31'inden sorumludur. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, 2016 yılında, 17,9 milyon insanın, kalp krizi ve felçten kaynaklanan kalp-damar hastalıklarından öldüğünü tahmin ediyor.
Vasküler kalsifikasyon, kan damarlarının duvarlarında kalsiyum biriken - birkaç mekanizmayı içeren - karmaşık ve dinamik bir işlemdir. İşlem damarları sertleştirir, esnekliklerini azaltır ve kardiyovasküler hastalıklar ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölüm riskini arttırır.
Vasküler kalsifikasyon işlemini Problama
Kemik iliği damarlarının da kalsifikasyona uğradığı göz önüne alındığında, ekip daha fazla araştırma yapmaya karar verdi.
Araştırmacılar, insan kemik iliği kan damarlarını incelemek için ileri mikroskopi teknikleri kullandılar. Bu yöntemler iki tip kemik benzeri damar ortaya çıkardı: "geçiş" ve"kemikleşme."
Geçiş yapan damarların kemik benzeri partiküllerin yüzeylerine nasıl yapıştığını gözlemlediler, bu da teorik olarak partiküllerin “kan içinde erişebildiğini ve dolaştığını” ifade ediyordu.
Araştırmacılar, insan kemik iliği damarlarını incelemenin yanı sıra, genç ve yaşlı sağlıklı gönüllü insanların ve sıçanların kan örneklerini incelediler. Her iki türden de numunelerde kemik benzeri parçacıklar buldular. Her iki türde de yaş, kemik benzeri parçacıkların yüzdesinde bir fark yaratıyor gibi görünmedi.
Prisby, bilim adamlarının vasküler kalsifikasyon, kalp krizi ve felç süreçlerini incelerken kemik benzeri parçacıkların potansiyel rolünü göz önünde bulundurmaları gerektiğini öne sürüyor.
HABERE YORUM KAT