1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Erkeklerde genetik saç dökülmesinin engellenmesi mümkün mü?
Erkeklerde genetik saç dökülmesinin engellenmesi mümkün mü?

Erkeklerde genetik saç dökülmesinin engellenmesi mümkün mü?

Saç dökülmesi, çocuk yaşta bile sıkça görülen önemli sorunlardan biridir. Kadınlarda saç dökülmesini görülmesinin birçoki sebebi olabilir ancak erkeklerde saç dökülmesinin görülmesi genellikle genetik yatkınlığa dayanır.

A+A-

Genç erkeklerde görülen saç dökülmesiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya, eğer  bir genetik yatkınlıktan kaynaklıysa problemin tamamen ortadan kaldırılamayacağını ancak bazı önlemler alınarak ve düzenli bakım yaparak hem saç kalitesinin artırılabileceğini hem de kayıpların ertelenebileceğini söyledi.

ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Sağlıklı bireylerde ortalama 150.000 kadar saç teli bulunnmaktadır ve her gün yaklaşık 80 ila 120 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Fakat aşırı saç dökülmesinin yaşanması özellikle erkeklerde 3 temel faktöre dayanır.

  • Genetik yatkınlık
  • Erkeklik hormonu testosteron
  • Yaşlanma

Erkeklerde görülen saç dökülmelerinin yüzde 90'ının genetik faktörlerden kaynakladığı bilinmektedir. Testesteron hormonu kıl köklerinde aktif olan bir hormondur ve saç kıllarının kökünde bazı etkiler yaratır. Bazı erkeklerin saç köklerinde bulunan keratin, testosterona karşı daha duyarlı olduğu için bu erkeklerde saç dökülme oranı daha yüksektir. Bu oranın yüksek olması kalıtsal özelliklerden kaynaklanmaktadır.

Yani toplumda yaygın bir kanı olan, testesteron hormonunu yüksek olan erkeklerde erkeklerde daha fazlası saç dökülmesinin daha sık görülmesi fakat cinsel yönden daha güçlü olmaları doğru değildir. Saç dökülmesinin sebebi testosteron hormonun yüksek görülmesi değil, sadece saç köklerinin kılıfının testosterona daha duyarlı olmasıdır.İnsanoğlu doğar doğmaz hücreleri büyür gelişir ve yaşlanmaya başlar.Tabiki saç hücreleri de bu doğal süreci geçirir ve zaman içinde yenilenemez şekilde hasara maruz kalır. 

Erkeklerde genetik saç dökülmesinin engellenmesi mümkün mü?

Saç dökülme probleminde oluşan trikolojik yaklaşım tüm dünyada giderek yaygınlaşmaktadır. Bu yaklaşıma göre eğer saç sorunları takip edilirse, ciddi ve çok yönlü bir yardım alınarak desteklenirse önlenebilir. Trikoloji, saç dökülme problemini kişinin yaşam şekli, kalıtsal özellikleri, beslenme alışkanlıkları, ruhsal sağlığı ve  saç bakımını yapma şekliyle birlikte inceler.

 

HABERE YORUM KAT