Havuç Çorbası nasıl yapılır? İşte Havuç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Havuç Çorbası hem çocuklar hem de yetişkinler için vazgeçilmez bir vitamin kaynağıdır. Haberimizden havuç çorbası nasıl yapılır, Havuç çorbası malzemeleri nelerdir? sorularınızın yanıtının yanı sıra; Havuç Çorbası Malzemeleri nelerdir sorularının yanıtını öğrenebilirsiniz.
Havuç çorbası, belki de tüm çorbalar içinde en çok vitamini içeren çorba. Kışın en sevilen sebzelerinden olan havuç ile bütün kış boyunca vitamin depolayabileceğiniz ve aynı zamanda damağınızı keyiflendirecek bir tat olan havuç çorbası, sofralarınızda kış boyunca vazgeçilmez olacak.
Havuç Çorbası Malzemeleri
1 adet havuç,
1 çay bardağı tel şehriye,
1 çay bardağı mısır,
1 adet kuru soğan,
2,5 çorba kaşığı un,
1 limon,
2 diş sarımsak,
1 su bardağı tavuk suyu ya da yarım bulyon,
1 tutam maydanoz,
1 tutam dereotu,
Tuz,
Su
Havuç Çorbası nasıl yapılır? İşte Havuç Çorbası Tarifi
Öncelikle havucu soyuyoruz ve rendeliyoruz. Soğanı yemeklik (piyazlık da denir, küçük parçalar halinde) doğruyoruz. Tencereye önce sıvı yağ ve tereyağını ardından soğanı koyarak beraber kavuruyoruz. Unu ilave ediyoruz. Bir süre daha kavurduktan sonra havucu da koyarak karıştırıyoruz. Bir yandan karıştırırken bir yandan da önce soğuk suyu, sonra tavuk suyunu ardından da sıcak suyu peş peşe döküyoruz.Çorbamız kaynamaya başlayınca, şehriyeyi ve mısırı ilave ediyoruz. Maydanozu ve dereotunu ince ince kıyıyoruz. Sarımsağı incecik doğruyoruz ya da dövüyoruz ve çorbaya ilave ediyoruz. Çorbanın tuzunu da attıktan sonra, çorbayı ocaktan almadan 5 dakika önce limonun suyunu sıkıp çorbaya döküyoruz.
Çorbayı kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz. Şehriyenin de piştiğinden emin olunca çorbamızı ocaktan alıyoruz. Üzerine yeşillikleri serperek servis ediyoruz. Servis yaparken damağınızın çorbaya yakıştırdığı çeşitli yeşillikler kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.
Bu arada sizlerde yorum kısmından kendi yapmış olduğunuz Havuç çorbası fotoğrafını çekip gönderebilirsiniz. Lezzeti ve görüntüsünü hakkında bize bilgiler verebilirsiniz.
Unutmayın yorum kısmında birçok insan sizin yorumunuzu görecek. Bu insanlara da tavsiyeler vererek yardımcı olabilirsiniz.
Havuç Çorbası nasıl yapılır? isimli makalemizin sonuna geldik. Umarız ki çok güzel bir tatlı ortaya çıkarmışsınızdır. Lütfen görselli şekilde yorum kısmından bizlere paylaşmayı unutmayın. Daha çok bu tarz Çorba veya yemek tarifleri istiyorsanız aşağıdan yorum olarak belirtmeyi unutmayın.
Çeşitli çorba tarifleri için bu makalemizin altında bulunan yorum kısmından isteklerinizi belirtebilirsiniz. Sitemizde olmayan bir tatlı tarifinin istek üzerine eklenmesi 24 – 48 saat arasındadır.
Havuç nedir?
Havuç çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alır. Havucun Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Daha çok Afganistan'dan dünyaya yayıldığına yönelik iddialar ağır basıyor.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Havuç Faydaları
Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadele noktasında hemde kanın temizlenmesi ve sürkilasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.
Havuç Kanserle Mücadele Eder:
Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca bu konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hüclerlerini öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadır.
Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal taksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre neden olan unsurların ortadan kalmasına katkı sağlar. Ayrıca mantar hastalıklarına karşı da çok etkilidir.
Havucun Gözlere Faydaları:
A vitamini eksiği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olmaktadır. Beta karoten açısından zengin yiyecekler yemek, göz sağlığı için çok önemlidir. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. Yaygın bir göz hastalığı olan katarakta yakalanma riskini de azaltır.
Havuç Beyin Sağlığı için Önemli Bir Besindir: Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalılara karşı beyin sağlığını korur. Düşünceleri zinde tutar. Rahatlatıcı ve strese karşı mücadele direncini arttırır.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır:
Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemini temizler.
Hücrelerin Yenilenmesini Ve Onarılmasını Sağlar: Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.
Sağlıklı ve Parlak Ciltler İçin Havuç:
Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler. Güneş ışınlarına karşı vücudu koruyucu özelliği vardır. Cilt, saç ve tırnaklarda vitamin eksikliğinden dolayı meydana gelen kuruluk ve kırılganlığı ortadan kaldırır. Ayrıca bol miktarda A vitamini içerdiği için akne, kara lekeler ve kuru cilt sorunlarına karşı etkili olabilir. Özellikle kış aylarında kuru ciltlerde meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri giderme noktasına yardımcı olabilir. Havuç suyu, cilt üzerine de uygulanabilir. Böylece maksimum verim almak mümkündür.
Havucun Antiseptik Gücü:
Havuç birçok hastalığa şifa ve alternatif tedavi olarak bilinmesinin dışında enfeksiyonları da önleyici özelliği ile bilinir. Rendelenmiş, ezilmiş veya haşlanmış havuçları cilt üzerine uygulamak, deride meydana gelen enfeksiyonları giderebilir. Bunun yanında aynı şekilde tüketilerek bünyenin iç organlarında meydana gelen alerji ve enfeksiyonların ortadan kalkmasında etkili olabilir.
Vücudu Temizler:
Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve safrada oluşan yağları azaltır. Bunların yanında havucun içerdiği bol miktarda lifler, kolon temizliğine yardımcı olur ve artıkların atılması için hareket kabiliyetini arttırır.
Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Havuç:
Havucun diş ve diş etleri içinde çok önemli bir besin olduğunu çok az kişi bilir. Bu yüzden diş macunu sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde sakızlarda da kullanılır. Havuçlar çiğ olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizler. Ağız sağlığı için de önemlidir. Tükürük bezlerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Ağız içerisinde oluşan zararlı asit ve bakterileri ortadan kaldırır. Havucun içerdiği diğer mineraller diş hastalıklarından korur.
İnme ve Felç Vakalarını Azaltır:
Amerika'da yapılan bir araştırma sonucuna göre düzenli olarak havuç tüketenlerin havuç tüketmeyenlere oranla daha az inme, felç gibi hastalıklara yakalandığını ortaya koymuştur.
HABERE YORUM KAT