1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. İzmir gezilecek yerler neresi? İşte İzmir’de günübirlik gezilecek yerler
İzmir gezilecek yerler neresi? İşte İzmir’de günübirlik gezilecek yerler

İzmir gezilecek yerler neresi? İşte İzmir’de günübirlik gezilecek yerler

İzmir’de gezilecek yerler bir hayli fazladır. Bu içeriğimizde İzmir’de günübirlik gezilecek yerleri sizler için derledik. İzmir Türkiye’nin İstanbul ve Ankara’dan sonraki üfus bakımdan en büyük ilidir. İzmir'de gezilecek yüzlerce önemli yer mekan vardır. Ancak bu yazımızda sizlere olmazsa olmaz 6 yeri derledik.

A+A-

İzmir gezilecek yerler denince akla ilk olarak Antik kentler ve şelaleler gelmektedir.

Nebiler Şelalesi, Çeşme Ilıcaları, Atatürk Evi ve Müzesi, Selçuk Kalesi,  Efes Celcus Kütüphanesi, İzmir Tarihi Asansör ise İzmir'de mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.

İzmir, Türkiye’nin İstanbul ve Ankara’dan sonraki nüfus bakımdan en büyük ilidir. Ege Bölgesi'nin ortasında ve İzmir Körfezi çevresinde yer alır. Konak, kentin merkez ilçesidir ve burada gezilecek, görülecek çok şey vardır. İçeriğimizde İzmir’de gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi verceğiz.

İzmir gezilecek yerler: Allianoi Antik Kenti

İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan en tarihi yer olarak görülen Allianoi Antik Kenti eski yaklaşık 30 bin metrekare alana sahip olan ve belli dönemlerde sağlık alanında önemli bir değere sahip olduğu bilinmektedir. Allianoi sağlık merkezi olarak görülmesi nedeni ile hidroterapi yani su ile sağıtma merkezi olarak gözlemlenmektedir. Allianoi Antik Kenti bir çok döneme ev sahipliği yapmıştır bunlar;

- Prehistorik Dönem : Yapılan kazı çalışmalarında bu döneme ait tarihi eserler ortaya çıkmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında Yortan kabı, Çakmak taşı ve Taş balta ortaya çıkmıştır. Kazı çalışmalarında bulunan eserler bize daha önce Allianoi Antik Kenti çevresinde Prehistorik bir yerleşim olduğu yüksek ihtimaller arasındadır.

- Helenistik Dönem : Bu dönemde sıcak suyun bolca çıktığı görüldü bu yüzden termal merkez olduğu düşünülmektedir. Yapılan kazı çalışmalarında birkaç çeşit eser ele geçirilmiştir fakat herhangi bir mimari yapıya rastlanılmamıştır.

- Roma Dönemi : Roma’nın imparatorluk döneminde Allianoi Antik kenti bir kült merkezi olarak görülmektedir. Bu kentin yanı sıra Roma döneminde ılıcalar planlanmıştır. Ilıcaların dışında sokaklar, caddeler, geçiş yapıları gibi planlar ortaya çıkmıştır.

- Bizans Dönemi : Allianoi Kenti en çok yerleşimini bu dönemde almıştır. Roma çağından kalan kalıntıları ve eserleri yıkan ve bu malzemeleri savaş için kullanan Bizanslılar, Roma döneminden kalan mekanları yıkıp daha basit mekanlar ortaya çıkarmıştır. Bizans döneminde sosyal ve ekonomik açıdan oldukça zayıftır. Ilıca’ya fazla zarar vermemişlerdir hatta tam tersine ufak değişiklikler yapıp kullanım devam etmiştir. Bu dönemde büyük bir plan olarak görülen kilise yapılmıştır ayrıca bu dönemde metal, seramik ve cam kullanılmaya özen gösterilmiştir.

- Osmanlı Dönemi : Yapılan arkeolojik çalışmalar ve kazılar sonucunda Osmanlı döneminden rastlanılan tek iz ve hatıra birkaç adet sikkeden başka bir şey değildir. Bu dönemde Kemal Bey ılıcaları dikkate alarak büyük bir kısmını kullanıma açmıştır.

İzmir gezilecek yerler: Nebiler Şelalesi

Nebiler Şelalesi Ziyaret edilmeden geçebileceğiniz bir yer değildir umarım. Nebiler şelalesi İzmir’in Dikili ilçesinde bulunan Nebiler köyünün sınırlarında yer almaktadır. Yemyeşil manzaraları, mağaraları ve bir çok ağaç çeşitlerini de içinde barındıran bu şelale resmen sizlere bir görsel şölen sunuyor. Ağaçların ve Şelalenin yanı başına yerleştirilmiş olan restorandan dilerseniz yemek yiyerek dilerseniz de sıcak meşrubatlarınızı yudumlarken bu görsel şöleni izleyebileceksiniz. Bu manzara şölenine ulaşıp keyif yapmak isteyenler 86 basamaktan oluşan ahşap türünde bulunan merdiveni inmeniz gerekiyor. Yorucu olacaktır ama manzaraya değer.

Nebiler Şelalesinin suyu oldukça zengindir. Şelalenin tam düşüş noktasında küçük çaplı bir gölet oluşmuştur ve bu göletin kenarlarında su kaplumbağaları ve tatlı su balıkları üreyerek yaşamlarını sürdürmelerinin yanı sıra Şelalenin manzarasına güzellik katmışlar. Şelalenin suyuna girip serinlemek ziyaretçilerin hayali olmalı aslında bu gerçek ziyaretçilerine suya girme hakkı veriliyor fakat suyun kenarlarında bulunan kayalar oldukça kaygan olduğu için dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Göletin tam karşısında tahta yapılardan kurulmuş közde türk kahvesi yapan yer mevcuttur. Manzara ile çok iyi gideceğini düşündüğümüz için sizlere de belirtmek istedik. Nebiler şelalesinin kaynağına doğru yürümeye başlayalım bizi 10 dakikalık bir yürüyüşten sonra bir mağara karşılıyor fakat bu yola giderken kaymayan bir terlik veya ayakkabı giymeniz şart aksi takdirde sakatlanmanız mümkündür.

Mağaranın içinde küçük küçük su tanecikleri damlamakta bu damla sesleri insana huzur vermektedir. Bu bahsettiğimiz mağaranın rakımı 271 metredir. Bu kadarla bitmedi tabii ki Ece çağlayanı 900 metrede ve Sümeyra Şelalesi 1300 metrede bulunmaktadır. Fakat yukarı doğru çıktıkça sıcaklık yükselmektedir dikkat etmenizi rica ederiz.

İzmir gezilecek yerler: Çeşme Ilıcaları

En önemli turistlik bölgelerimizden bir tanesidir. En önemli özelliği bembeyaz kumu ile masmavi bir denizidir. İzmir’in sadece bu yönü bile insanları ılıcaya çekmeyi başarıyor. Diğer önemli özelliklerinden bahsedersek denizden termal su çıkmaktadır ayrıca buralarda SPA merkezlerinden gidip güzel bir masaj yaptırarak rahatlayabilirsiniz.

Eğer ılıcaya tatile geldiyseniz plaj kalabalık olmadan gezin ve yerinizi alın daha sonradan Şifne koyu’na giderek çamur banyosu yapabilirsiniz. Bilirsiniz ki insan vücuduna iyi gelen maddelerden bir tanesi de çamurdur. Tabii ılıcaya gidip tarihi bir yeri gezmemek olmaz ılıcanın doğusunda bulunan Eski Rum köyü ile Erytrai Antik Kentinden kalma tiyatro ve kiliseden kalan izleri görün.

İzmir gezilecek yerler: Atatürk Evi ve Müzesi

Deniz manzaralı olan bu yapı 1875-1880 yılları arasında Halı tüccarlığı yapan Takfor tarafından yapılmış bir köşktür. 9 Eylül 1922 yılından Takfor tarafından terk edilmiştir böylelikle taşınmazın mülkiyeti elinden alınmıştır. Atatürk’ün bir çok kez bu köşkte misafir kalmıştır oldukça uzun günlerdi tabii taşınmazın mülkiyetini alan İzmir belediyesi 1927 yılında Atatürk’e dayalı döşeli bir şekilde hediye vermiştir. Atatürk bu evde tam 7 defa kaldı ve birçok siyasi ve tarihi kararları bu evde aldı. Mustafa Kemal Atatürk bu evdeki son gününü tek geçirmemiştir. Atatürk, İran Şahı Rıza Pehlevi ile iki gecesini burada geçirmiştir tarih 24 Haziran 1934 gösterirken balıkesir’e gitmek üzere evden ayrıldılar ve o günden sonra bir daha bu köşke dönmediler.

İzmir Belediyesi Atatürk’ün ölümünden sonra eşyalarını hiç yerinden oynatmamış ve günümüzde de eşyalar aynı durduğu gibi yerinde durmaktadır. Köşkün kemerli kapısından ilk girişimizde uzunca bir koridor sonunda sizi bir salon karşılamaktadır. Yanlardan odalar bulunmaktadır ve üst kata çıkmak için mermer bir yapıda bulunan merdivenler vardır. Üst katta ise kocaman bir salon bir adet balkon ve oldukça geniş iki oda bulunmaktadır. Atatürk Evi’nin üst katını Atatürk Müzesi olarak faaliyete sokmuşlardır. Alt katında bulunan salonları ve odaları Atatürk genel kitaplığı adı altında faaliyete girmiştir. Müzenin alt katında yaşadığı dönemlerde burada kaldığı zamanlarda bindiği kayık sergilenmiştir. Üst katlarda ise Aynalar, Fotoğraflar, Heykeller, Tablolar, Halılar gibi birçok parça sergiye devam etmektedir.

İzmir gezilecek yerler: Efes Celcus Kütüphanesi

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan bu kütüphane Roma döneminde 115-117 yılları arasında Romalılar tarafından inşa edilmekte olup iki katlı bir görünüme sahiptir. Ne kadar iki katlı bir göürünüme sahip olursa olsun yapılan araştırmalara göre aslında 3 katlı olduğu söylenmektedir. Kütüphanenin üst katlarda el yazmaları ile saklanmış kağıtlar bulunmaktadır. Celcus Kütüphanesini fiziksel inceleyecek olursak dışardan çekilen ikinci duvarları ile içerde herhangi bir yerinde oluşacak olan rutubeti önlemişlerdir.

Duvarların olduğu yerlerde birden fazla niş olması ile birlikte üç katlı görünüm vermektedir. Aslında genel amaç da budur üç katlı bir görünüm kazanması ve en önemlisi bu nişler arasında el yazısı ile yazılmış kağıtlar saklanmaktadır. Mimari açıdan çok zengin ve oldukça süslü bir yapıya sahiptir. İçerde bulunan yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla Romalı Gaius Julius Aquila kütüphaneyi inşa ettirmiş ve bu kütüphane bakımına ile kitap alımları yapılması için 25000 dinar miras bırakmıştır. Aquila’nın bu işi devrettiği kişiler yapıyı tamamlamamışlardır. İçeride Celcusun mermerden yapılmış bir yapısı büyük orta nişin altında yer almaktadır.

İzmir gezilecek yerler: Selçuk Kalesi  

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan bu kale tarihten yüzyıllar boyunca gelen eserlerin çoğunu Aydınoğulları dönemine aittir. Bizanslardan kalan en önemli eserlerden biri olarak görülen ST. Jean Kilisesidir. Selçuk kalesinin çevre kısmı yaklaşık 1.5 km’ye yakındır ve kale moloz taşlarından yapılmıştır.

Selçuk kalesinin içinde yıkımı gerçekleşmiş olan İç kale Camisi bulunmaktadır. Selçuk kalesinin güneyin de bulunan Meryem Ana Evi, Hristiyanlar tarafından 1981 yılında hac olarak ziyaret edilir. Aydınoğulları döneminde en önemli eserlerden bir tanesi de İsa bey camisidir.   

İzmir gezilecek yerler: İzmir Tarihi Asansör

İzmir’in Karataş ilçesinde eskilerden Yahudilerin yaşadığı bir semtti. Şu an bulunan cadde adlarına göre Mithat paşa Caddesi ile Halit Paşa Caddesi arasında ulaşım sağlamak için eski zamanlarda 155 basamaklı bir merdiven kurulmuş. Devidas ailesinin reisi bu merdivenden aşağı inerken düşüp ayağını kırar Devidasın en yakın ve samimi olan dostu Nesim Levi Bayrakoğlu yaptığı detaylı araştırmalar sürecinde merdiveni kaldırarak asansör yapmaya karar verir.

Uzun araştırmalar sonucunda asansörün yapımına başlayan Nesim Levi Bayrakoğlu yurt dışından getirdiği tuğlaları kullanmıştır. Yüksekliği 58 metre olan bu asansörün üstünde İbranice ve Fransızca olmak üzere 1907 yılında Nesim Levi Bayrakoğlu tarafından yapıldığı yazmaktadır. İnşa edilen asansör belli tarih aralarında işletilmiştir buradan elde edilen gelir Karataş Musevi ailesine bağışlanmıştır. Günümüzde asansörün bittiği yerde restoranlar, kafeler gibi eğlence mekanları açılmıştır gezmenizi öneririz.

HABERE YORUM KAT