1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dikkat! Sıcak Çarpması Komaya Sokabilir
Dikkat! Sıcak Çarpması Komaya Sokabilir

Dikkat! Sıcak Çarpması Komaya Sokabilir

Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, ani sıcaklık değişimlerine dikkat edilmesi için kritik uyarılarda bulundu.

A+A-

Prof. Dr. Ersin Erdoğan, artan hava sıcaklıklarının çarpabileceğini ve beyin kanaması gibi şeylere sebep olabileceğini paylaştı.

  Prof. Dr. Erdoğan, vücut ısısının belli bir dereceden yukarı çıkmasının sebebinin enfeksiyon dışında sıcak çarpması olduğunu belirtti. Özellikle de vücut ısısının 40 dereceyi bulmasının çok tehlikeli olduğunu ve hemen acile gidilmesi gerektiğini açıkladı. Küçük çocuklarda, 65 yaş üstü kişilerde ve kronik bir hastalığı bulunanların daha fazla etkilendiğini, sıcağı vücudun tolera edemediği durumlarda vücut sıcaklığının yükseldiğini dile getirdi.

  Prof. Dr. Erdoğan, ani sıcaklık değişimlerinde ilk bir iki haftanın riskli olduğunu ve birkaç haftadan sonra vücudun sıcaklığa alıştığını açıkladı. Vücut alıştıktan sonra kendi termometresinin çalışmaya başladığını ve sıcak çarpması gibi olayların ortaya çıkmasının azaldığını da ekledi. Sıcak çarpmasında vücudun çok fazla su kaybettiğini buna bağlı olarak sıkıntı oluştuğunu anlattı.

Sıkıntıdan kalp, böbrek, akciğer gibi birçok organın etkilendiğini ama çok beynin kötü olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Erdoğan beynin etkilenmesinin de mide bulantısı, kusma, agresif hareketler gibi etkiler yaptığını hatta komaya kadar ilerleyebileceğini paylaşarak sözlerini bitirdi.

HABERE YORUM KAT