1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Grip için hangi doktora gidilir, Grip için hangi bölüme gidilir?
Grip için hangi doktora gidilir, Grip için hangi bölüme gidilir?

Grip için hangi doktora gidilir, Grip için hangi bölüme gidilir?

Grip, bir üst solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığından farklıdır ve genellik soğuk kış aylarında başımıza gelmektedir. Kendisi boğazlarda ağrı, öksürmesi, hapşırmayla belli eder.

A+A-

Grip kimi zaman çok şiddetli kimi zaman ise daha hafif olabiliyor. Peki, Grip için hangi doktora gidilir, Grip için hangi bölüme gidilir? işte bu iki sorunun yanıtı arıyorsanız doğru yerdesiniz. Ancak bu sorunuza yanıt vermeden önce gelin birlikte  grip nedir, grip belirtileri nelerdir? öncelikle bu sorulara cevap verelim ve sizi griple ilgili biraz daha bilinçlendirelim.

Grip, influenza virüsüne bağlı olarak gelişen üst solunum yolu enfeksiyonudur. 7’den 70’e herkes çok sağlıklı insanlar bile grip hastalığına yakalanabilir. Grip soğuk algınlığından farklıdır. Genellikle aniden ortaya çıkar. Grip geçiren çoğu insan birkaç gün veya maksimum 2 hafta içerisinde bu hastalığı üzerinden atar. Kısa sürede iyileşir. Ancak bazı insanlar grip sonucu komplikasyonlar (pnömoni gibi) geliştirir, bazıları yaşamı tehdit edebilir ve hatta grip ölüme  yol açabilir.

Grip olan insanlar genellikle bu belirtilerin bir kısmını veya tamamını hisseder:

  • Ateş, veya ateşli titreme hissi
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Yorgunluk
  • Bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir, ancak bu çocuklarda daha yaygındır.
  • Baş ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Kulak ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk
  • Sulanan gözler
  • Kızarık gözler, cilt (özellikle yüz) , ağız, boğaz ve burun

Grip için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Grip virüsünün etkileri şiddetli ise ve kötü bir şekilde ilerliyorsa  düşmeyen ateş, kusma, yutmada güçlük çekme, geçmeyen öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve tıkanıklık gibi şikayetler seyrediyor ise mutlaka zaman kaybetmeden bir doktora hatta hastanelerin acil servisine bile başvurmanızda fayda vardır.

Editör notu: Grip olan vatandaşlar kendi kararları doğrultusunda kesinlikle ilaç kullanmamalıdır. Her ne kadar basit olarak algılansa da grip virüsü, tedavisi yapılmadığı sürece akciğer hastalıklarına, zatürreye veya farklı ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Grip için hangi doktora gidilir, Grip için hangi bölüme gidilir?

Yukarıdaki açıkladığımız belirtilerden bir veya bir kaçı sizde de mevcutsa grip hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.  Bu sebeple bir uzman doktora başvurmanızda fayda vardır. Randevu almak istiyorsanız MHRS ALO 182 sağlık hattından  veya online internet üzerinden randevu alabilirsiniz. Grip için hangi doktora başvuracağınızı bilmiyorsanız size açıklayalım: Grip için genellikle hastanelerin Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) servisi veya  Dahiliye (İç hastalıkları) bölümüne başvurulur. Bu iki bölümden birine randevu alabilirsiniz.

GRİP İÇİN İNTERNETTEN RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Antibiyotikler sadece bakteriler üzerinde etkilidir. Antibiyotiklere sadece bakteri kaynaklı (orta kulak iltihabı, sinüzit vb.) durumlar geliştiği zaman ihtiyaç duyulur. Nitekim antibiyotikler virusler üzerinde etkili olmadıklarından grip tedavisinde kullanılmaz.

Grip tedavisi:

Grip olan kişilerin bol miktarda dinlenmeleri, bol miktarda sıvı içmeleri, alkol ve tütün kullanmaktan kaçınmaları ve gerekirse griple ilişkili ateş ve kas ağrılarını hafifletmek için doktor kontrolünde ilaçlar almaları önerilir.  Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için başkalarıyla yakın temastan kaçınılması tavsiye edilir.

Grip aşısı gribi önler mi?

Grip enfeksiyonu oldukça önemli ve risklidir. Gripten korunmak amacıyla öncelikli gereken şey grip aşılarını ve diğer aşıları bir uzmana danışılarak yaptırılmasıdır. Böylece vücut, grip hastalığını oluşturan virüslere karşı bir sene boyunca çok daha güçlü olacaktır. Her yıl enfeksiyona neden olan grip virüsleri bir önceki yıldan farklı olabilir.

Bu nedende her yıl grip virüsleri incelenerek bir sonraki yılın aşısında yer alacak virüs tipleri ortaya çıkarılmaktadır. Sonuç olarak bir önceki yıl yapılan aşının koruyuculuğu giderek azalabildiği için her yıl aşı olmak önemlidir.
Karşılaşılan virüs yaptırılan aşı ile birebir aynıysa, bu durum gribe yakalanılmayacağı sonucunu ortaya çıkarır. Küçük farklılıklar gösteren bir virüsle karşılaşılması durumunda ise grip enfeksiyonu daha hafif geçirilmektedir.

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar nelerdir?

Belirti ve bulgular: Soğuk Algınlığı Grip
Belirti başlangıcı: Kademeli Ani
Ateş: Nadir Olağan; 3-4 gün sürer
ağrıları: Hafif Olağan; genellikle şiddetli
Titreme: Nadir Oldukça yaygın
Yorgunluk, halsizlik: Ara sıra Olağan
Hapşırma: Yaygın Ara sıra
Göğüs rahatsızlığı, öksürük: Hafif ila orta; kuru öksürük Yaygın; şiddetli olabilir
Tıkalı burun: Yaygın Ara sıra
Boğaz ağrısı: Yaygın Ara sıra
Baş ağrısı: Nadir Yaygın

 

HABERE YORUM KAT

İlgili Haberler