1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Göz tansiyonuna dikkat!!
Göz tansiyonuna dikkat!!

Göz tansiyonuna dikkat!!

Göz, merceğin arkasındaki berrak jöle ve iris ile kornea arasındaki öndeki berrak sıvı ile doldurulmuş kapalı bir küredir. Göz sıvısı irisin hemen arkasında oluşmaktadır ve kornea ile birleştiği noktada irisin hemen önünde akmadan önce gözün ön kısmı boyunca sürekli dolaşımdadır.

A+A-

Bu sıvı gözün, bir balonun içindeki hava gibi "şişirilmiş" kalmasına yardımcı olur. Balona parmağınızla dokunarak onun ne kadar dolu olduğunu ölçebildiğiniz gibi gözün basıncını ölçebiliriz.Gözdeki basıncı da ölçmek için; "dürtmenin" ne kadar zor olduğunu görmek için korneaya özel aletlerle hafifçe dokunarak ölçebiliriz.Ölçü birimi milimetre cıva veya mmHg'dir.İntraoküler basınç olarak bilinen insan gözündeki basınç, gün boyunca değişkenlik gösterir ve "normal" basınç 10 ila 21 mmHg arasındadır.

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glukom hastlığı optik sinirin göz içindeki basınçtan zarar gördüğü bir göz hastalığıdır.Çoğu durumda, hasar basıncı 21 mmHg'den yüksektir, ancak düşük basınçlarda zarar görebilecek bazı hastalar da vardır (normotansif glokom olarak bilinir). Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, “Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı göz içi basıncının artarak görme sinirine baskı uygulaması sonucu görme bozuklukları oluşturan bir problemdir. Görme sinirine baskı oluşması sebebiyle görme netliği erken dönemlerde çok etkilenmese bile görme alanında ciddi kayıplar oluşmaktadır. Oluşan bu kayıplar ise geri dönüşümsüzdür. Ani olarak çok yüksek değerlere çıkmadığı sürece hasta tarafından farkedilmeyen sinsi bir hastalıktır” dedi.

GÖZ TANSİYONUNA KARŞI NE YAPILMALI?

Op.Dr. Atabay, “Yoğun poliklinik hizmetlerinin yapıldığı hastanelerde hastalara tek tek göz tansiyonu ve göz arkası fundus muayenesinin yapılma ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle hastaların hiçbir sorunları olmasa bile özellikle göz tansiyonu muayenesi yapılması amacıyla doktora gitmelerini kesinlikle önermekteyiz. Özellikle ailesinde göz tansiyonu gözüken bireylerde risk daha yüksektir. Bu tip hastaların daha dikkatli olması ve mutlaka sık olarak  kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

GÖZ TANSİYONU KAÇ YAŞINDA GÖRÜLÜR?

Bu hastalık için belli bir yaş sınırı yoktur. Doğuştan var olabildiği gibi erken çocukluk dönemlerinde de başlayabilmektedir. Ancak sık olarak 40 yaş üzerinde görülmektedir. Bu nedenle 40 yaş üzerinde her bireyin ailede göz tansiyonu hikayesi olmasa bile yılda bir kere göz tansiyonu tarama muayenesi olmalıdır” diye konuştu.Göz tansiyonunun aynı kol tansiyonunda olduğu gibi saatler içinde farklılıklar gösterebildiğini belirten Op.Dr. Atabay, “Bazı hastalarımızda göz tansiyon ölçümleri normal gözükse bile mevcut tansiyon görme sinirine zarar verebilecek durumda olabilmektedir. Düşük basınçlarda bile zarar görülebile normotansif glokom olarak adlandırılan bu durumlara dikkat edilmelidir.

GÖZ TANSİYONUNUN RİSKLERİ NELER?

Görme alanı, retina sinir lifi analizi ve OCT gibi testler bize glokom hastalığın tespitinde ve hangi aşamada olduğunu anlamamız da bize yardımcı olmaktadır.Dediğimiz gibi göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır ve özellikle dikkat edilmez ve bakılmaz ise kolayca gözden kaçabilmektedir. Eğer geç tanı konulursa geri dönüşü olmayan körlükler oluşturabilmektedir. Dünyadaki körlük nedenlerinde  ikinci sırada glukom hastalığı gelmektedir. Önlenebilir körlük nedeni olan glokom hastalığının erken tanı ve tedavisi ile görme uzun dönmeler boyunca korunabilmektedir” açıklamalarında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT