1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. İki yıldır üzerinde çalışıyordu! Türkiye’de yine bir ilk yapıldı!
İki yıldır üzerinde çalışıyordu! Türkiye’de yine bir ilk yapıldı!

İki yıldır üzerinde çalışıyordu! Türkiye’de yine bir ilk yapıldı!

Kutusu yaklaşık üç bin iki yüz dolara satılan, biyobenzer parathormonun kopyası bir hormon üretildi. Türkiye, bu hormana neredeyse bir senede 16 milyon lira para harcıyordu.

A+A-

Hormon, paratiroid hormonun az olduğu durumlarda, menapoz sonrasında kadınlarda oluşan kemik kayıplarında, kemiklerin aşınmasında ve bir türlü iyileşemeyen kıkırdaklarda çok büyük yarar sağlıyordu.

Yeditepe Üniversitesi’nin başarılı hocalarının liderliğinde büyük bir ekiple yaklaşık iki yıl devam eden bir çalışma sürdürüldü. Çalışmaya 5 milyon TL’lik bir yatırım yapıldı. Yoğun çalışmaların sonucunda Türkiye’de bir ilk olan parathormon üretildi. Yapılan çalışmanın son adımlarında olduğu bilinirken ruhsatlandırma ile satışa çıkması bekleniyor.

Çalışma ekibinin lider hocalarından Prof. Dr. Erhan Ayşan, ilk defa Türkiye’de biyobenzerparathormon üretildiğini Türkiye adına çok umutlu ve neşeli olduğunu belirtti. Bu zamana Türkiye’de yapılmamış bir gelişme olduğunu ilk kez Yeditepe Üniversitesi’nde üretildiğini anlattı. Prof. Dr. Ayşan, Biyobenzerteriminin gerçeğe oldukça yakın kopya demek olduğunu şu zamanlarda da kullanılırken çok tercih edildiğini ekledi. Biyobenzer ilacın dünyada yüzde 20 oranlarında bulunduğunu 2025 senesi gibi oranın yüzde 70’lere çıkmasını beklediklerini söyleyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT